Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI UGOVORI Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja propituje postupke Proplina

Za spremnike plina i PDV naplaćuju dvaput

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ispituje i stanje na tržištu kako bi se procijenilo ima li razloga za pokretanje postupka protiv Proplina zbog zloporabe vladajućeg položaja
Foto: Pero Lovrović
05.08.2008.
u 23:34

Proplin je, po nalogu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, morao promijeniti ugovore koje je potpisao s korisnicima na deset godina. Novi ugovori su poslani ovih dana. Na žalost, nije trajanje ugovora jedino sporno što je promijenjeno.

Jedan od korisnika kojem je Proplin poslao novi ugovor je Milivoj Grubišić iz Malinske s otoka Krka. On je ugovor odbio potpisati jer, kaže, za njega stari još vrijedi, a novi je za njega, kao i za ostale korisnike, ističe, štetan.

Grubišić je 16. travnja 2004. s tvrtkom Proplin d.o.o. potpisao ugovor o davanju na korištenje spremnika uz naknadu. Ugovor je potpisan na rok od deset godina u iznosu od 1138 kuna godišnje. Naglašeno je da je u cijenu uračunan porez na dodanu vrijednost.

Poštovao ugovor
Milivoj Grubišić poštovao je apsolutno sve stavke ugovora te se vrlo neugodno iznenadio kada je nedavno na njegovu adresu stigao novi ugovor na rok od pet godina. Prema tom ugovoru, cijena godišnje naknade za isti spremnik iznosi 1251,72 kune, što je godišnje 113,72 kune više.

Pomislio je da je došlo do zabune pa je nazvao u Proplin u Kostreni, no bezobrazno mu je rečeno: “Ako vam se ne sviđa, recite i doći ćemo vam uzeti spremnik iz dvorišta.” Grubišić to ne želi niti se to, smatra, može učiniti jer je poštovao sve stavke ugovora. Stoga je nazvao u zagrebački Proplin, u kojem su mu rekli da je to učinjeno na nalog Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, koja je od Proplina tražila da se promijeni trajanje ugovora. Promjenu cijene tada su obrazložili uvođenjem već postojećeg PDV-a.

Prema riječima Zrinke Pintar, članice uprave koja je zadužena za komercijalne i financijske poslove, takvih ugovora o najmu spremnika ima oko četiri tisuće. Novi se ugovori potpisuju na trajanje od pet godina pa je razlika po ugovoru 568,6 kuna.

Zarada 2,2 milijuna kn
Dakle, na četiri tisuće korisnika ukupna zarada koju bi Proplin mogao ostvariti mijenjajući trajanje i cijenu ugovora je 2,274.400 kuna.

Nije stvar u promjeni trajanja ugovora, nego u kršenju stavki ugovora te nelegitimnom povišenju cijena te šteti nanesenoj korisnicima, koji posjeduju valjane ugovore i pridržavaju se stavki.
Iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja naglašavaju da je povišenje cijena samoinicijativo i da su zbog njega zatražili očitovanje Proplina.

Ispituju i stanje na tržištu kako bi se procijenilo ima li razloga za pokretanje postupka protiv Proplina zbog zloporabe vladajućeg položaja, naglašavaju iz Agencije.


Obrazloženje Proplina

Agencija koja se bavi medijskim poslovima za Proplin poslala je dopis u kojem obrazlaže promjenu cijene te navodi da su troškovi “uprosječeni kroz određeno vremensko razdoblje, tj. za deset godina”, koliko se predviđalo da će korisnik koristiti spremnik prema ugovoru. “Skraćivanjem ugovornog roka, odnosno roka za korištenje spremnika, cijena najma se promijenila prema promijenjenim uvjetima poslovanja”, piše u dopisu te dodaje da Proplin cijenom najma nikad nije, pa ni u izmijenjenim uvjetima, ostvario dodatnu zaradu.


Dodatni udar na potrošače

Korisnici su ugovore potpisali na deset godina te ne mogu snositi posljedice za tuđe pogreške. Čak i da mjerodavne institucije prihvate razloge Proplina za povišenje cijena, s novim bi se ugovorima trebalo pričekati pet godina od potpisivanja prvoga jer je ovo dodatni udar na prava korisnika i potrošača, na koji treba reagirati promptno.


Nije prošlo pet godina

Milivoj Grubišić je dobio novi ugovor 1. srpnja 2008., što znači da od potpisivanja prvog ugovora nije prošlo ni pet godina, te da ni u tom vremenu, koliko ugovori mogu trajati, nije imao pravo plaćati po ugovorom reguliranoj cijeni.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije