Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Zbog straha od recesije građani manje troše

28.08.2019.
u 22:00

Umjesto da kroz turizam izvozimo, mi turiste hranimo uvoznom robom, kaže Željko Lovrinčević

Drugi kvartal donio je otrežnjenje i povratak “u normalu” s međugodišnjom stopom rasta od 2,4 posto i laganim povećanjem u odnosu na prvo tromjesečje od svega 0,2 posto. U tri mjeseca Hrvatska se spustila s pozicije najdinamičnije europske ekonomije, koja je prema prethodnom kvartalu rasla visokih 1,8 posto, na ekonomiju koja je pred stagnacijom kao i gospodarstva najjačih članica eurozone.

Domaći su ekonomisti očekivali da će rast biti oko tri posto pa će brojka koja potvrđuje usporavanje iznova potaknuti priče o dolasku recesije.

Međutim, analitičar Ekonomskog instituta Željko Lovrinčević ističe da se objašnjenje skromnijeg rasta može naći u načinu knjiženja prihoda od PDV-a, koji ima sve veći utjecaj na kretanje BDP-a...

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtka ili u našem e-izdanju

U novom broju donosimo i sljedeće teme:

>>Nalazi inspekcije Više od 1860 radnika nije dobilo ni minimalac, većina na Jadranu

>>Olmo, Petković, Livaković i dalje su na meti velikana

>>Hrgović: Volio bih što prije postati otac

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
08:27 29.08.2019.

i što kaže ekonomski stručnjak za sve i svašta, kako tome doskočiti? zabraniti uvoz?! što bi mi kroz turizam izvozili? prehrambene proizvode? meso, povrće, mliječne proizvode? oduvijek nam trubite da se ništa ne isplati proizvoditi kod nas. to malo poticaja spašava mali broj ljudi, da nam baš sve ne zaraste u korov. čudimo se uređenosti jedne austrije, njemačke, a prvo slovenije... dal su oni vredniji od nas, marljiviji, ili smo mi ljenčine? dal možda nije štos u čvrstoj i oštroj državi po tom pitanju? ajd vi u korovu držite neku livadu u bavarskoj... turizam je naša utopijska priča, grana na koju volimo vješati sve pluseve i minuseve, a u biti je zanemariva. dio ljudi ima osjećaj da ti prihodi iz turizma završavaju u državnoj kasi. najveći dio je izvan poreznih škara. to je siva ekonomija. kod nas najveća.

Avatar Sandinista
Sandinista
10:39 29.08.2019.

Izgleda da se ta recesija počela vraćati u sve kraćim vremenskim intervalima. Taj kapitalizam ipak ima cikličke krize, bit će da je Marx bio u pravu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije