Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.09.2018. u 14:23

Štoviše, definiramo upisne kvote nagrađivanjem većih iznosa dajući prednost STEM-u, baš kao što smo lani prednost dali isključivo informatici u osnovnim školama

Programi visokog obrazovanja i znanosti javnih visokih učilišta u sljedeće četiri godine financirat će se s 1,8 milijardi kuna, a na raspolaganju je i dodatnih 400 milijuna kuna iz strukturalnih fondova – pompozno je najavljena vijest nakon jučer usvojene odluke o financiranju sveučilišta na sjednici Vlade.

Iako spektakularna, to je još jedna u nizu navljenih promjena iz sektora kojem je na čelu ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. I dok su rijetki rektori već zapljeskali ministričinoj odluci kao velikom iskoraku u financiranju visokog obrazovanja, doza sumnjičavosti ne bi bila naodmet.

Dijeli je i većina rektora zbog dosadašnjeg raspleta i primjene svih izmjena implementiranih najprije u osnovne, zatim i u srednje škole u režiji ministrice Divjak. Podsjetimo, kasnili su udžbenici, tableti, neki nastavnici se njima ne znaju služiti, udžbenici potrebitima nisu nabavljeni na vrijeme, iako je javnost uvjeravana u suprotno. Sada nagrađujemo izvrsnost na fakultetima. Štoviše, definiramo upisne kvote nagrađivanjem većih iznosa dajući prednost STEM-u, baš kao što smo lani prednost dali isključivo informatici u osnovnim školama.

Humanističke smjerove stavljamo na niže iznose naglašavajući kako je cilj usklađivanje s tržištem rada – oni možda u budućnosti neće biti nužni niti vrijedni. A veći iznosi fakultetima, kao i u području njihova većeg angažmana na znanstvenom polju mogu itekako biti sklizak teren – upravo ministrici obrazovanja. Zašto?

Prije svega zbog očigledne potrebe da se nad svakom promjenom koja se pokreće u obrazovnom sektoru stavi šapa konačne odluke u uredskim prostorima Donjih Svetica gdje je smješten ured Blaženke Divjak. Tako i u ovoj odluci jer piše u obrazloženju – visoka učilišta rektorskom zboru šalju simulaciju budućeg financiranja, a oni konačno mišljenje dostavljaju Vladi. Ako Vlada izmijeni odluku, ministarstvo ipak može sklapati anekse ugovora. Za bolje obrazovanje, naravno!

>> Pogledajte razgovor s Blaženkom Divjak o eksperimentalnoj obrazovnoj reformi

Komentara 3

AN
antonelić
18:15 28.09.2018.

jesu li stigli tableti u škole ? ... a što se čeka , ministrice ? ... još jedan veeeeeliki uspjeh hrskog školstva ? ... zahvaljujući razdjelniku vrdoljaku i zalutaloj blaženki ...

AE
Aedes2017
18:19 28.09.2018.

Ma,ta ženska nema nikakve svijesti o poslu kojeg bi,jel,trebala obavljati.Sve što trabunja jeste skrivanje da nema o ničemu pojma.No,što je s knjigama za sirotinju?Ma,čista gnjavaža za tu otužnu ženu.

PI
prava istina
07:56 06.11.2018.

A čemu uopće tableti u školu? Djeca i bez tableta pišu sporo i nečitko. A valjda se uvođenjem tih tableta mislilo da je vještina pisanja zapravo nepotrebna. Biti će dovoljno samo pipkanje touch-screena. Odista tužno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije