Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WHO POSLAO PORUKU ZNANSTVENICIMA

Novi soj nazvali Omicron: 'Prva istraživanja pokazuju da je zarazniji od ostalih'

Rijeka: Jedan od punktova za BAT testiranje je i na Sveučilišnom kampusu na Trsatu
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
26.11.2021.
u 20:03

Ovaj soj prvo je zabilježen u Južnoj Africi prije dva dana, a identificiran je i u Botswani, Belgiji, Hong Kongu te Izraelu

Na današnjem sastanku Svjetske zdravstvene organizacije glavna tema bio je novi B.1.1.529 soj koronavirusa kojeg su službeno nazvali 'Omicron' varijantom.

- Ova varijanta ima velik broj mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće, napisali su u izvješću te kazali kako preliminarni podaci pokazuju kako je ovaj soj zarazniji u usporedbi s ostalima. 

- Broj slučajeva ove varijante se povećava u gotovo svim regijama Južne Afrike gdje je i otkrivena, stoji u izvješću. 

Putem Twittera se oglasila i Maria Van Kerkhove, epidemiološka stručnjakinja WHO-a te najavila daljnja istraživanja varijante.

- Ovaj smo soj nazvali Omicron. Tražimo pojačan nadzor znanstvenika te genetičko testiranje, a zahvaljujemo Južnoj Africi na pravovremenom dijeljenju informacija. 

WHO smatra kako će trebati nekoliko tjedana da se razumije djelovanje novog soja. 

Južnoafrička Republika je u petak ocijenila da je zabrana putovanja uvedena zbog nove varijante koronavirusa neopravdana, nakon što je Velika Britanija zabranila slijetanje zrakoplova iz nekih zemalja s juga Afrike, primjer koje su ubrzo slijedile druge zemlje.

Ministar zdravstva Joe Phaahla izjavio je novinarima da je Južnoafrička Republika transparentna i da je zabrana putovanja suprotna standardima Svjetske zdravstvene organizacije.

Znanstvenici su otkrili relativno mali broj slučajeva nove varijante B.1.1.529, uglavnom u Južnoafričkoj Republici, ali i u Bocvani, Hong Kongu i u Izraelu. No, zabrinuti su što ima veliki broj mutacija zbog kojih bi virus mogao postati otporniji na cjepivo i lakše se prenositi.

"Zabrinuti smo zbog štete koju britanska zabrana može nanijeti turizmu i gospodarstvu obiju zemalja", rekao je ministar vanjskih poslova Naledi Pandor u priopćenju.

Osim iz Južne Afrike, Britanija je zabranila i letove iz Bocvane, Lesota, Esvatinija, Zimbabvea i Namibije. I članice EU-a su se dogovorile da će suspendirati putovanja na jug Afrike nakon pojave nove varijante, priopćilo je predsjedništvo Unije u petak.

No, Salim Abdool Karim, jedan od vodećih južnoafričkih epidemiologa, kaže da se protiv nove varijante treba "boriti globalno", podsjetivši da se delta varijanta u roku od tri tjedna od prve pojave proširila na 53 zemlje.

"Dakle, zatvaranje granica ne pomaže....Moramo zajednički naći rješenje za ovu varijantu. I ne pretjerivati", izjavio je Karim nazvavši britansku zabranu "paničnom reakcijom".

WHO bi kasnije u petak trebao odlučiti o tome hoće li novu varijantu klasificirati kao "zabrinjavajuću", oznaka koju su dosad dobile četiri varijante. No, mogli bi proći tjedni prije nego znanstvenici u potpunosti shvate utjecaj njezinih mutacija.

>> VIDEO Liječnik iz KBC-a Split: Tko ne vjeruje, može doći u bolnicu, cijelo prizemlje i drugi kat pretvoreni su u intenzivnu

Komentara 62

BI
Biouskoli91
11:10 27.11.2021.

Soj B.1.1.529 je poznat preko 4 mjeseca, a ne otkriven prije 'dva dana'!!!

Avatar gorilla_glue
gorilla_glue
20:30 26.11.2021.

ak je americkoj agenciji FDA trebalo mjesec dana da odobri pfizerovo cjepivo za proslu varijantu, a dokumente vezane uz odobravanje namjerava (po sadasnjem njihovom prijedlogu) objaviti tamo negdje 2076. godine, kaj da ocekujemo sa ovom novom varijantom? dva tjedna za cjepivo? dokumenti 2131.? molim samo ozbiljne odgovore, po mogucnosti od stovatelja znanosti i onih koji su se minimalno dva puta cijepili (ovi s boosterom pozeljniji, ali necemo diskriminirati, to nije lijepo). hvala.

Avatar SileZla
SileZla
20:17 26.11.2021.

Trebaju tim varijantama davati biblijska imena. Ja bi ga bio nazvao Ezekijel.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije