Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zaboravu oteti heroji iz šume Rosinjača

Dokumentarni film o jednom od najžešćih napada velikosrpskog agresora na najveći slavonski grad, 5. prosinca 1991. inicirao je ogranak UHDDR-a “Sveti Rok”, a bit će premijerno prikazan danas u HNK
04. prosinca 2011. u 18:38 8 komentara 569 prikaza
rosinjaca
Foto: Pixsell

Prvi dokumentarni film o ratnom Osijeku “Rosinjača”, čije je snimanje započelo u prosincu prošle godine, premijerno će biti prikazan danas u HNK, na 20. obljetnicu stradanja 16 hrvatskih branitelja u šumi između Osijeka i prigradskog, tada okupiranog naselja, Tenja. Dokumentarni film o jednom od najžešćih napada velikosrpskog agresora na najveći slavonski grad, 5. prosinca 1991. inicirao je ogranak UHDDR-a “Sveti Rok”, a redateljske se palice, u produkciji HRT-a, prihvatio Tomislav Mršić.

 

– U stvaranju filma je sudjelovalo desetak svjedoka akcije, među njima i general Mladen Mikolčević čiji je ratni nadimak padobranac te Goran Pelegrin, sin poginulog Mihajla Pelegrina, čije tijelo još uvijek leži u šumi Rosinjača, a do kojeg se ne može zbog mina. U filmu je rekonstruirana akcija, a isprepleten je i sa snimkama izvlačenja tijela iz neprijateljskog okružja tjedan dana poslije, a koje je te 1991. pod okriljem mraka snimio Mario Romulić – kaže glavni inicijator filma, predsjednik UHDDR-a sveti rok, Zlatko Bebek.

 

Film koji će biti prikazan na HRT-u, uredio je proslavljeni hrvatski redatelj, Osječanin Branko Schmidt, koji će danas doći na premijeru. Redatelj Tomislav Mršić, naime, nalazi se u Londonu gdje snima novi dokumentarac te neće moći nazočiti premijeri.

Mala škola financija
Edukativni projekt
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

  • B Kosa:

    Trebamo vise filmova o domovinskom ratu i Hrvatskim braniteljina koji su branili svoju zemlju. Dosta nam je filmova o partizanima koji su falsikovali hrvatsku povjes i i sirili mrznju i laz o hrvatskom narodu koji su dobro pobili i mucili ... prikaži još!i po raznim zatvorima i KPD radilistima

  • mprelesn:

    da, slažem se...ali filmova o pravim braniteljima poput ovih...a ne o nekim tobož bojnicima itd...

  • velikazmija:

    u udbi ili