Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Kad cijene već rastu, onda i izgled stana za studente mora biti u skladu s njima

Stanodavci smatraju da mladim ljudima ne smeta raspareni namještaj ili nedostatak kabelske televizije
18. rujna 2017. u 10:45 4 komentara 2173 prikaza
Foto: Luka Stanzl/PIXELL

Svake jeseni ista priča.

stanovi Cijene smještaja rastu Najam 30 kvadrata na Črnomercu 2598 kn

U rujnu cijene najma stanova u Zagrebu naglo porastu. I to i do trideset posto. Iznajmljivači stanova iskoriste priliku da povise najam baš u vrijeme kad u glavni grad dolaze studenti koji u zadnji čas traže smještaj. Pa život u stanu od pedesetak kvadrata na Trešnjevci ili u Sigetu odjednom košta 500, a ne 300 eura mjesečno. Da barem onda, kad već povise cijenu najma, ulože u taj stan tako da studenti mogu ući u lijepo uređen smještaj.

No to najčešće nije slučaj. Studenti se, naime, susreću s loše opremljenim stanovima jer stanodavci smatraju da mladim ljudima ne smeta raspareni namještaj, nedostatak kabelske televizije, telefonske i internetske veze... Pa stanovi koji na oglasu izgledaju “kao bombončić” zapravo i nisu takvi kakvima se čine na slici. Nitko neće unajmiti trošni stan za 400 eura ako on ne vrijedi više od 200 eura. Vidi se to po oglasima stanova visokih cijena koji već dva mjeseca stoje na oglasnim stranicama. Oni koji nude prihvatljivu cijenu vrlo se brzo iznajme. A naći odgovarajući stan, a k tome i dobrog vlasnika, iznimno je zahtjevno. I obrnuto – teško je najmoprimcu naći odgovarajućeg podstanara. Potrebno je vremena i vremena da se nađu najmodavac i najmoprimac koji su na istoj “valnoj duljini”.

Ako ste među onim najmodavcima koji zaziru od studenata jer se boje da su neodgovorni, da će uništiti stanove te da će kasniti s plaćanjem s obzirom na to da nemaju stalne prihode, a želite više zaraditi od svog stana, uvijek postoji opcija B. Stan se, umjesto u dugoročan, može dati u kratkoročan najam i početi se baviti turizmom. To je također jedna od grana koja se tek počela razvijati u glavnom gradu. No to znači dodatno ulaganje u stan. Jer stranci neće doći u poluopremljen apartman. Oni žele odsjesti u stanu kao iz kataloga i iznimno su zahtjevni najmoprimci. Makar na jedan dan. Kod njih ne prolazi vlažan stan. A ni “potencijal” koji treba “samo pokrečiti”. Takve stanove, ako ne žele turisti, neće ni studenti.

15.02.2017., Zagreb - Marko Leskovar i Stjepan Rede, studenti koji su pokrenuli peticiju da izvanredni studenti mogu raditi preko studentskog servisa.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL Pokrenuli peticiju Tražimo da i izvanredni studenti rade preko servisa studenti SIM(P)ATIC PLC+ Studenti zagrebačkog FER-a pobijedili na regionalnom natjecanju škola štednja Financiranje Kada će pasti kamate za kredite studentima?
Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • Deleted user:

    Koliko stoji noćenje u Splitu u sezoni? A koliko mi iz unutrašnjosti u Lijepoj našoj plaćamo na moru "Boravišnu taksu"!? Toliko je trebaju platiti i oni koji nisu iz Zagrebačke županije, žive u našem gradu i prigradskim naseljima! Ne vidim ... prikaži još!m razloga ljutnji na moje pisanje! Kada odemo par dana na more, gule nas kao banane? Ovdje bi imali sve od Zdravstva do prijevoza i stanovanje "badava"? Ta vremena su prošla?! Koliko košta samo hrana u Studentskoj menzi? Da bi nakon studija zbrisali u Europu? Ekola!

  • mulag:

    jakuzi ?! moze

  • prajdali100:

    Članak nisam niti pogledao ! Petra nisi ti kriva ali kad bih imao ovakvo prezime odselio bih na Mars.