Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blagdanska košarica

Za Uskrs ćemo pojesti 3000 tona mesa vrijednog 160 milijuna kn

'11.03.2010., Zagreb-Restoran Bon apetit,jela za uskrsnu kuharicu koja je pripremio kuhar Berislav Lackovic. Sunka u kruhu. Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
'Boris Scitar/PIXSELL'
23.04.2011.
u 12:00

U povodu Uskrsa ćemo obojiti, skuhati ili pak ispeći u kolačima oko 7 milijuna jaja više nego što je to uobičajena tjedna potrošnja

Iako su nedavna istraživanja pokazala kako će svaki drugi Hrvat štedjeti na namirnicama za uskrsni stol, na koje će se u prosjeku potrošiti između 200 i 500 kuna, teško će se odreći tradicionalne kuhane šunke, jaja ili mladog luka. Proizvođači jaja, naime, i ovoga preduskrsnog tjedna bilježe čak 40 do 45 posto veću potražnju, tako da će se u povodu Uskrsa obojiti, skuhati ili pak ispeći u kolačima oko 7 milijuna jaja više nego što je to uobičajena tjedna potrošnja od 15-ak milijuna.

Jaja domaćih kokoši

Jakov Ćorić, predsjednik uprave Gale, koja je s godišnjom proizvodnjom od 50-ak milijuna jaja jedan od naših većih proizvođača, kaže, međutim, kako te brojke i nisu toliko impozantne zna li se da sa 2,2 milijuna nesilica registriranih proizvođača svaki Hrvat praktično ima pola, a 50 milijuna Talijana čitavu kokoš nesilicu za sebe, s obzirom na tamošnju puno veću potrošnju. No, sa 170 do 180 jaja po stanovniku godišnje Hrvatska se barem može pohvaliti da su konzumna jaja jedan od rijetkih proizvoda koji ne moramo uvoziti, proizvodimo ih dostatno za domaće potrebe. Od procijenjenih 1500 tona šunke, rolanih plećki i slično, na koje ćemo za uskrsne blagdane potrošiti više od 52 milijuna kuna, u Konzumu će se ovoga tjedna prodati oko 400 tona, a i gotovo trećina janjetine od 500 tona, koliko procjenjuju u gospodarsko-interesnom udruženju Croatiastočar. Branko Bobetić, direktor Croatiastočara, kaže da je primjetno da su, unatoč akcijama, šunke za 5 do 7 posto skuplje nego lani, a iako godišnje zbog nedostatne proizvodnje uvezemo oko 600.000 odojaka, u uskrsnom je programu 98 posto domaće proizvodnje.

Triput više odojaka

Potražnja za odojcima u ovom će se tjednu utrostručiti s prosječnih 90 tona tjedno na 270 tona, jednako kao i za teletinom koje će Hrvati, bez obzira na višu cijenu, potrošiti oko 550 tona. Junadi je čak 1000 grla zaklano više pred Uskrs nego inače, što će značiti povećanu prodaju za 600 tona. Sa svim tim brojkama te s nešto peradi, Bobetić kaže kako to znači blagdansku potrošnju od oko 3000 tona mesa u vrijednosti većoj od 160 milijuna kuna. A bakalara koji je od hrane siromaha dogurao do glavne blagdanske delikatese na jučerašnji smo Veliki petak, procjenjuje se, pojeli oko 120 tona.

Komentara 17

VA
vatoka
12:07 23.04.2011.

Nekoga možda čudi što ovaj narod još uvjek jede, jer možda smo nekad živjeli od zraka.

VI
vidimškoj
14:18 23.04.2011.

neka narod vidi koliko mu je kradeze pojeo mesa i ostalih artikala u ovih 20 godina pljačke i rasprodaje Hrvatske ....... Dobar tek i sretan Uskrs.

VO
volimhajduk
17:37 23.04.2011.

SAmo ce se uvoznici veseliti , a narod ce jesti SMECE.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije