Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zaštićeni najmoprimci imat će taj status do lipnja 2023. godine

U Udruzi vlasništvo i posjed nisu zadovoljni rješenjem i vjeruju da će se odštete koje će dobiti od Strasbourga brojiti u milijardama.
09. veljače 2018. u 06:59 12 komentara 5831 prikaza
Stanovi u Zapruđu
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Vlada je jučer u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena Zakona o najmu stanova po kojem bi najamnina koju vlasnicima plaćaju zaštićeni najmoprimci postupno rasla u idućih pet godina. Najamnina bi se svake godine uvećavala 2,5 puta, sve do 30. lipnja 2023., kada bi vlasnici potpuno slobodno raspolagali svojom imovinom. Prava zaštićenog najmoprimca stupanjem na snagu izmijenjenog zakona izgubili bi svi koji u Hrvatskoj imaju useljivu nekretninu.

Najmanji stan za iznajmljivanje na Manhattanu na 5. katu Najmanji stan u gradu od 6 kvadrata iznajmljuje se za gotovo 6 tisuća kuna

Razliku do uvećane najamnine za branitelje i primatelje socijalne pomoći, a riječ je o 94 od ukupno 3734 kućanstva zaštićenih najmoprimaca, snosila bi država. Od srpnja 2023. do srpnja 2028. predviđeno je i pravo na subvenciju najamnina onima čiji je dohodak po članu kućanstva manji od polovice neto plaće isplaćene u prethodnoj godini, što bi u sadašnjim okvirima bio dohodak od oko 2300 kuna, a državu bi u tom razdoblju koštalo oko 47,5 milijuna kuna.

Stanovi u Zapruđu
1 / 7
Zagreb: Radovi na izgradnji novog stambenog naselja Podbrežje

Vlada vjeruje da će tim zakonskim izmjenama ispoštovati presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Statileo protiv Hrvatske” iz 2014. i šest kasnijih presuda, no u Udruzi vlasništvo i posjed drže da predloženi zakon ni na koji način ne regulira gorući problem, a to je činjenica da je kroz četiri presude Hrvatskoj naloženo obeštećenje vlasnika za izgubljenu razliku do tržišne najamnine.

Vlada pravična ravnoteža U Sabor upućene izmjene Zakona o najmu stanova

– Tim zakonom samo će se zadržati nekakav “polustatus quo” još pet godina, a s obzirom na to da DORH i naši sudovi uporno ignoriraju presude Europskog suda za ljudska prava, možemo biti sigurni da će slučajevi svih oko 4000 vlasnika završiti u Strasbourgu. Uzmemo li u obzir da je prosječna kvadratura stanova 65 četvornih metara, a s obzirom na to da se radi o atraktivnim nekretninama tržišna bi najamnina bila najmanje 2000 kuna, jednostavno je izračunati da se radi o 240 milijuna kuna koje su stanodavci izgubili, bez kamata i nematerijalne dobiti – kazao nam je tajnik udruge Josip Hrastić.

Upozorava i da je država odbila ili ignorirala sve prijedloge nagodbe, a s obzirom na to da je sud u Strasbourgu već donio presude na temelju kojih država mora obeštetiti vlasnike stanova, uvjeren je da bi se šteta na kraju mogla zbrajati u milijardama kuna. 

Ritam grada Kad cijene već rastu, onda i izgled stana za studente mora biti u skladu s njima najam poslovnih prostora Sud u Strasbourgu Vlasnicima stanova samo za ‘duševne boli’ 150.000 kn pohotni stanodavac Sve više takvih oglasa Ženama nudi besplatno iznajmljivanje stana, ali pod jednim uvjetom
Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladina savjeta zaradio na testovima'
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
 • Avatar Mabolimekrac
  Mabolimekrac:

  U temelju svake revolucije lezi pljacka. Al, da ce ova kod nas trajati skoro 80 godina, eeee to je vec i bogu dosadilo. Bando lopovska...

 • Challenger:

  Kad će istjerati one koji su 90-tih provalili u stanove i uz pomoč HDZ-a ih zadržali? Legalizacija kriminala zbog kupovine glasova!!

 • Avatar Niškorist
  Niškorist:

  To je smo za stanove ili i za imanja,vile,zemljišta ?