Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Statusna prava

Čeka se konačni nacrt: Traže sva prava dužnosnika

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
01.06.2018.
u 19:55

Žele imati prava kao ministri, a to nije predmet zakona, kaže jedan član radne skupine. Nelogičnosti zakona očito su pale u drugi plan.

Radna skupina za izradu novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa održala je ovog tjedna dvije runde sastanaka (i jučer) kako bi nakon optužbi da Ministarstvo uprave želi razvlastiti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa usuglasili novi, odnosno izmijenjeni zakon.


 

Ministarstvo Lovre Kuščevića idući bi tjedan radnoj skupini trebalo predstaviti konačni nacrt tog zakona, no čini se da su prijeporne tri točke. Prva, hoće li se točno propisati oblici sukoba interesa (što u Povjerenstvu više ne smatraju temom jer na nacrt zakona koji ne bi predviđao točno propisane sukobe interesa neće pristati). Druga, na koje bi se sve skupine proširio status dužnosnika u smislu Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Te treća, hoće li Ministarstvo uprave pristati da se članovima Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u materijalno-statusnom smislu prizna status državnih dužnosnika, odnosno da sukladno Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika imaju sve materijalne beneficije kao i ministri, državni tajnici... Ministarstvo tome nije baš bilo sklono, što ne znači da na to neće pristati.

Budući da imamo obveze, sukladno Zakonu o sprečavanju sukoba interesa želimo i prava. Mogu nas staviti da budemo dužnosnici ili državni službenici, ali neka riješe naš status jer sada spadamo pod Zakon o radu. Godinu dana nakon isteka mandata u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa imamo ograničenja u zapošljavanju, a nemamo prava.

Rješavanje statusnog pitanja nismo tražili samo za sebe, nego i za neke druge kategorije o kojima sada ne želim govoriti. Ako nas stave u državne službenike, onda nećemo imati obveze koje imamo sada – poručila je Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva. Dužnosnici imaju pravo na 6 plus 6, odnosno tri plus tri mjeseca pune, odnosno pola plaće nakon isteka mandata, naknadu za troškove prehrane, službena putovanja, odvojeni život...

– Žele imati prava kao ministri, a to nije predmet Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Još se nismo dogovorili o reguliranju njihovih statusnih prava – komentirao je jedan član radne skupine blizak Ministarstvu uprave. Postojeći zakon ima niz nelogičnosti, ali one su sada, izgleda, pale u drugi plan.

Komentara 2

MV
Mijat vrdoljak
21:54 01.06.2018.

Ipak je lova u pitanju

DU
Deleted user
10:54 02.06.2018.

nepotrebno povjerenstvo od njega slaba korist više ga i ne treba -dalić je bila u sukobu interesa ali više nije ministar i nije obavezna platiti kaznu ,tako je bilo i sa kerumom i večinom - to je povjerenstvo za izvlačenje love -uhljebi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije