Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obilježavanje neće proći bez nesuglasica

Zbog propale zabrane ZDS-a i izjava na HOS-ovoj obljetnici, u Jasenovcu opet više kolona

Milorad Pupovac i izaslanstvo manjina odali počast stradalima u Jasenovcu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
11.04.2022.
u 11:22

– Izmjena Kaznenog zakona nije jednostavna odluka jer je radikalan zaokret od politike aktualne koalicije, ali i nije tako teška ako postoji politička volja i odlučnost. Sjetite se samo Ive Sanadera i spomenika Francetiću – kaže Habulin

Obilježavanje proboja logoraša iz zloglasnog ustaškog logora Jasenovac ni ove godine, kako stvari stoje, neće proći bez nesuglasica. A čini se i bez više "kolona" koje će u Jasenovac dolaziti više puta. Naime, središnja komemoracija u Jasenovcu kojom se odaje počast za najmanje 83 tisuće ubijenih i koju organizira Javna ustanova Spomen-područje Jasenovac treba se održati 24. travnja, no na njoj, kako stvari stoje, neće biti predstavnici koordinacije židovskih općina Hrvatske.

Oni će počast poginulima u Jasenovcu odati četiri dana poslije kada se, ove godine također u Jasenovcu, obilježava Jom hašoa – dan sjećanja na stradanje oko šest milijuna Židova u holokaustu. Kazao nam je to predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus, koji ističe kako je razlog za ovakvu situaciju u činjenici da se od prošle obljetnice jasenovačkog proboja do danas nije dogodilo ništa u vezi s izmjenom Kaznenog zakona.

Podsjećamo, nekoliko mjeseci prije prošlogodišnje obljetnice u Jasenovcu Židovska općina Zagreb i predstavnici drugih naroda žrtava fašizma pokrenuli su inicijativu kojom traže da se ustaški pozdrav "za dom spremni" kao i isticanje ustaških, nacionalsocijalističkih i četničkih simbola uvrsti u Kazneni zakon i kvalificira kao kazneno djelo koje bi se kažnjavalo i kaznom zatvora do tri godine. Od tada do danas održano je i nekoliko razgovora s premijerom Andrejom Plenkovićem, no bez rezultata. Zbog toga su se inicijatori u veljači ove godine za pomoć obratili opoziciji, prije svega SDP-u, čiji predsjednik Peđa Grbin na pitanje hoće li njegova stranka uskoro u saborsku proceduru uputiti izmjene Kaznenog zakona kaže da će napraviti ono što inicijatori odluče.

– Ništa se od tada nije dogodilo i nitko me nije kontaktirao od tada. Ako se s nama više na tu temu nema što razgovarati, onda mi nemamo namjeru s njima dolaziti u Jasenovac – kazao nam je Ognjen Kraus, predsjednik ŽOZ-a.

Predsjednik Saveza antifašista Hrvatske i jedan od organizatora komemoracije u Jasenovcu Franjo Habulin kazao je pak kako se cijela situacija dodatno zakomplicirala i kako bi se moglo dogoditi da u Jasenovcu budu i tri kolone s obzirom na to da je jučer u Splitu u povodu obilježavanja 31. godišnjice osnivanja IX. bojne HOS-a Rafael vitez Boban izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Tome Medveda kazao: "Da nije bilo 10. travnja 1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske."

– Premijer se mora ograditi od te izjave – kaže Habulin i dodaje da će se danas održati novi sastanak organizatora komemoracije u Jasenovcu i da će Savez antifašista poslati priopćenje zbog događaja u Splitu. Dodao je i kako će činjenica da Kazneni zakon nije izmijenjen od prošlog obilježavanja proboja, unatoč obećanjima, neće moći izbjeći 24. travnja u Jasenovcu i dodaje da nema suvislo objašnjenje zašto od rujna do danas više nisu razgovarali s premijerom o tome.

– Izmjena Kaznenog zakona nije jednostavna odluka jer je radikalan zaokret od politike aktualne koalicije, ali i nije tako teška ako postoji politička volja i odlučnost. Sjetite se samo Ive Sanadera i spomenika Francetiću – kaže Habulin.

Komentara 61

HC
HR.CRO
11:30 11.04.2022.

"Šezdesetih godina prošlog stoljeća izvođena su tzv. antropološka istraživanja u radnom logoru Jasenovac koji su trebala dokazati masovna ubijanja u radnom logoru Jasenovac. Nakon temeljitih istraživanja pronađen je samo 481 kostur za većinu kojih je utvrđeno da su umrli od epidemijskih bolesti. Organizator istraživanja je bio Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata BiH koji je formirao ekipu od tri člana: V. Brodar i T. Pogačnik iz Ljubljane s Instituta za biologiju, Katedra za antropologiju Biološkog fakulteta i dr. S. Živanović s Instituta za anatomiju medicinskog fakulteta iz Novog Sada.[52][53]"

Avatar Cantor
Cantor
11:26 11.04.2022.

Da budemo precizniji, dvije kolone. Hrvatska kolona i peta kolona...

FE
February
12:10 11.04.2022.

Evo ga HOS kriv što će u Jasenovcu biti više kolona. P.s pretplatite se na premium

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije