Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Josip Đakić

Zakon o protuminskom djelovanju pogoduje poslodavcima i ukida kontrole

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
23.09.2015.
u 15:18

SDP-ov Alen Prelec odbacuje teze HDZ-a i ORaH-a te poručuje da ovaj zakon može spasiti ljudske živote, te poziva zastupnike da svi "odgovorno daju doprinos njegovu donošenju kroz amandmane.

Konačni prijedlog Zakona o protuminskom djelovanju će ugroziti živote građana i pirotehničara te pogodovati pojedincima da si ubrzaju zaradu, poručili su danas zastupnici HDZ-a i ORaH-a tijekom saborske rasprave o tom zakonu.

ORaH-ov Mladen Novak zastupnike je upozorio da u četiri godine mandata nikada nije dobio više primjedbi građana i struke nego na ovaj zakon. Tvrdi da je katastrofalno loše napisan, kao i da je u suprotnosti s Ustavom i međunarodnim konvencijama, zbog čega je Klub ORaH-a predložio čak 17 amandmana na prijedlog zakona iako njima, kako kaže, nisu obuhvatili ni pola od onoga što su sve dobili u materijalima s terena.

– Prema ovom zakonu ispada kako žrtva mine nije osoba koja je ušla u minsko sumnjiv prostor koji nije propisno obilježen. Zakonom se ukida i bilo kakav nadzor nad ovlaštenim osobama prilikom uništavanja mina, odnosno čak ga i zabranjuje. Sve zemlje regije imaju posebno strog nadzor nad uništavanjem mina dok Hrvatska to prepušta isključivo voditeljima radilišta i nad cijelim postupkom ne provodi nikakvu kontrolu. Pa ne znam da li je potrebnije igdje vršiti kontrolu nego upravo nad ovim područjem. Ja znam da je kod nas nekakav trend da se privatizira, ne samo kod nas, nego je trend da se privatizira sve što se može, ali minimum minimuma bi bilo da neke stvari ostaju pod nadzorom države odnosno da se može, 'ajmo reći, na siguran način izvršiti kontrola – komentira Novak.

Zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković naglašava kako zakon u bitnom poboljšava kontrolu kvalitete minski sumnjivih područja za 10 do 15 posto. Pojašnjava kako se zakonom propisuju poslovi protuminskog djelovanja te uređuje odgovornost prava i obveze svih sudionika u procesu, redefiniraju i pooštravaju uvjeti za pravne osobe i obrtnike u svrhu ishođenja odobrenja za obavljanje poslova razminiranja ručnom detekcijom mina za poslove strojne pripreme površine i za poslove pregleda površine pomoću psa za detekciju mina.

– Uvijek se može naći i bolja rješenja, ali zakon je rezultat stava struke – pojasnio je Tonković te dodao kako su u izradi zakona sudjelovali najkompetentniji ljudi iz tog područja – Hrvatski centar za razminiranje, MUP-a i MORH-a, te sindikata.

HDZ-ov Josip Đakić kao vrhunac loše napisanog zakona pak vidi odredbu prema kojoj se u najtežim uvjetima može odstupiti od zakonom propisanih metoda i postupaka razminiranja.

– Postavlja se pitanje, ako se može u najtežim uvjetima odstupiti od zakonskih normi i formi koje su propisane u ovom zakonu, treba li uopće ovaj zakon – zanima Đakića koji tvrdi da je zakon u nekim člancima diskriminirajući, opasan po sigurnost građana, ponajviše pirotehničara jer su njime ukinuti svi mehanizmi kontrole koju su provodili djelatnici Hrvatskog centra za razminiranje.

– Zakon jedino pogoduje poslodavcima u sustavu razminiranja jer su ukinuti svi mehanizmi kontrola što će za posljedicu imati drastično smanjenje kvalitete, njime se ubrzavaju radovi i laka zarada pa u prijevodu možemo zaključiti – pogoduje se pojedincima – uvjeren je Đakić.

SDP-ov Alen Prelec odbacuje teze HDZ-a i ORaH-a te poručuje da ovaj zakon može spasiti ljudske živote, te poziva zastupnike da svi "odgovorno daju doprinos njegovu donošenju kroz amandmane.

>> 'Sveučilište nije projekt ni HDZ-a, ni SDP-a, nego svih u brodskoj županiji'

Komentara 1

Avatar Jorge
Jorge
17:43 23.09.2015.

Zanimljiv je podatak da država plaća 3,5 kuna po metru kvadratnom za razminiranje, a do sada je prosječno potrošila 10 kuna po metru kvadratnom. Ne sumnjam da imaju neko dobro opravdanje za ovu nevjerojatnu razliku...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije