Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što će sve Agencija raditi

Za razbijanje mitova o skladištenju otpada iz Krškog dva milijuna kuna

U Dvoru prosvjed protiv odlaganja nuklearnog otpada
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/4
31.07.2020.
u 09:04

Lokalno stanovništvo nekoliko je puta prosvjedovalo protiv skladištenja na Trgovskoj gori

Hrvatska je odlučila dugoročno skladištiti svoj radiokativni otpad u bivšoj vojarni Čerkezovac na Trgovskoj gori. Stoga je pokrenut postupak uspostave Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na toj lokaciji u općini Dvor, a Centar bi trebao biti gotov od 2023. U njemu će biti skladišten institucionalni radioaktivni otpad nastao u Hrvatskoj te nisko i srednje radioaktivni otpad (NSRAO) iz Nuklearne elektrane Krško (NEK). A s obzirom na to da je skladište radioaktivnog otpada osjetljiva tema i da se lokalno stanovništvo protivi njegovoj uspostavi u svom susjedstvu, na pripremu javnosti za taj projekt država odnosno hrvatski Fond za financiranje razgradnje NEK-a planira potrošiti više od dva milijuna kuna. Naime, Fond će angažirati agenciju za odnose s javnošću za provođenje PR aktivnosti na projektu uspostave Centra za zbrinjavanje RAO-a.

Glavni ciljevi

Fond će uskoro raspisati novi natječaj za tu uslugu, vrijedan dva milijuna kuna plus PDV. Fond je prvi natječaj, objavljen u prvoj polovici ove godine, za angažman PR agencije poništio jer je bilo previše zahtjeva zainteresiranih gospodarskih subjekata za izmjene natječajne dokumentacije. Tada je procijenjena vrijednost iznosila tri milijuna kuna plus PDV-a, a sad je smanjena jer je smanjen i rok trajanja ugovora s tri na dvije godine. PR agencija koja će dobiti taj posao od Fonda, radit će, kako se navodi u projektnom zadatku koji je dio natječajne dokumentacije, na podizanju svijesti lokalne i opće javnosti te medija o tematici zbrinjavanja RAO-a i na stručnim aspektima projekta.

>> VIDEO Prosvjed protiv gradnje odlagališta radioaktivnog otpada

Radit će i na podizanju svijesti o očuvanju zdravlja ljudi i zaštite okoliša, i to iz aspekta brige o budućim generacijama i zbrinjavanju otpada nastalog iz djelatnosti čije dobrobiti uživaju prošle, sadašnje, a i buduće generacije te aspekta sigurnosti izgradnje i upravljanja objektima za zbrinjavanje radioaktivnog otpada. PR agencija će informirati i o razvojnim mogućnostima lokalne zajednice domaćina objekta za zbrinjavanje radioaktivnog otpada kao i o koristima projekta uspostave Centra. Pri tome će lokalnu i opću javnost informirati i o preuzetim međunarodnim obvezama i zakonskim obvezama Republike Hrvatske u zbrinjavanju institucionalnog te RAO-a iz NE Krško.

Za dva milijuna kuna agencija će, među ostalim, osigurati sudjelovanje stručnjaka iz područja zbrinjavanja RAO-a te povezanih područja zbog pojašnjavanja nužnosti sigurnog i cjelovitog zbrinjavanja radioaktivnog otpada. A jedan od glavnih ciljeva bit će i razbijanje mitova, neistina i dezinformacija o skladištenju RAO-a koji su dosad plasirani u javnost. Osim toga, PR agencija imat će zadatak i osigurati objektivno medijsko izvještavanje i plasiranje provjerenih informacija u javnost uz pomoć širokog spektra stručnjaka iz povezanih područja. Sve će to biti u skladu sa smjernicama iz Nacionalnog programa provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva - Program za razdoblje do 2025. s pogledom do 2060. u kojem se preporučuje transparentnost, edukacija i sudjelovanje javnosti.

>> VIDEO Prosvjed u Dvoru protiv gradnje odlagališta radioaktivnog otpada

Korist za stanovništvo

Odabrana PR agencija tako će, među brojnim aktivnostima koje će morati provoditi, organizirati tri javne rasprave o pojedinim fazama razvoja projekta. Mjesta održavanja javnih rasprava mogu biti Zagreb, Dvor, Novi Grad i Ljubljana. Javna informativna predavanja kako bi se u projekt uključila lokalna i opća javnost trebaju biti organizirana svaka dva mjeseca za trajanja ugovora odnosno šest godišnje. Agencija će morati organizirati i besplatni info-telefon odnosno pozivni centar, s ciljem upoznavanja građana s tematikom, uspostave dvosmjerne komunikacije i pružanja odgovora na pitanja građana.

PR-ovci koje će angažirati Fond morat će organizirati i natječaje za lokalnu javnost. Naime, u sklopu programa financiranja lokalnog poduzetništva organizirat će se javni natječaj putem kojega bi se sredstva dodijelila lokalnim OPG-ovcima, obrtnicima i poduzetnicima. Također, kao dio programa suradnje s nevladinim udrugama koje se bave zaštitom okoliša financirat će se programi vezani uz zaštitu okoliša na lokalnoj razini. Agencija će biti zadužena za kreiranje i provedbu natječaja i odabir dobitnika. Agencija će se brinuti i o društvenim mrežama, web stranici, zakupu medijskog prostora.....

Komentara 28

TA
Talleyard
09:25 31.07.2020.

Ako Slovencima ne smeta, zašto bi nama ? Radi se o našem otpadu . Bilo gdje u Hrvatskoj manje je opasno od Krškog, koji je blizu Zagreba i uzvodno.. Zašto skupo plaćati, a nećemo imati ni mogućnosti vršiti adekvatnu kontrolu.

ST
stefj
09:15 31.07.2020.

Eh da, nuklearke su i dalje najčišči način dobivanja el. energije. Utjecaja na okoliš nema, jedino što se treba paziti na otpad. Šteta što u energetskom planu nema izgradnje jedne nuklearke, to bi dugoročno riješilo probleme Hrvatske s uvozom el. energije... Jeftinije, efikasnije i čišće od bilo kojeg drugog oblika proizvodnje struje (osim možda hidroelektrana, ali iste imaju veći utjecaj na okoliš).

MM
Marljivi mrav
09:30 31.07.2020.

Mogli ste sa dva miljuna kuna zbrinut one koji žive naj bliže i problem rješen! Reklama je bitnija👍

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije