Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Do sada ih je zaraženo 67

Za zatvorenike postoji poseban postupak kod COVID-19. Pojašnjeno kako sve funkcionira

zatvor
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
1/3
11.12.2020.
u 07:14

Osobe lišene slobode koje su pozitivne, a nemaju zdravstvenih smetnji zbog kojih bi bili smješteni u ustanove javnog zdravstva, smještaju se u zasebne, za tu svrhu predviđene prostorije, u kaznionici u kojoj se nalaze ili se po potrebi premještaju u poseban odjel Zatvorske bolnice u Zagrebu

Koronavirus nije zaobišao ni hrvatske zatvore. Sporadično su pristizale i pristižu vijesti o zaraženim zatvorenicima i onima koji su kao kontakti morali u samoizolaciju. Posjeti su zabranjeni, a zatvorenici sa članovima obitelji komuniciraju telefonom i video-pozivima. U kaznionicama diljem Hrvatske na dan 10. prosinca, prema podacima koje smo dobili iz Ministarstva pravosuđa i uprave, bilo je smješteno 3627 osoba lišenih slobode, od kojih je trenutno 31 pozitivna na COVID-19. Od početka pojave virusa SARS-CoV-2 pa sve do 10. prosinca oboljelo je ukupno 67 zatvorenika. Testirano ih je 2160.

- Jedna osoba lišena slobode nalazi se zbog bolesti COVID-19 na prozmatranju u ustanovi javnog zdravstva, i u postupku je odluka liječnika o potrebi njenog hospitaliziranja. Testiranja osoba lišenih slobode provode se u nadležnim centrima ustanova javnog zdravstva, dok Odjeli zdravstvene zaštite zatvorenika pojedinih kaznenih tijela posjeduju i brze antigenske testove - pojašnjavaju u Ministarstvu. 

Video: Mjere za trgovačke centre i trgovine koje vrijede do 10. siječnja

Osobe lišene slobode koje su pozitivne, a nemaju zdravstvenih smetnji zbog kojih bi bili smješteni u ustanove javnog zdravstva, smještaju se u zasebne, za tu svrhu predviđene prostorije, u kaznionici u kojoj se nalaze ili se po potrebi premještaju u poseban odjel Zatvorske bolnice u Zagrebu.

- Također, osobe lišene slobode kojima je određena samoizolacija smještaju se u zasebne prostorije u kaznenom tijelu gdje se nalaze. Svim osobama lišenim slobode po zaprimanju u kazneno tijelo određuje se samoizolacija i smještaju se u posebne prostorije, te se nakon testiranja, odnosno proteka vremena samoizolacije, smještaju na odjele s drugim osobama lišenim slobode. Ističemo kako su u kaznenim tijelima na snazi posebne mjere zaštite od zaraze virusom, a za provedbu epidemioloških mjera kaznenim tijelima osigurana je dostatna količina zaštitne opreme i sredstava – napominju u Ministarstvu pravosuđa.

U kaznionicama se služi kazna zatvora u trajanju duljem od šest mjeseci. Kaznionice u Glini i Lepoglavi, Kaznionica i zatvor u Šibeniku te Zatvorska bolnica u Zagrebu su prema stupnju sigurnosti i slobodi kretanja zatvorenog tipa, Kaznionice u Lipovici i Turopolju su poluotvorene, Kaznionica i zatvor u Požegi ima zatvorene, poluotvorene i otvorene odjele, a Kaznionica u Valturi je otvorena. 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar botoksmanija
botoksmanija
08:07 11.12.2020.

Kako se možeš zaratiti u kontroliranom zatvorenom prostoru... Ha ha ha

ČE
Čedolovac
08:22 11.12.2020.

Oho video pozivi! To je nešto novo..

DU
Deleted user
10:25 11.12.2020.

mjesta ima za Horvatinćića i Klemma ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije