Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rasprava u saboru

'Sveučilište nije projekt ni HDZ-a, ni SDP-a, nego svih u brodskoj županiji'

Šimo Đurđević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
23.09.2015.
u 13:37

HDZ i SDP poručili su danas da Slavonski Brod zaslužuje sveučilište te najavili da će podržati zakon koji predviđa njegovo osnivanje, unatoč apelima dijela zastupnika da je ta odluka protuzakonita i protuustavna.

HDZ i SDP poručili su danas da Slavonski Brod zaslužuje sveučilište te najavili da će podržati zakon koji predviđa njegovo osnivanje, unatoč apelima dijela zastupnika da je ta odluka protuzakonita i protuustavna.

Naime, iako zakoni i Ustav predviđaju autonomiju Sveučilišta, u ovom prijedlogu zakona stoji da Sveučilište u Osijeku mora u roku od 90 dana od njegova donošenja donijeti odluku o izdvajanju njegova dva fakulteta u novoosnovano Sveučilište u Slavonskom Brodu.

- Nisam ni za, ni protiv osnivanja sveučilišta u Brodu, no sam zakon je elementarno defektan, nema elaborata, protivan je Strategiji znanosti i visokog obrazovanja, mreži visokih sveučilišta – prigovorio je SDP-ov Gvozden Srećko Flego, a s njime se složio i Josip Kregar iz stranke Naprijed Hrvatska – Progresivni savez koji dodaje da zakon krši elementarne procedure.

- Zbog toga moje je mišljenje da je prijedlog ne pripremljen, nepodoban za usvajanje pa čak i za raspravu. Za mene je najjači argument jest izostanak ove inicijative u strategiji razvoja visokog obrazovanja RH. I ne možemo donositi odluku prije nego što smo utvrdili kakve će biti posljedice te odluke. Koristi se argument da će nam dolaziti studenti iz drugih susjednih zemalja, po što? Po diplome, ne po znanje. Kao što su neki naši ljudi koji su čak i sjedili u ovim klupama po diplome odlazili u susjedu Bosnu i Hercegovinu, sad ćemo mi otvoriti takvu mogućnost za njihove ljude koji će platiti, platit će diplomu, ali neće pomoći razvoju hrvatskog znanja ili sveučilišta – komentirao je Kregar.

I nezavisni Nikola Vuljanić upozorava na kršenje procedure.

- Procedura nije ukras nego suština demokracije – primijetio je Vuljanić. Iako njegova stranka podržava zakon, HDZ-ov Davorin Mlakar primijetio je da je ovaj zakon potpuno besmislen i isključivo predizboran.

- Rekli su mi pripremajući se za ovu raspravu da sam politički slijepac, jer da jednostavno se mora podržati ovaj zakon s obzirom na predizbornu kampanju u kojoj se debelo nalazimo mada još izbore raspisali nismo. I u tom svjetlu vidim i prijedlog ovoga zakona. Projekcija kod donošenja zakona nema. Zakon je još topao, nije se stigla osušiti tinta, 17-og ovog mjeseca upućen je Saboru na raspravu da bismo dva dana prije raspuštanja po hitnom postupku o kojem sam puno puta govorio ponovno donijeli jednu važnu i bitnu odluku. Po hitnom postupku osnivati sveučilišta mislim da nema ni u Zanzibaru. To je samo moguće u Hrvatskoj i to je moguće zato što smo dva mjeseca od izbora – primijetio je Mlakar kojeg zanima kako predlagatelj zakona već sada zna da će Senat Sveučilišta u Osijeku donijeti odluku kojom će dopustiti izuzimanje dvije svoje institucije u novo sveučilište.

Ministar obrazovanja Vedran Mornar pojasnio je kako su razlozi za osnivanje novog Sveučilišta geostrateška pozicija Slavonskog Broda, postojanje visokoobrazovnih institucija, blizina BiH i mogućnost privlačenja tamošnjih studenata.

- U brodskoj regiji svega je 15 posto visokoobrazovanih, u ostatku Hrvatske 26 posto, sveučilište bi trebalo stvoriti pretpostavke za razvoj kraja. Osnivanje sveučilišta u ovom trenutku nije nikakav dodatni trošak – kazao je Mornar. SDP-ov Damir Tomić dodaje kako bi se osnivanjem sveučilišta u Slavonskom Brodu stvorile pretpostavke za zadržavanje i trajni ostanak studenata u tom gradu, što je preduvjet za pokretanje regionalnog gospodarstva. 

- Slavonski Brod je teško stradao u Domovinskom ratu, ubijeno je 95 djece, ranjeno 969, 90 ih je ostalo invalidima. Dužni smo i kroz ovaj zakon nešto vratiti djeci Broda i regiji u cjelini – primijetio je Tomić.

HDSSB-ov Boro Grubišić isto podržava osnivanje ovog Sveučilišta te dodaje kako Slavonski Brod ima jezgru, popriličan broj znanstvenika, preddiplomske studije...

- Brodsko će sveučilište zaživjeti, ne možete zamisliti koliko može privući studenata iz BiH i biti rentabilno. Svaki put počinje prvim korakom, pa i sveučilište u Brodu i zagrebačko je krenulo od tri studija. Čemu stvarati tenzije samo zato što je zakon predložen u krajnjem roku, neposredno pred izbore – pita se Grubišić.

Šimo Đurđević je u ime Kluba HDZ-a poručio da će ta stranka podržati osnivanje sveučilišta kojemu žele dug život i uspješan rad. - Sveučilište nije projekt ni HDZ-a, ni SDP-a, nego svih u brodskoj županiji i okolnim mjestima – kazao je Đurđević te pozvao ministra da se za rektora imenuje netko iz znanosti, a ne politike.

>> Mornar najavio osnivanje osmog hrvatskog sveučilišta u S. Brodu

>> Američki studenti proučavaju hrvatsko javno zdravstvo

Komentara 2

Avatar Benedikta
Benedikta
21:15 23.09.2015.

Potpuno se slažem, ovakvim se stvarima treba puno pažljivije pristupit, ovo nije način.

Avatar hdz1848
hdz1848
14:23 23.09.2015.

Držim da je besmisleno da svaka županija ima sveučilište.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije