Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skup HOS-ovaca u Splitu

Ministarstvo branitelja: Obraćanje Raosa kao izaslanika nije bilo predviđeno; Vlada: Ograđujemo se

Split: Obilježena godišnjica 9. bojne HOS-a
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/3
10.04.2022.
u 17:21

Raos je ranije u nedjelju prilikom polaganja vijenaca ispred spomenika poginulim pripadnicima IX. bojne HOS-a Rafael Vitez Boban u Splitu izjavio: "Morate znati, da nije bilo 10. travnja 1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske"

Ministarstvo hrvatskih branitelja ogradilo se od izjave njihovog izaslanika Matka Raosa na obilježavanju HOS-ove obljetnice u Splitu kako "ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. travnja 1941.", te su poručili da njegovo obraćanje nije ni bilo predviđeno.   

"Ističemo kako je g. Raos izjavu dao u svoje ime, a ne u ime Ministarstva te se ograđujemo od iste", ističe se u reakciji resornog ministarstva.

Raos je ranije danas prilikom polaganja vijenaca ispred spomenika poginulim pripadnicima IX. bojne HOS-a Rafael Vitez Boban u Splitu, izjavio: "Morate znati, da nije bilo 10. travnja 1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske."

Iz Ministarstva dodaju da je Raos poslan da bude izaslanik isključivo svojom nazočnošću te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. 

"Napominjemo kako nikakvo obraćanje njega kao izaslanika nije bilo predviđeno", poručili su.

10.04.2022.,Split- Pored spomenika poginulim pripadnicima 9. bojne HOS-a Vitez Rafael Boban obiljezena je 31. obljetnica osnutka i odana pocast poginulima uz prigodno obracanje. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

SDP osuđuje današnji skup u Splitu i izjave koje je dao izaslanik ministra branitelja, brigadir Matko Raos, u kojima navodi kako "ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. travnja 1941. godine", stoji u priopćenju koje potpisuje potpredsjednik SDP-a Hrvatske Ranko Ostojić.

"Nedopustivo je da se Domovinski rat i stvaranje današnje Hrvatske dovodi na bilo koji način u vezu sa zločinačkom NDH, koja je bila kvislinška tvorevina. Hrvatska, kao i cijela slobodna Europa, nastala je na temeljima i vrijednostima antifašizma, što je definirano našim Ustavom i na to trebamo biti ponosni", poručio je Ostojić.

"Ne možemo dopustiti niti tolerirati da ljudi koji predstavljaju ministra i Vladu imaju ovakav stav. Pozivamo ministra i Vladu da se ograde od ovog skupa i riječi njihovog izaslanika Raosa", navodi se u priopćenju.

Komentara 54

TI
TihomirMajić
18:44 10.04.2022.

Hrvati su u 20. vijeku, dva puta proglašavali nezavisnost, prva, 1941., je slomljena pobjedom SSSR i Jugoslavije. Druga, 1991., se obranila..

TI
Tragač istine
17:55 10.04.2022.

Hvala i Slava našim hrabrim HOSovcima !!!!@

TU
Turbokockasti
22:33 10.04.2022.

Vječna slava i hvala svima koji su 1990ih doprinijeli obnovi i obrani neovisne hrvatske države!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije