Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osnutak IX. bojne

U Splitu obilježena 31. godišnjica HOS-a. Skejo: Klanjam se obiteljima koje pate za svojim najmilijima

Knin: HOS na čelu sa Markom Škejom položio vijence
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
09.04.2022.
u 15:09

​​Jedan od ratnih zapovjednika IX. bojne Mile Ćuk rekao je da nema bojišta u Hrvatskoj i BiH na kojem njihovi bojovnici nisu ratovali, a ​sudjelovali su u gotovo svim oslobodilačkim akcijama

U crkvi Sv. Ante na Poljudu, a potom i u dvorani u Lori, u subotu je obilježena 31. godišnjica osnutka IX. bojne HOS-a, u čijim je redovima za vrijeme Domovinskog rata poginulo 46 ljudi.

Prilikom obraćanja publici koja je do posljednjeg mjesta ispunila dvoranu, predsjednik Udruge IX. bojne Marko Skejo rekao je da su "vitezovi koji su dali svoju krv i dio tijela" za Hrvatsku zasigurno veći od njih živih, zbog čega im se on klanja.

"Posebno se klanjam obiteljima koje trpe i pate za svojim najmilijima", poručio je Skejo ustvrdivši da su pripadnici IX. bojne HOS- a dali veliki obol hrvatskoj neovisnosti. Govor je završio usklikom "Za dom spremni", uz sudjelovanje publike u dvorani. ​

​​Jedan od ratnih zapovjednika IX. bojne Mile Ćuk rekao je da nema bojišta u Hrvatskoj i BiH na kojem njihovi bojovnici nisu ratovali, a ​sudjelovali su u gotovo svim oslobodilačkim akcijama. Kroz postrojbu je prošlo oko 2500 vojnika, više od 300 ih je ranjeno, a 46 ​​je poginulo.

"Naši su bojovnici ponosno i časno na svojim odorama nosili ambleme s natpisom 'Za dom spremni', taj sveti pozdrav koji bi nam danas zabranili. U nas katolika postoji više blagdana - Uskrs i Božić, Dan pobjede, Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, a to je dan onih koji su 'za dom spremni'​", kazao je Ćuk​.

N​a obilježavanju 31. godišnjice osnutka IX. bojne HOS- a podijeljena su odlikovanja obiteljima poginulih i umrlih pripadnika, kao i živim sudionicima Domovinskog rata.

Izaslanik ministra hrvatskih branitelja na svečanosti bio je brigadir Matko Raos, a sudjelovali su i dožupan Splitsko-dalmatinski Stipe Čogelja​, županijski načelnik za braniteljska pitanja Damir Gabrić, predstavnici susjednih gradova i općina te saborski zastupnici Ante Prkačin i Zlatko Hasanbegović.

Ključne riječi

Komentara 19

IL
ilustrator
19:01 09.04.2022.

niti jedan bojovnik hos nije činio zločine! gdje god su hosovci došli, okupatori velikosrpski su begali glavom bez obzira.

Avatar Ponikvarac
Ponikvarac
19:54 09.04.2022.

Čestitam HOS bojovnicima 10 Travanj! Bog i Hrvati!

LI
lider
10:11 12.04.2022.

Ovaj Adolfbrk zlorabi demokraciju ,njega treba preodgojiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije