Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ante prkačin

Saborski zastupnik u Splitu nahvalio NDH: Zašto se ne smije pričati o 10. travnja?

Split: Obilježena godišnjica 9. bojne HOS-a
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/3
10.04.2022.
u 14:44

Da je Hrvatska zemlja kako bog zapovijeda, govorilo bi se o tom povijesnom datumu - rekao je Prkačin

Na obilježavanju 31. godišnjice osnivanja IX. bojne HOS-a,  bivši general HOS-a i saborski zastupnik Domovinskog pokreta Ante Prkačin podsjetio je na još jedan jubilej, kada je prije 81 godinu stvorena Nezavisna Država Hrvatska (NDH). Istaknuo je da je najvrjednija postrojba bila ustaška Crna legija, a kaže da je nacionalist jer "isto odaje počast 2. Dalmatinskoj brigadi, iako se s njihovom idejom nije slagao jer su rušili državu koju smo mi stvorili".

- Da je Hrvatska zemlja kako bog zapovijeda, govorilo bi se o tom povijesnom datumu. Govorilo bi se o ljubavi koju su Zagrepčani, Hrvati osjećali. Kažu 200.000 Zagrepčana je tada izašlo proslaviti uspostavu NDH. Jesmo li mi u takvoj situaciji da ne smijemo o tome govoriti - pita se Prkačin, prenosi Dalmatinski portal.

10.04.2022.,Split- Pored spomenika poginulim pripadnicima 9. bojne HOS-a Vitez Rafael Boban obiljezena je 31. obljetnica osnutka i odana pocast poginulima uz prigodno obracanje. Ante Prkacin Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

- Razmišljao sam što govoriti da bude jasno i prihvatljivo svim Hrvatima i onima koji su rušili hrvatsku državu od 1941. do 1945., a 1991. nisu imali hrabrost srušiti hrvatsku državu, a navijali su za one protiv kojih smo se mi borili. Bit ćemo toliko veliki mi HOS-ovci pa ćemo probat reći i nešto što je njima prihvatljivo. Kad smo mi Hrvati bili složni, kad smo slavili uspjeh nogometne reprezentacije. Ono što Hrvate povezuje je ratništvo. Hrvati su veliki ratnici, to je općehrvatska karakteristika, pa i onih s crvenom zvijezdom na čelu, junaštva je bilo i kod njih, ali ne i pameti i domoljublja - rekao je zastupnik DP-a

10.04.2022.,Split- Pored spomenika poginulim pripadnicima 9. bojne HOS-a Vitez Rafael Boban obiljezena je 31. obljetnica osnutka i odana pocast poginulima uz prigodno obracanje. Marko Skejo i Ante Prkacin Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

- Kad usporedite sport i rat, to vam je jako slično. Sport je nastavak rata drugim sredstvima. S nestrpljenjem čekamo da znanost kaže istinu, što je bilo od 41. do 45. godine. Prijatelji i braćo, budite za dom spremni i za sve ono što Hrvatsku čeka u idućim danima - rekao je general Ante Prkačin.

Ključne riječi

Komentara 40

BR
Bring
16:46 10.04.2022.

10. travnja 1941. utemeljena je Nezavisna država Hrvatska. O karakteru te države, odnosima koji su tada bili, njezinom životu i propasti učili su nas Jugoslaveni, svetosavci i odnarođeni elementi. Naši povjesničari se uopće ne usuđuju znanstveno obraditi taj period našee povijesti. Naši političari bježe od te teme kao vrag od križa. Očito smo duboko zarobljeni lažima, krivim učenjima i neistinama o našoj povijesti a osobito o tom periodu. Hrvati i Hrvatska još nisu slobodni. Trebamo hrabre ljude koji će o svemu govoriti bez straha, temeljem činjenica i povijesne istine.

KI
kipper
17:01 10.04.2022.

Tko na tvrdoj stini svoju povijest piše ,tom ne može nitko prošlost da izbriše.

AS
Assay
17:06 10.04.2022.

Kviz pitanje,od koga smo se mi oslobođali 90-ih,ako smo bili oslobođeni 45' e da..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije