Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijesni dan

Rođena je država Hrvatska, neka joj je dug i sretan život!

Žarko Domljan
Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
25.06.2017.
u 09:15

Tim se riječima predsjednik Sabora Žarko Domljan 25. lipnja 1991., neposredno nakon usvajanja odluke o samostalnosti, obratio zastupnicima i javnosti

U nizu obljetnica koje obilježavamo Dan državnosti Republike Hrvatske sigurno je jedan od najvažnijih datuma neovisne Hrvatske. Toga 25. lipnja 1991. godine Hrvatska je i službeno proglasila neovisnost, čime je bivša SFRJ praktički prestala postojati. Iako je danas, s odmakom od 26 godina, lako govoriti o tome danu i odlukama koje su donesene, sudionici toga vremena najbolje znaju što je jedna takva odluka značila za Hrvatsku i njene građane, ali i što je mogla značiti.

Rat je bio neminovan

Odluka o razdruživanju sa SFRJ donesena je poslije krvavoga Uskrsa, ubojstva 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu i niza drugih oružanih incidenata pobunjenih Srba koji su jasno upozoravali da je pred Hrvatskom krvavi rat. Treba podsjetiti i kako su hrvatski građani prethodno, 19. svibnja, izišli na referendum na kojemu se čak 93 posto njih izjasnilo da želi hrvatsku nezavisnost i suverenost. U takvim uvjetima Hrvatski je sabor 25. lipnja donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.

– Rođena je država Hrvatska! Neka joj je dug i sretan život! – riječi su ondašnjega predsjednika Sabora Žarka Domljana nakon izglasavanja Deklaracije o suverenosti i samostalnosti RH, koje su možda i najslikovitije objasnile koliko je ta odluka bila važna za Hrvatsku i njezine građane. Uslijedilo je i veliko slavlje ispred zgrade Sabora, koje je pokazalo i kako na sve to gledaju hrvatski građani. U povodu proglašavanja nezavisnosti i suverenosti predsjednik Republike Franjo Tuđman pozvao je sve države svijeta da prihvate i priznaju ovu odluku Hrvatskoga sabora.

– Mi ne možemo više podržavati život u zajedničkoj državi, u kojoj postoji neprekidna, pritajena i javna agresija, patološka mržnja i zloća prema svemu izvornome hrvatskom. Proglašujući samostalnost Hrvatske, mi činimo isto ono što i svi narodi svijeta na putu postizanja svoje neovisnosti i to iz istih, prirodnih i vrhunaravnih razloga. S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujemo cijelom svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašuje samostalnom i suverenom državom te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta – rekao je tada Tuđman.

Tenkovi u Baranji

Na sve to vrh tadašnje Srbije i JNA nije gledao nimalo blagonaklono. Slovenija je nekoliko sati poslije donijela identičnu odluku pa je ubrzo uslijedio napad na naše sjeverne susjede. Tenkovi JNA 3. srpnja ulaze u Baranju. I doista međunarodna zajednica nije odmah prihvatila nezavisnost Hrvatske. Provođenje te odluke, na zahtjev misije Europske zajednice, odgođeno za tri mjeseca. Tek 8. listopada 1991. Hrvatski je sabor na sjednici u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici donio “Odluku o raskidu svih državno-pravnih sveza na temelju kojih je Hrvatska zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ”. Prvo priznanje hrvatske samostalnosti stiglo je 19. prosinca 1991. s Islanda. Istog dana Njemačka je objavila svoje priznanje, ali je stupilo na snagu u siječnju 1992. Svih 12 tadašnjih država EU-a Hrvatsku je i službeno priznalo 15. siječnja 1992. godine. No put do teritorijalne cjelovitosti bio je još dug.

SVE TEKSTOVE IZ SPECIJALA DAN KADA JE HRVATSKA PREŠLA RUBIKON MOŽETE PROČITATI OVDJE.

Komentara 27

Avatar x-y
x-y
09:29 25.06.2017.

neka je od Boga blagoslovljena, prosperitetna, pravedna i dogovjecna nam Domovina!!

MO
mobitel20
09:36 25.06.2017.

Zivi i zivjet ce Hrvatska ! Unatoc zavidnim i zlobnim jugonacionalistima "svih vjera i nevjera" kojima neovisna i sretna Hrvatska zadaje dusevne boli ! Njihova mrznja i defetizam te trolanje o "neutralnosti" po "uzoru" na Srbiju ne mogu i nikadaa nece ubiti ljubav Hrvata prema svojoj najljepsoj i perspektivnoj Drzavi !

Avatar Aristarhh
Aristarhh
10:20 25.06.2017.

Dobro se sjećam njegovih riječi, napraviti Hrvatsku je lakše nego sačuvati je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije