Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zakon otvara vrata novom uhljebljivanju

Nakon mandata političari na čelo javne tvrtke
10. kolovoza 2018. u 08:45 39 komentara 2386 prikaza
Dalija Orešković
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković predviđa daljnje potonuće Hrvatske na ljestvicama vezanim uz percepciju korupcije.

Martina Dalić i Andrej Plenković Novi problemi Povjerenstvo: Martina Dalić u sukobu interesa

Posebno joj smeta što Ministarstvo nije uzelo u obzir prijedloge Povjerenstva koji su išli za tim da u djelokrug Zakona o sprječavanju sukoba interesa uđu i direktori trgovačkih društava u vlasništvu županija, gradova i općina.

– Koja je logika da zamjenik načelnika jedne male općine može biti u sukobu interesa, a da primjerice šef zagrebačkog Holdinga, s puno većim utjecajem, ne može – pita se Orešković.

Ministar uprave Lovro Kuščević na svu je sreću odustao od nauma da se iz Zakona o sprječavanju sukoba interesa izbriše popis ponašanja zabranjenih za dužnosnike, što bi nadležno povjerenstvo svelo na pukog provjeravatelja imovinskih kartica.

Boris Jokić, Dalija Orešković i Hrvoje Klasić U potrazi za šefom Treba li SDP 'uvesti' lidera da izbjegne raskol u stranci?

U javnu je raspravu pustio nacrt zakona kojim se postojeća pravila mijenjaju u vrlo uskom opsegu, pri čemu je prihvatio i dio prijedloga koje mu je uputilo samo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, no dio ih je doslovno zloupotrijebio kako bi političarima osigurao lagodniji položaj. Prihvaćena je, tako, ideja Povjerenstva da se iz zakona briše odredba po kojoj su dužnosnici nakon stupanja na javnu dužnost upravljačka prava u vlastitim tvrtkama morali prenijeti na treću osobu.

Povjerenstvo je smatralo da ta obveza nema velikog smisla s obzirom na to da su političari i dalje mogli utjecati na poslovanje svojih tvrtki. Zato su predložili da se umjesto obveze prijenosa vlasništva uvede zabrana dužnosniku da njegova tvrtka posluje, ne samo s tijelom kojemu je na čelu, nego i s bilo kojom pravnom osobom koju kao dužnosnik kontrolira. U tom dijelu Ministarstvo uprave, međutim, nije poslušalo prijedlog Povjerenstva pa će tvrtke u vlasništvu ministara bez ograničenja moći poslovati s agencijama i trgovačkim društvima koje kontroliraju ti isti ministri.

Milorad Pupovac Milorad Pupovac: 'Počašćen sam što me Povjerenstvo podsjeća na moj moralni propust, ako ga je bilo'

Sličan ishod doživjele su i rasprave o tzv. periodu hlađenja. Nakon što je praksa pokazala da menadžer iz uprave HEP-a nije mogao prijeći u upravu HAC-a a da prije toga “ne odradi” 12 mjeseci ne radeći ništa na državnoj plaći, Povjerenstvo je pristalo da se ta odredba izmijeni, ali samo kada je riječ o menadžerskom kadru. Po onom što je sad predloženo, ispada da će dužnosnici bez ikakvih ograda nakon prestanka dužnosti moći otići na posao u bilo koju javnu tvrtku ili ustanovu. Primjerice, gradonačelnik će se, nakon isteka mandata bez ikakvih problema moći “uhljebiti” u nekoj od komunalnih tvrtki u vlasništvu Grada. Bivša predsjednica Povjerenstva za sukob interesa Dalija Orešković ogorčena je takvim pristupom.

Statusna prava Čeka se konačni nacrt: Traže sva prava dužnosnika

– To je ozakonjenje najviše razine političkog i stranačkog klijentelizma. U važećoj Strategiji suzbijanja korupcije teži se i zagovara jačanje antikorupcijskih mehanizama na razini regionalne i lokalne samouprave i inzistira na tome da se članovi uprava i nadzornih odbora biraju po kriterijima kompetentnosti i stručnih kvalifikacija, a tu nismo napravili ništa, osim što imamo slučajeve poput imenovanja mlađahnog sina ministra pravosuđa u nadzorni odbor lokalnog komunalnog poduzeća – kaže Orešković.

>> >> Oružje koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske

[video: 26272 / Pogledajte video o oružju koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske:]

Hrvatska će i dalje tonuti na ljestvicama percepcije korupcije

Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković predviđa daljnje potonuće Hrvatske na ljestvicama vezanim uz percepciju korupcije. Posebno joj smeta što Ministarstvo nije uzelo u obzir prijedloge Povjerenstva koji su išli za tim da u djelokrug Zakona o sprječavanju sukoba interesa uđu i direktori trgovačkih društava u vlasništvu županija, gradova i općina. – Koja je logika da zamjenik načelnika jedne male općine može biti u sukobu interesa, a da primjerice šef zagrebačkog Holdinga, s puno većim utjecajem, ne može – pita se Orešković.

VIŠE JE MANJE
Torbice kao izraz stila – ove sezone u modi su upečatljivi komadi

A1 izdvaja za Vas

 • viviana patrizzia:

  Tko je tebe bio uhljebio ?

 • Avatar sindarela
  sindarela:

  Najgore je to što uhljebljivanje nema granica pa se tako uhljebljuju oni s prepisanim diplomama

 • 1antena:

  Ova su nije vruća hladne vode napila u životu a stalno nešto serucka