Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poništen natječaj za koncesiju

Zbog pritiska EU i SAD-a Kinezi ne ulaze u riječku luku

Zagrebacka obala, novi  moderni kontejnerski terminal u Rijeci
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
02.01.2021.
u 09:52

Lučka uprava nije objasnila zašto je natječaj poništen, već je samo navela da je donesena takva odluka

Lučka uprava Rijeka poništila je 20,5 milijardi kuna vrijedan natječaj za koncesiju na Zagrebačkoj obali iako su na taj natječaj stigle dvije obvezujuće ponude, i to svjetskih igrača u upravljanju lukama. No problem je bilo to što je jedna ponuda, i to najbolja, stigla od konzorcija kineskih tvrtki. Prema našim informacijama, pritisak na Hrvatsku SAD-a i EU da tu 50-godišnju koncesiju za kontejnerski terminal u riječkoj luci ne dobiju Kinezi bio je golem. SAD i EU ne žele zbog strateških razloga Kineze u riječkoj luci. Odluka o natječaju za koncesionara na Zagrebačkoj obali stoga je dugo vagana i odgađana. Hrvatska je mogla odabrati kinesku ponudu unatoč protivljenju svojih zapadnih saveznika ili poništiti natječaj. Prema našim informacijama, mogućnost da se odabere druga, nepovoljnija ponuda nije uzimana u obzir.

Novi natječaj

A prema odluci Upravnog vijeća Lučke uprave Rijeka, pritisak da se Kineze odbije ipak je bio prevelik. Naime, Upravno vijeće odluku o poništenju natječaja donijelo je još u srijedu, a ta je vijest prošla gotovo nezapaženo i u sjeni tragičnih događaja u Petrinji i okolici. Pritom Lučka uprava nije navela objašnjenje zašto je natječaj poništen, navela je samo da je Upravno vijeće donijelo odluke o poništenju postupka davanja koncesije te o započinjanju novog postupka. Navedeno je i da je Upravno vijeće o tome odlučilo jednoglasno i u punom sastavu, s devet članova. Šturo je poručeno da će, sukladno toj odluci, Lučka uprava Rijeka u najkraćem mogućem zakonskom roku započeti novi postupak davanja koncesije za razvoj, poslovanje i upravljanje kontejnerskim terminalom Zagreb Deep Sea.

Novi će se natječaj provoditi javnim prikupljanjem ponuda u otvorenom postupku koji će trajati 35 dana od objave obavijesti o namjeri davanja koncesije. Najbolju ponudu za koncesiju na tom kontejnerskom terminalu dao je konzorcij kineskih tvrtki koji čine Ningbo Zhoushan Port Company Limited sa 70-postotnim udjelom, Tianjin Port Overseas Holding Limited s 20 posto i China Road and Bridge Corporation (CRBC) s 10-postotnim udjelom. Kinezi su ponudili stalni dio godišnje koncesijske naknade od dva milijuna eura, uz obvezu dovršenja radova druge faze u pet godina. Druga ponuda stigla je od konzorcija koji čine nizozemska tvrtka APM Terminal BV s 51 posto udjela u konzorciju i hrvatska tvrtka Enna Logic s 49 posto udjela, a oni su ponudili stalni dio koncesijske naknade od milijun eura godišnje, uz obvezu dovršetka radova druge faze u 10 godina.

Ningbo-Zhoushan upravlja najvećom lukom na svijetu, a i Tianjin je među 10 najvećih svjetskih luka. APM terminals BV operater je pak na 74 terminala diljem svijeta, a dio je najveće brodarske kontejnerske kompanije – A.P. Moller-Maersk. Obvezujuće ponude za Zagrebačku obalu pristigle su još u ožujku ove godine, odluka je tek sad donesena iako se očekivalo da će biti donesena još u rujnu. Zbog toga je od ponuditelja bilo zatraženo i da produlje jamstvo za ozbiljnost svojih ponuda od 31. prosinca 2020.

Poziv za sudjelovanje na natječaju za koncesiju, razvoj i upravljanje kontejnerskim terminalom objavljen je 4. ožujka 2019., a zainteresirani su mogli do 3. svibnja 2019. dostaviti zahtjev za sudjelovanje. Prvi krug natječaja završen je 30. lipnja 2019., nakon evaluacije pristiglih zahtjeva za sudjelovanje. Drugi krug natječaja počeo je 1. srpnja 2019., a 2. prosinca 2019. Lučka uprava je kandidatima uputila obavijest o zaključenju dijaloga i poziv na dostavu konačne ponude. Rok za predaju ponuda istekao je 4. ožujka 2019.

Za žalbu 15 dana

Kao što smo nedavno pisali, CRBC, koji gradi Pelješki most, bio je uložio žalbu na natječaj za prugu Hrvatski Leskovac – Karlovac, a taj potez bio je protumačen upravo kao kineski manevar i pritisak da se donese odluka o Zagrebačkoj obali. Kinezi, ali i nizozemsko-hrvatski konzorcij protiv odluke o poništenju postupka davanja koncesije mogu podnijeti žalbu u roku od 15 dana od dana primitka odluke. A žalba se podnosi Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Inače, u natječajnoj dokumentaciji navedeno je da davatelj koncesije pridržava pravo poništenja postupka nadmetanja u skladu sa zakonom, da zadržava pravo neprihvaćanja svih pristiglih ponuda ako ne odgovaraju u cijelosti uvjetima nadmetanja, a sukladno Uredbi o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru.

Komentara 55

DA
dado19
10:18 02.01.2021.

Pa neka se SAD isprsi i neka da bolju ponudu a ne na ovakav ucjenivacki nacin se ponasati. Sramotno i od SAD i od poslusnika

JE
Jesus
10:15 02.01.2021.

Bravo šupci. Sad buju potpisali sa Koprom. Rijeka je već uništena odavno ali je treba satrati do kraja. Trenutno promet koji ostvaruje je beznačajan. Takvu infrastrukturu je imao malo tko.

IN
Indy500
10:44 02.01.2021.

Sluga koji bezpogovorno sluša gazdu kad tad će nestati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije