Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU IZBORI

Weber: Ne osjećam moćnu pobjedu večeras

Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
27.05.2019.
u 01:07

Europski liberali, treća snaga u novom sazivu, no snaga koja je ojačala, a ne oslabila na ovim izborima kao EPP i S&D, za šeficu Komisije guraju Dankinju Margrethe Vestager, europsku povjerenicu za tržišno natjecanje u odlazećoj, Junckerovoj Komisiji.

Oko ponoći, na pozornici u zgradi Europskog parlamenta u Bruxellesu počeli su se redati vodeći kandidati, tzv. “spitzenkandidati”, raznih političkih grupacija. Manfred Weber, uime Europske pučke stranke, proglasio se relativnim pobjednikom, ali nije izgledao nimalo trijumfalno:

- Ne osjećam moćnu pobjedu večeras - rekao je, priznavši da europski pučani “gube zastupnička mjesta”. - Ali sretan sam da smo politička obitelj koja ima pravo tražiti da bude predvodnik. Treba poštovati tko je broj jedan, broj dva, broj tri od političkih grupacija u pregovorima o sastavljanju većine - dodao je Weber. 

Nakon njega, novinarima se obratio Frans Timmermans uime europskih socijalista i demokrata. Na pitanje vidi li on iz ovih rezultata šansu da postane predsjednik Komisije, nije baš odgovorio izravno, ali neizravno jest: po njemu, građane zapravo ne zanima koja osoba će sjediti na čelu Komisije, nego ih zanima što će ta Komisija napraviti, pa stoga treba skupiti progresivnu većinu u parlamentu koja ima dobar program, a onda nakon programa slijedi traženje prave osobe.

- Bila bi mi čast predvoditi taj program, ali tim redoslijedom - rekao je. I bocnuo Webera:

- Kad Weber i EPP govore o stabilnosti, oni poručuju: 'ajmo ostaviti stvari kakve jesu. Ali to nije poruka birača… Ja razumijem zašto Weber spominje stabilnost jer i on također vidi da je moguća većina bez EPP-a. Ne kažem da trebamo formirati takvu većinu, ali postoji mogućnost. Gledat ću da formiramo progresivnu većinu koja će napraviti stvari koje su građani tražili da napravimo - rekao je Timmermans.

Europski liberali, treća snaga u novom sazivu, no snaga koja je ojačala, a ne oslabila na ovim izborima kao EPP i S&D, za šeficu Komisije guraju Dankinju Margrethe Vestager, europsku povjerenicu za tržišno natjecanje u odlazećoj, Junckerovoj Komisiji.

- Radila sam na razbijanju monopola, a i ovdje je večeras razbijen jedan monopol vlasti - rekla je nonšalantno Vestager. 

Komentara 2

IT
I-To
07:58 27.05.2019.

Da jako je važno da ste na vlasti da i dalje uništavate Europu .

Avatar neidemdalje
neidemdalje
12:18 27.05.2019.

ne treba se zamarati sa izborima za eu parlament koji ima snagu svete vodice - nit pomaže , nit odmaže ... vlast u uniji drži evropsko vijeće koje će izabrati članove evropske komisije i nastaviti bahato po svom ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije