Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita životinja

Zakon koji se ne provodi ne može pomoći životinjama

Foto: Privatni album
1/5
15.11.2017.
u 20:37

Felix je pretučen, Brook je uginuo od posljedica izgladnjivanja, Berta je obješena. Zlostavljanih je sve više, dokad ćemo šutjeti?

Dok se aljaški malamut Felix borio za život, nakon što ga je vlasnik pretukao metalnom šipkom jer se usudio pobjeći s lanca, u Ministarstva poljoprivrede tvrdili su kako su "ovakvi okrutni slučajevi, kao što je događaj u Osijeku, rijetki".

Nisu, doduše, objasnili koji su to kriteriji po kojima je neki slučaj okrutan, a drugi to nije. Možda nisu okrutna zlostavljanja u kojima nema slomljenih kostiju, nema krvi i izbijenih zubi. Sve to dogodilo se Felixu, koji je nakon tri tjedna izgubio i najvažniju bitku, onu za svoj život. Izgubio ju je i Brook pronađen u Oklaju. Nije imao slomljene kosti, nije bio krvav, zato njegov slučaj nije okrutan? Brook je gladovao danima, mjesecima, i otišao je upravo zbog posljedica gladi.

Ako i nije okrutno, svejedno je kazneno djelo. Članak 205. st. 3 Kaznenog zakona kaže da će se zatvorskom kaznom od šest mjeseci kazniti "tko iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži životinju tegobnom stanju kroz dulje vrijeme". Jedini je problem što se počinitelj vjerojatno nikada neće pronaći. Brook nije imao čip, a bio je samo pas. Nikoga nije bilo briga, tko zna koliko je ljudi okrenulo glavu od njega i nije mu pomoglo. A oni koji su mu htjeli pomoći vidjeli su ga kad je već bilo kasno.

Bacio ga kao smeće

Medo je imao vlasnika, pronašli su ga bačenog kao smeće na strmini uz prilazni put prema azilu za pse na Viškovu. Svjedoci kažu da ga je 'ubilo sunce' na kojem je ostavljen. I to nakon što je dulje vrijeme živio na lancu, više gladan nego sit. Šutjeli su o tome dok nije uginuo, imao je devet godina. Je li to dovoljno okrutno? Je li dovoljno okrutno skončala kujica Berta, koju je 50-godišnji Kninjani objesio o drvo? Nije bila njegova, samo mu je zasmetala. U Kninu je ranjen i Wolf, uz njega ubijena su dva psa i ranjen još jedan. I sve to u obračunu 78-godišnjaka sa psima koji su mu, kako je rekao, zaklali kokoši. U Međimurju je lovac ubio psa samo zato što se pojavio na travnjaku ispred njegove kuće, na zemljištu koje ni nije njegovo. Kujicu Lisu pronašli su pored Dunava, bez jedne noge, rana je još bila svježa. Oko druge noge bila joj je zavezana špaga. Je li to dovoljno okrutno?

Foto: Robert Demo

Max je pronađen u blizini Slavonskog Broda, toliko mršav da je jedva stajao na nogama. Vidjelo mu se svako rebro. Imao je vlasnika koji nije mario za psa vezanog lancem u dvorištu. Volonteri koji se o njemu brinu još uvijek sa strahom dočekuju jutra, još uvijek ne usude se reći da su ga spasili u zadnji tren. A koliko boli i straha je Max u svom životu proživio nitko ne može znati. Osim njega samog, a on ne zna reći. Hoće li umjesto njega i za njega progovoriti zakon i oni koji bi ga trebali provoditi?

Pregaženi i otrovani

U Slavonskom Brodu preko kujice udarene na cesti prešlo je nekoliko automobila, sve dok više nije dizala glavu i dok nije izgledala kao palačinka zaljepljena za asfalt. Da se prvi zaustavio, možda bi bila živa. Na gradskim ulicama volonteri svaki dan pronalaze ozlijeđene i otrovane mačke. Sami se bore za njihove živote jer skloništa za mačke nema. Svaka maca koju ne uspiju spasiti sa sobom odnese i dio njih, jer volonterima je stalo. U Zagrebu su nedavno dva psa bačena kroz prozor. Počinitelj se branio psihičkim poteškoćama, zbog čega je završio i na psihijatrijskom liječenju. Oporavio se vrlo brzo i većc se slobodno šeće. Psi koje je bacio nikad se više neće šetati.

Foto: Devet života

Imamo novi Zakon o zaštiti životinja, ako su neki očekivali da će preko noći donijeti promjene, prevarili su se. Posebno oni koji misle da će se baš sve samo riješiti. Pa će tako, valjda, sve zlostavljane životinje same prijaviti što im se događa. Očekuju to najviše oni koji često okreću glavu, praveći se da ništa ne vide i da se to njih ne tiče.

I dok odgovorni prebacuju ovlasti i odgovornosti, usput se hvaleći kako imamo najbolje zakone, stotine životinja koje bi taj zakon trebao štititi luta diljem Hrvatske. Gladne su, bolesne i ostavljene. I svaki dan ih je sve više. Što njima znači mrtvo slovo na papiru? Što njima znači što već na prvim stranicama Zakona piše da je zabranjeno životinjama nanositi bol, patnju i ozljede te ih namjerno izlagati strahu i bolestima? Ne znaju one što bi trebao komunalni redar, a što radi veterinarski inspektor. Vrijeme je da im se pomogne, vrijeme je da se zlostavljačima pokaže da ne mogu proći nekažnjeno.

 

 

Komentara 1

CE
centirion
02:50 16.11.2017.

A ni ljudima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije