Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prihvaćen konačni prijedlog Zakona o jamstvenom fondu za gospodarski oporavak i razvitak

Ž. Antunović: Fond za spas gospodarstva je kao običan andol

Željka Antunović
Marko Lukunić
04.02.2010.
u 12:38

- Ovaj zahvat Vlade nije Andol, makar mislim da je to izuzetni tisućljetni lijek acetilsalicilna kiselina koja često rješava i velike probleme. Ovo je kvalitetan zahvat koji će poboljšati našu ekonomsku situaciju - objasnio je hadezeovac Stjepan Kundić.

Saborski zastupnici u zadnje se vrijeme često slažu. Pa su tako i danas svi klubovi zastupnika podržali konačni prijedlog Zakona o jamstvenom fondu za gospodarski oporavak i razvitak ili, u narodu već prozvanu, aukciju kredita koji će se dodjeljivati tvrtkama koje imaju šanse za preživljavanje ove krize i recesije. Ali i ta potpora nije prošla bez packi opozicije vladajućima.

- Mene to podsjeća kao na pacijenta koji je dobio temperaturu pa zove liječnike, a oni mu odgovaraju "ma dajte, molim vas, to je samo temperatura". Prošlo je od tada 18 mjeseci i nama se, evo, pojavljuju recepti. Pojavljuju se liječnici iz Vlade. I što propisuju? Propisuju Andol - metaforički je svoje mišljenje o fondu sa zastupnicima podijelila esdepeovka Željka Antunović.

Kriza je karcinom

Kad već može Ž. Antunović liječničkim jezikom govoriti, mogu i ja pomislio je očito hadezeovac Stjepan Kundić, ujedno i liječnik, nazvavši krizu i recesiju u državi karcinomom koji je nastao u Americi pa potom pustio metastaze po cijelom svijetu i došao do nas. A onda je krenuo u obranu Andola!

- Ovaj zahvat Vlade nije Andol, makar mislim da je to izuzetni tisućljetni lijek acetilsalicilna kiselina koja često rješava i velike probleme. Ovo je kvalitetan zahvat koji će poboljšati našu ekonomsku situaciju - objasnio je Kundić. 

U skoro ozdravljenje, iako mu se nada, ne vjeruje ideesovac Damir Kajin. Prema njegovu mišljenju za pet će godina realna plaća, koja je danas 5300 kuna, biti daleko ispod 3000 kuna, a vanjski će dug za pet godina s trenutačnih 42,5 milijarda kuna premašiti 60 milijarda.

- Ali kada govorimo o ovom fondu, pitanje je tko će u ovoj zemlji doći do kredita. To  je bit - kaže Kajin.
S tim se slaže i Vesna Pusić (HNS) za koju je nužno da se definira ili ograniči veličina tvrtki kojima se plasiraju sredstva iz fonda. I predlaže da novac dobiju tvrtke koje nemaju više od 400 zaposlenih i 400 milijuna kuna ukupnog prihoda. U protivnom, smatra Pusić, postoji opasnost da nekoliko najvećih poduzeća pojedu sva osigurana sredstva.

'A lipo smo vam govorili'

U "liječničkom tonu" nastavili su zastupnici i pojedinačnu raspravu. "Na splitskom groblju, ovo nije izmišljotina, zaista postoji jedan nadgrobni spomenik na kojemu piše: 'A lipo sam vam govorija da me boli'. Dakle, taj kojeg je bolilo to je bilo hrvatsko društvo, a doktor mu nije virova. I to je bila vlada. Taj koji je napisa' to je, moglo bi se kazati, cijelo hrvatsko društvo, a lipo smo vam govorili da smo u krizi, a vi to jednostavno niste htjeli vidjeti"- poručio je Marin Jurjević (SDP) vladajućima.

Njegov stranački kolega Gordan Maras  pristjetio se pak kako je prije godinu i pol dana tadašnji premijer Ivo Sanader  govorio kako u Hrvatskoj nema krize i recesije, da se vlada s problemima odlično nosi. Marasa je taj govoro asocirao na legendarni film "Tko to tamo peva".

Vlada vozi zavezanih očiju
- "Onda je bila ona scena gdje kondukter u autobusu govori: 'Tko kaže da Miško ne može voziti zavezanih očiju', a onda je on zavezao Mišku oči i on je vozio autobus naslijepo. E, tako se mi, gospodo, ponašamo u Hrvatskoj, vlada vodi ovu državu zavezanih očiju, tapka u mraku i ne zna kamo će na kraju puta doći. Ali, isto kao u tom filmu, na užas putnika u autobusu, jer smo to mi, svi hrvatski građani koji gledamo
kako hrvatska vlada vodi ovu državu"- zaključio je Maras.Božica Šolić (HDZ) reagirala je burno uzvrativši SDP-ovcima kako su deset godina vezali oči njihovom bivšem kolegi, zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.

Komentara 40

MA
maxresist
12:56 04.02.2010.

Sdp je dužan 18 milijuna kn pbz,zar bi takva stranka koja ne zna voditi ni svoje poslove išta mogla npraviti za državu. Gdje su te njihove mjere i konstruktivni prijedlozi kad su tako pametni.

UK
Ugo Kajvez
15:42 04.02.2010.

I HDZ i SDP samo prde na vjetar. Samo se vi gospodo zaj..bavajte, kad vas građani najure bi će veselo. Jedan i drugi su smeće i samo pune svoje đžepove i boli njih za građane i državu. Spremni su nasas izdati i uništiti u roku od keks, ZERP je dobar početni primjer, da se ne nabraja dalje .....

UM
umag
12:55 04.02.2010.

željka se razumije u gospodarstvo ko ja u labuđe jezero

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije