Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČAROBNA RUSIJA

Za vrijeme blagdana na kućicama vas čeka kavijar „to go“, a zimsku idilu upotpunit će viteške bitke

Čarobna Rusija-blagdansko izdanje
Foto: Shutterstock
1/6
05.12.2018.
u 12:48

Čaroliju ruskih blagdana doživite u jednom od najljepših gradova svijeta, u Sankt Peterburgu gdje možete pogledati „Orašara“ i uživati u blagdanskoj gastroponudi, a u nama najbližem gradu, Kalinjingradu doznajte što vas sve čeka na božićnim sajmovima te koje specijalitete ne smijete propustiti

Ako ste bili u Rusiji za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva i tada ste se zaljubili u prirodne ljepote te države, očarala vas je ljubaznost domaćina te ponuda  lokalnih gastrodelicija, u tom slučaju svakako morate posjetiti čarobnu Rusiju za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana. 

Foto: Shutterstock

Odlična je vijest da i ne morate tražiti vizu jer vaš Fan ID, koji ste dobili za vrijeme nogometnog prvenstva, vrijedi do kraja ove godine. Iako je zagrebački advent tri godine zaredom proglašen najboljim u Europi, blagdanski ugođaj u ruskim gradovima toliko će vas očarati jer se tamošnje ulice, crkve, palače i trgovi pretvaraju u nezamislivu zimsku bajkovitu idilu. Ne treba ni spomenuti da Rusi slave Božić prema julijanskom kalendaru, odnosno 7. siječnja, no blagdanski ugođaj u većini ruskih gradova počinje početkom prosinca. Jedan od gradova koji svakako morate posjetiti jest Sankt Peterburg.  Slično kao i u Zagrebu, i advent u Sankt Peterburgu nudi klizanje na otvorenom, koje turisti jednostavno obožavaju, a morate posjetiti i kućice u kojima se poslužuje kuhano vino, ruske delicije i razne rukotvorine. 

NE PROPUSTITE „ORAŠARA“

Nemojte propustiti kušati pelmene, ruske raviole s mljevenim mesom, tu je i neizostavni boršč, gusta juha čiji je ključni sastojak cikla, a kavijar Rusi nude na svakom koraku. Nemojte se začuditi kad na ulici naiđete na kavijaromat, automat gdje možete uzeti kavijar „to go“, a Rusi ga vole posluživati uz slanu verziju palačinki. Za vrijeme blagdana posjetite katedralu svetog Izaka koja odiše zimskom čarolijom, a najbolje božićne darove možete kupiti u glavnoj ulici – Nevskoj aveniji, gdje se nalaze najbolji restorani i najraskošnije trgovine. 

Foto: Shutterstock

Od gradskih znamenitosti obiđite Katarininu palaču koja je ukrašena sa stotinu kilograma zlata, a „Orašara“ pogledajte u Marijinskom teatru, jednom od najboljih ruskih kazališta koji se može pohvaliti izvanrednim repertoarom i produkcijom. Sankt Peterburg od Zagreba je udaljen više od 2200 kilometara, no zbog nedostatka autocesta taj put može trajati više od trideset sati i s gorivom te cestarinama stajat će vas 1800 kuna. Najkvalitetnije gorivo možete natočiti na benzinskim postajama Lukoil, a njihova inovativna  brendirana goriva ECTO, kao što je ECTO diesel, povećat će vam snagu motora do devet posto, uštedu goriva do pet posto, a poboljšat će vam i hladni start. Ako napunite svoj automobil gorivom ECTO PLUS EUROSUPER 95 BS, uživat ćete u uzbudljivoj dinamici vožnje uz odličnu kvalitetu goriva, povećanu snagu i učinkovitost rada motora, a to gorivo štiti motor i od stvaranja naslaga i korozije gorivnog sustava te smanjuje potrošnju goriva. Više doznajte ovdje.

Foto: Shutterstock

VITEŠKA BITKA NA ULICAMA KALINJINGRADA

U nama najbližem ruskom gradu Kalinjingradu, koji je od Zagreba udaljen nešto više od 1300 kilometara, za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana možete pogledati rekonstrukciju spektakularne povijesne bitke iz 1349. godine kad je obranjena nikad osvojena Izborska tvrđava. Izborska tvrđava sve do početka 18. stoljeća predstavljala je jednu od najvažnijih vojničkih utvrda na krajnjem zapadu ruske države. Znatan dio te tvrđave očuvan je do današnjih dana. Uz klasičnu blagdansku ponudu u Kalinjingradu, svakako morate obići Muzej jantara, Pomorski muzej, Muzej bunkera, kao i katedralu Koenigsberg i katedralu Aleksandra Nevskog.  Samo u vrijeme božićnih blagdana Kalinjingradom će šetati vitezovi s oklopima i mačevima, a u cijelom gradu dočekat će vas adventske kućice s ponudom lokalnih specijaliteta i, naravno, neizostavno kuhano vino. Na božićnim sajmovima možete razgledati razne ruske rukotvorine, babuške, tradicionalne slamnate cipele te nakit od jantara, koji je tamo zbog bogatih nalazišta mnogo jeftiniji nego u drugim dijelovima svijeta.

Foto: Colourbox

S obzirom na to da je Kalinjingrad relativno blizu Hrvatske, na to obiteljsko putovanje možete otići i automobilom jer većinu puta pratit će vas autoceste, pa tako u taj ruski grad možete stići za nešto više od 14 sati, a putovanje će vas stajati oko 1300 kuna, u što su uključene cestarine i gorivo. Smještaj je u Kalinjingradu dosta povoljan, pa ćete tako za sedam noćenja i to od 20. do 27. prosinca u hotelu s tri zvjezdice platiti nešto više od tisuću kuna po osobi, bez obzira na to što je vrijeme blagdana.

Ponosni partneri „Čarobne Rusije – blagdansko izdanje“: LUKOIL i VELEPOSLANSTVO RUSKE FEDERACIJE U ZAGREBU

Iako mala površinom, Kalinjingrad je za Rusiju izuzetno važna baltička pomorska luka. U Kalinjingrad i samu regiju ulažu se značajna financijska sredstva, kako bi se povećala industrijska proizvodnja, a samim time i trgovina između Ruske Federacije i ostatka svijeta. LUKOIL je prepoznao potencijale same geolokacije Kalinjingrada, te je 1995. započeo s radom, ekstrahiranja nafte i plina na najvećem nalazištu u Baltičkom moru. Dugogodišnje iskustvo dokazalo je da se pomoću profesionalnog pristupa ekologiji, nafta i plin mogu proizvesti u skladu sa strogim standardima očuvanja okoliša.

Sadržaj omogućio Lukoil

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije