Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Deutsche Welle

Zašto je 'referendum' na istoku Ukrajine nezakonit?

Pripreme za referendum na istoku Ukrajine
Foto: Reuters/ PIXSELL
1/4
10.05.2014.
u 19:30

U dijelovima istočne Ukrajine proruski aktivisti ipak će, unatoč Putinovom pozivu na odgodu, održati „referendum“. On, međutim, ni zakonski ni na bilo koji drugi način, nema istinsku legitimnost.

 Poziv na odgodu „referenduma“ koji je ruski predsjednik Vladimir Putin uputio separatistima, nije doveo do promjene situacije. Proruski separatisti u oblastima Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine ipak će održati „referendum“ o mogućem odcjepljenju od Ukrajine onako kako je prvotno bilo i planirano – u nedjelju (11.5). Pitanje će glasiti: „Podržavate li državnu samostalnost Narodne Republike Donjeck i Lugansk?“

Riječ „nezavisnost“ je izbjegnuta. To ostavlja prostora za razne interpretacije o tome žele li proruske snage odcjepljenje od Ukrajine ili samo više autonomije unutar Ukrajine. Glasanje bi trebalo početi u sedam sati ujutro i završiti u 21 sat po srednjeeuropskom vremenu. Prema navodima separatista, na „referendumu“ će samo u regiji Donjeck sudjelovati dva milijuna ljudi. Ukrajinska vlada u Kijevu, ali ni zemlje Zapada ne priznaju takvu vrstu referenduma. Deutsche Welle navodi najvažnije razloge:

Nelegitimni organi vlasti: Referendum su isplanirali i provode ga nelegalni organi vlasti samozvane Narodne Republike Donjeck i Lugansk koje su u travnju 2014. proglasili nepoznati i teško naoružani aktivisti. Oni su prethodno zaposjeli gradska vijeća i policijske stanice. Predstavnici tih skupina nemaju nikakav demokratski legitimitet niti su izabrani glasanjem.

Nezakoniti referendum: Ukrajinski zakon ne predviđa nikakve lokalne referendume. Moguć je samo referendum na području čitave Ukrajine, na kojem bi smjeli glasati svi građani s pravom glasa u toj zemlji koja broji 45 milijuna stanovnika. Referendum o promjeni ukrajinskih granica može raspisati samo parlament u Kijevu.

Bez službenih biračkih popisa: Samozvane Narodne Republike Donjeck i Lugansk nemaju pristup biračkim popisima. Ukrajinska tajna služba SBU blokirala je elektronski pristup popisima. Separatisti međutim tvrde da oni imaju popise iz 2012. godine. Službeni Kijev u ožujku je također blokirao pristup biračkim popisima na Krimu. Pa ipak to tamošnje proruske separatiste nije spriječilo da provedu referendum o odcjepljenju Ukrajine.

Bez neovisnih promatrača: Na istoku Ukrajine neće biti nezavisnih promatrača koji bi nadgledali referendum. Svoje promatrače neće poslati ni OESS, niti Savjet Europe. Službenu promatračku misiju neće imati čak ni Rusija.

Glasački listići tiskani na fotokopirnom uređaju

Neće glasati svi građani s pravom glasa: Proruski aktivisti ne kontroliraju čitav teritorij regija Donjeck i Lugansk. Njihov utjecaj je ograničen na manje od desetak gradova, a i u njima je moć separatista ograničena. U više gradova ukrajinska vojska i policija vode antiterorističke operacije. Pod svim tim okolnostima, na referendumu nije zajamčeno sudjelovanje svih građana s pravom glasa.

Nema većine za odcjepljenje: Prema navodima ukrajinskih stručnjaka koji se bave istraživanjem javnog mnijenja, ni u oblasti Donjeck, ni u Lugansku ne postoji većina za odcjepljenje od Ukrajine. Takav scenarij priključenja Rusiji zagovara 30 posto stanovnika, pokazalo je istraživanje Međunarodnog instituta za sociološka istraživanja iz Kijeva.

Komentara 62

Avatar Proleter
Proleter
20:12 10.05.2014.

Čuj velike demokrate, ne priznaju referendum :)

Avatar beliorao
beliorao
21:45 10.05.2014.

Ako je je referendum u Ukrajni ne zakonit kao je onda u Hrvatskoj Zapad priznao referendun koji nije mogao biti priznat. Na referendumu je u Hrvatskoj za ulazak u EU glasalo manje od 50 % +1 birača. Znači da referendumača. Znači da referendum nije uspeo . To je prekršeno . Priznati rezultati referenduma . I tu je prekršeno pravilo referenduma. Predlog za referendun nije prošao je za njega nije glasalo 50%+1 od ukupnog broja birača. Za ulazak u EU je glasalo 60% odnosno 30% svih birača

AA
aabbcc
22:55 10.05.2014.

Zašto je 'referendum' ... nezakonit?_____ Referendum je nezakonit kada se Diktatorima ne svidja volja Naroda !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije