Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomutnja na ljevici

Zašto Dalija Orešković teško pronalazi političke partnere?

Dalija Orešković
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
06.03.2019.
u 15:15

Očito preotvoreno razgovaram s medijima pa razgovore shvate kao pregovore, kaže Dalija Orešković

Šokirao nas je pristup Starta razgovorima o suradnji, nastupili su ultimativno, razgovarajući jedino o formi izlaska na izbore, mjestima na listi, odbijajući koaliciju. Žao nam je što ne vide izvrsnu zajedničku priliku da se ugrozi HDZ, poručili su iz stranke Pametno izvještavajući o pregovorima sa strankom Start Dalije Orešković. S njome je o suradnji razgovarao i bivši SDP-ov Bojan Glavašević, da bi nedavno izjavio da “kako trenutačno stvari stoje, misli da neće biti kandidat”. Gdje je zapelo i zašto se ovi, nazovimo ih novi igračima na sceni ne mogu ništa dogovoriti, pitanje je koje se nameće nakon ovakvih poruka.

Ne ide, ali možda ipak ide

– Jako mi je žao ako je netko naš razgovor sa strankom Pametno shvatio i protumačio kao pregovore – komentirala je i Dalija Orešković i time vjerojatno i ukazala na ključni problem ovih poruka koje potencijalni partneri javno razmjenjuju. Jer svi oni, i nakon ovakvih poruka, imaju i dalje ono “ali”, odnosno i Pametno i Bojan Glavašević i dalje ostavljaju otvorenim vrata za suradnju, vjerojatno jer Orešković trenutačno najbolje stoji u istraživanjima rejtinga.

Dok razjedinjena desnica i pusti HSP-ovi osnovani tijekom godine iz izbora u izbore gube potencijalne mandate ponajprije zbog ega njihovih čelnika koji se ne žele udružiti, u slučaju eventualnog koaliranja novih igrača na sceni trenutačno je ključni problem, čini se, nepovjerenje i neiskustvo.

– Većina tih ljudi je na mučan način naučila da je politika težak posao, i zapravo se još ne znaju baviti politikom. Nisu svjesni niti znaju što je kompromis, minimalizacija ili maksimalizacija.... Drugi dio problema je što se nisu u stanju suzdržati i ne mogu šutjeti onoliko koliko je potrebno. Jer pregovori se ne vode u javnosti, o tome se šuti dok se ne dovrši ili ne odluči da se ipak nikako ne može zajedno – objašnjava politički analitičar Žarko Puhovski.

Ovoga je sve svjesnija i Dalija Orešković, koja zbog ovakvih poruka potencijalnih partnera zapravo može pretrpjeti i određenu štetu među biračima.

– Očito je problem da ja preotvoreno razgovaram s medijima pa, želeći biti transparentna, kažem s kime razgovaram. Onda nastane problem jer se to shvati kao da je već stvar dogovorena, a mi smo možda tek u fazi “ispipavanja terena”, dakle, možda je to tek jedna kava na kojoj se upoznajemo. I onda me se, ako jedan razgovor pokaže da se razlikujemo, prikazuje kao nekooperativnu osobu – objašnjava Orešković. Odlučila je, nastavlja, izgraditi novu političku stranku s novom političkom idejom i nije lako izgraditi infrastrukturu kakvu bi stranke trebale imati.

– Vraćamo se na razgovore, kojih za izradu infrastrukture treba biti dosta, s pojedincima i drugim strankama. Neki od tih razgovora urodit će plodom, a dosta vjerojatno neće – priznaje Orešković.

Čista lijeva platforma

Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak kaže da su napravili istraživanje prema kojemu samostalno i oni i Start jako loše prolaze, no zajedno mogu osvojiti više od 13 posto glasova.

– Zato razgovaramo neko vrijeme, slično razmišljamo, i mislili smo da možemo imati zajedničku listu koju bi vodila Dalija Orešković jer su oni veći od nas, no to njoj nije odgovaralo, ona bi samostalnu listu, što nama ne odgovara – objašnjava Puljak. Ipak, zaključuje, šteta bi bilo ne iskoristiti zajednički potencijal koji im birači daju, pa su otvoreni za daljnje razgovore, ako ne za europske izbore, barem za parlamentarne. Kao dobre partnere vidi i novu platformu Možemo.

Sličnu viziju, ali čini se bez Pametno, vidi i nezavisni Bojan Glavašević koji je izgubio vjeru u stranke, pa se ne bi u njih učlanjivao, ali vjeruje u platforme.

– Mene zanima koncept izgradnje novog političkog bloka, i dalje vjerujem, kako sam prije govorio, da Dalija i Start trebaju biti jezgra, a tu vidim i Orah, Novu ljevicu i Možemo. To bi bila čista lijeva platforma – iznosi Glavašević svoju viziju, u koju se Pametno kao liberali – ne uklapa.

>>Dalija Orešković u studiju Večernjeg lista odgovorila ide li na predsjedničke izbore

Komentara 83

PR
Princeza
15:34 06.03.2019.

Jer je odbojna i nije nesto pametna,samo vrijedjati i pametovati zna.

Avatar Kaladin
Kaladin
16:43 06.03.2019.

Antipatična, bezsadržajna, arogantna, ljevičarka, umrežena, antifama privlačna. Sveukupno: Macronuša. P.S. ima sitne i zle oči i apsolutno falš osmijeh.

KO
koraknaprijed
15:41 06.03.2019.

Zato sto joj je botox procutio u mozak, napuhana zaba krastaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije