Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za zločin u Dvoru ‘95. odgovorne su Legijine “Crvene beretke”

Ratni zapovjednik obrane Sunje prikupio je dokaze o krivcima za ubojstvo psihički bolesnih i hendikepiranih osoba 8. kolovoza 1995.
17. ožujka 2016. u 07:07 197 komentara 20519 prikaza
Ivan Orkan Pandža bio je ratni zapovjednik obrane Sunje te kaže da spornog dana HV nije bio u Dvoru na Uni
Foto: Nikola Čutuk/pixsell

Otkako je lanjskog ljeta najprije na Sarajevo Film Festivalu, a zatim na RTS-u te na nizu televizijskih kanala u Danskoj prikazan film “15 minuta - masakar u Dvoru”, u kojem se za ubojstvo psihički bolesnih i hendikepiranih osoba optužuje Hrvatska vojska, ratni načelnik stožera obrane Sunje, pukovnik Ivica Pandža Orkan čini sve kako bi se otkrili pravi krivci za tu strahotu. Nakon što je prošlog ljeta podnio kaznenu prijavu i time onemogućio daljnju distribuciju filma koji je sa 250.000 kuna sufinancirao Hrvatski audiovizualni centar, Orkan se dao u potragu za dokumentacijom koja bi sprala ljagu s HV-a i pomogla da za zločin odgovaraju oni koji su ga i počinili.

– Svi dokazi koje sam prikupio upućuju na to da su stravični zločin u Dvoru tog 8. kolovoza 1995. godine između 14.30 i 15 sati počinili pripadnici Crvenih beretki Milorada Ulemeka Legije. U Dvoru je tada bilo šest vojski i paravojski, no ne i Hrvatska vojska, što je potvrdio i srbijanski general Mile Novaković koji je na jednom okruglom stolu u Beogradu izjavio da su taj dan prijepodne iz Dvora “istjerali ustaše” – kaže Ivica Pandža Orkan. Sve dokaze koje ima Orkan je voljan ustupiti istražiteljima, ali ga do sada to nitko nije tražio. 

>> Povukli film jer za zločin u Dvoru tereti HV

>> 'HAVC je prevaren, ratni zločinci su ubačeni naknadno, novac će biti vraćen i film izmijenjen'

HGK
HGK
Do ključnih poslovnih informacija u samo par klikova mišem

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar ČEPlN
  ČEPlN:

  A našim parama SDP preko Hribara i Kosanovića da nije bilo Velimira Bujanca naa tome bi i ostalo. Bili bi Hrvati zločinci iako su ih Savini likvidirali.

 • srce_hrvatsko:

  Samo su 'poznati junaci' (iz povijesti vjerni turski vazali i akindžije) četnici u stanju takvo što naprviti..i onda stotinu godina lagati i optuživati druge... Fuj!

 • Avatar grabrik
  grabrik:

  Svatko tko odgovornost za ovaj strašan zločin prebacuje na drugu stranu tjera našu djecu da žive i svakodnevno sreću ološ koji je pobio te ljude.