Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REZULTATI IZ EUROPE

Orban vodi u Mađarskoj, Le Pen bolja od Macrona. Zeleni rastu za čak 20 zastupnika

Izbori u Europi
Foto: Reuters/Pixsell
1/2
26.05.2019.
u 22:18

U Grčkoj je prema izlaznim anketama vladajuća Syriza na drugom mjestu iza Nove demokracije s 32 posto

Stranke iz političke obitelji europskih pučana vode u Njemačkoj, Austriji i Irskoj, pokazuju izlazne ankete koje su prve pristigle do Bruxellesa, u press centar u kojemu će se kasnije tijekom večeri pojaviti i vodeći kandidati za novog predsjednika Europske komisije. 

Nitko još ništa puno ne komentira u vezi rezultata izlaznih anketa iz Hrvatske, ali prvi dojam i u stožeru “spitzenkandidata” Europske pučke stranke Manfreda Webera je takav da su očekivali više od HDZ-a. No, dojam na temelju izlaznih anketa je varljiv, pa i ovdje, u Bruxellesu, čekaju prve službenije rezultate prije no što izvlače zaključke. 

Izlazne ankete u Francuskoj ukazuju na pobjedu desničarke Marine Le Pen, čija je stranka s 23,2 posto ispred stranke predsjednika Emmanuela Macrona s 21,9 posto. 

Ska Keller i Philippe Lamberts, supredsjedatelji političke skupine koja okuplja stranke zelenih, u obraćanju novinarima u Bruxellesu komentirali su prve naznake velikog uspjeha za zelene na ovim europskim izborima. Naime, njihova bi grupa u EP-u mogla narasti s dosadašnjih 50 na 70-ak zastupnica i zastupnika, koliko im zasad daju izlazne ankete i prve projekcije. To ih stavlja u poziciju mogućeg “jezičca na vagi” za formiranje parlamentarne većine. 

- Bilo tko tko želi s nama surađivati mora biti predan onome za što se mi zalažemo: očuvanje okoliša i klime, socijalna Europa, građanske slobode i demokracija - rekla je Ska Keller. 

Prema izlaznim anketama, u Mađarskoj je stranka premijera Viktora Orbana, Fidesz, osvojila 56 posto glasova.

Glasnogovornik Europskog parlamenta upravo je objavio da preliminarne brojke o odazivu birača na ove europske izbore u čitavoj Europskoj uniji pokazuju veliki porast u odnosu na prethodne izborne cikluse. U 27 država članica, bez Ujedinjene Kraljevine, odaziv je oko 51 posto, što je najveći odaziv birača na izbore za EP u posljednjih 20 godina. 

U Njemačkoj demokršćani prema izlaznoj anketi osvajaju 28 mandata, što je za šest mandata manje nego u prošlom sazivu. Njemački zeleni ostvaruju značajan uspjeh s 23 mandata, socijaldemokrati su gubitici i padaju na 16, liberali su na 7 mandata.

Krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) s prognoziranih 10,5 posto glasova osvaja 10 mandata, što je bolji rezultat nego na europskim izborima prije pet godina, ali lošiji za tu stranku nego na posljednjim parlamentarnim izborima u Njemačkoj. 

U Grčkoj, EPP-ova stranka Nova demokracija prema izlanim anketama osvaja 32 posto (9 mandata), a Syriza aktualnog premijera Alexisa Tsiprasa je druga s 27 posto (6 mandata).

Komentara 4

MA
MAX127
08:31 27.05.2019.

Le pen bi pomela ovog zidovskog bankarcica i na predsjednickim izborima da joj nisu ukrali glasove, lazirali izbore..

DP
d0m_p3r1gnon
09:22 27.05.2019.

Desnica se budi diljem Europe. Neka, neka, iako nisam krajnji desnicar drago mi je zbog toga

ZA
zagabria2
22:58 26.05.2019.

Le Pen dobiva više od Macrona. EU ubrzano odlazi u onu stvar, a Amerika, Rusija i Kina joj zdušno u tome pomažu. Uskoro će biti neka preživi tko može

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije