Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od srijede inspektori kreću u češljanje kafića, restorana, diskoklubova, tvrtki... u potrazi za pušačima

Za pušenje 1000 kuna kazne

Autori: Diana Glavina, Snježana Mlinarević
05.05.2009.
u 20:01

Zapalite li, zabrani usprkos, cigaretu u kafiću ili restoranu, konobar, neki drugi zaposlenik ili vlasnik ugostiteljskog objekta dužan vas je upozoriti da pušenje nije dopušteno, da kršite zakon te vam preporučiti da ugasite cigaretu ili da iziđete iz kafića odnosno restorana.

Inzistira li pušač i dalje da bude po njegovu i nije ga briga što je ušao u zabranjenu zonu, konobar ili vlasnik kafića dužan je pozvati policiju.

Mladi Austrijanci najviše puše

U tom trenutku briga ili obveza konobara ili vlasnika objekta prestaju a stvar u svoje ruke preuzima policajac koji će prekršitelja zakona legitimirati i upozoriti da krši javni red i mir te mu napisati kaznu.

Nulti dan
U drugom scenariju, inspektor koji ulovi osobu s upaljenom cigaretom na nedopuštenome mjestu, zatražit će od nje osobnu iskaznicu i naplatiti joj kaznu. Ili, kako vjerojatno većina ljudi neće imati sa sobom dovoljno novca da na licu mjesta plati kaznu, uplatnicu će dobiti na kućnu adresu.

A ako prekršitelj zakona odbije inspektoru pokazati osobnu iskaznicu, on ima pravo pozvati policiju. Ipak, sutra, kako ga je nazvao ministar zdravstva Darko Milinović, nultim danom provedbe zakona neće biti kažnjavanja već će se, rekao je, provoditi preventivni nadzor.

To znači da inspektori u prva 24 sata kontrolirajući kafiće, restorane i diskoklubove, neće kažnjavati prekršitelje, već će ih samo upozoravati. Milinović je dodao da intencija zakona nije kažnjavanje ljudi, već motiviranje pušača da prekinu s tom štetnom navikom i da se nepušače zaštiti od duhanskog dima.

Ministar je također izrazio uvjerenje da hrvatski građani zakon neće kršiti, eventualno tek rijetki pojedinci. No, na sve molbe da se primjena zakona odgodi ili da se na neki način liberalizira ostao je nepokolebljiv.

– Odgode zakona o zabrani pušenja u kafićima i restoranima neće biti – rezolutno je rekao napomenuvši kako će provedbu zakona kontrolirati inspektori Ministarstva zdravstva, sanitarni inspektori i oni iz državnog inspektorata.

U velikim hrvatskim kompanijama problem pušača bio je riješen tako da su pušači imali svoju oazu, odvojen prostor u kojem su mogli uživati u dimu cigarete i družiti se.

Moglo se pušiti i u internim kafićima i restoranima. Od srijede se sve to ukida i ni jedna veća tvrtka, koliko smo mogli doznati, nije se željela baviti time kako osigurati prostor pušačima, što zahtijeva dodatna ulaganja. Veliki poslovni neboder Eurotower s više od tisuću zaposlenih nema nikakvih uvjeta za pušače.

Oaze od 160.000 kuna
U tom su neboderu u Zagrebu i Erste banka, brojne odvjetničke kuće, osiguravajuća društva, uredi Zagrebačke županije, revizorske kuće i Zagrebačka burza. Preostaje im kafić u podnožju nebodera s lijepom terasom, pa neće biti problema dok terasa bude funkcionirala.

O zimi sada još nitko ne razmišlja. Ericsson Nikola Tesla, koji ima prema internim procjenama oko 15 posto pušača, također mirno dočekuje dan potpune zabrane. U toj kompaniji kažu da su analizirali zakon i odustali od ulaganja u odvojene prostore jer je zakon rigorozan, a opremanje takva pušačkog kutka skupo.

Jedna sobica za 10 do 12 ljudi, kada bi se preuredila u pušačku oazu, stajala bi oko 160.000 kuna zbog skupih crpki za protok svježeg zraka. Stoga će i eriksonovci van u park. U HT-u neće biti lako. Njihov neboder u Savskoj cesti u Zagrebu uz ulicu vrlo je nepraktičan prostor za pušenje jer ometa prolaznike, ali kažu u HT-u da su odredili otvorena mjesta na kojima će biti dopušteno pušenje.


Na pivo i cigaretu u BiH

Sudeći po najavama posjetitelja slavonskobrodskih kafića, od Zakona o ograničavanju pušenja u zatvorenim prostorijama najviše bi mogli profitirati – bosanskohercegovački ugostitelji! Posljednjih dana brojni Brođani buduće vikend-izlaske planiraju provesti u susjednom Bosanskom Brodu koji je od središta Slavonskog Broda udaljen samo petstotinjak metara.


Za nepušače uvesti nagrade

– Zakon o zabrani pušenja koji u srijedu stupa na snagu govori da je politika prepoznala upozorenja Lige za borbu protiv raka – rekao je dr. Mario Puljiz ginekolog-onkolog u Klinici za tumore i tajnik Lige. Iako se, kaže, zna da su karcinomi pluća, bronha, grla i jezika izravna posljedica pušenja, smatra se da je ono povezano i s ostalim vrstama zloćudnih bolesti. Među njima je dosta sekundarnih pušača. – U pokušaju “odvikavanja nacije od pušenja” trebalo bi uvesti i pojam nagrade, pa bi, primjerice, trebalo za nepušače uvesti niže cijene polica dopunskog osiguranja – predlaže dr. Mario Puljiz.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije