Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Lex Perković'

Vukšić: Štitimo interese zločinaca i blamiramo se u očima EU

sabor,branko vukšić (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
21.06.2013.
u 11:49

Glasovanje se odgađa da bi Zakon o pravosudnoj suradnji i Europska komisija dali zeleno svjetlo

Nakon što je Vlada po hitnom postupku u saborsku proceduru uputila Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, nazvan Lex Perković, te ga u četvrtak navečer i raspravila, glasovanje o njemu odgađa se do idućeg tjedna kako bi mu i Europska komisija dala zeleno svjetlo. Hrvatska, naime, ne zna smije li ili ne u Zakon ugraditi odredbu prema kojoj neće morati izručivati osobe koje su počinile zločine prije 7. kolovoza 2002.!

– Mi se konzultiramo s Europskom komisijom jer postoje tumačenja je li to trebalo najaviti tijekom pregovora, prije zatvaranja poglavlja o pravosuđu. U pregovorima smo zauzeli jedan stav, sad se postavlja pitanje jesmo li to konzumirali i možemo li sada staviti rezervu ili ne. To ćemo znati do glasanja – rekao je u četvrtak tijekom rasprave ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Oporba ovako napisan zakon smatra nepotrebnom blamažom prije ulaska u EU i uništavanjem vjerodostojnosti jer se njime odustaje od preuzetih obveza dogovorenih tijekom pregovora s EU. Jadranka Kosor jedina je zastupnica koja je podnijela amandman na zakon kojim traži da se iz njega izbaci odredba o neizručivanju osoba koje su zločine počinile prije 7. kolovoza 2002.

>> Hrvatska ni ne zna smije li mijenjati "Lex Perković"!

>> Šeks Miljeniću: Razlog za "Lex Perković" nije vam vjerodostojan

Pandorina kutija

– Moje mišljenje je, kad smo jednom pregovore završili i izmijenili Ustav RH, pa u odnosu i na izručenja hrvatskih građana, kad smo donijeli stotine zakona koji su bili mjerila da bismo zatvorili pregovore, onda je stavljena točka na i. Mi smo ugovor o pristupanju potpisali pod kondicijama koje su i u zakonu o europskom uhidbenom nalogu koji su donijeli u parlamentu 2010. godine. Prema tome, mi moramo prije svega ući kao 28 članica vjerodostojno, visoko uzdignute glave i bez ijednog, jedinog repa. I nakon što smo završili pregovore mi smo imali monitoring u poglavlju 23, prema tome, definitivno ništa, osim dodatnog usklađivanja s direktivama EU u zakonima koje smo specifično donijeli, a ovo je takav zakon, da bismo zatvorili pregovore, nismo trebali dirati – rekla je Kosor te dodala da je na ovakav način trebalo intervenirati 2010. dok je još bilo vremena, no tada nitko ništa nije rekao. Iznenađena je da je jedina ona podnijela amandman, no ona, kao osoba potpisala taj zakon iz 2010. te pristupni ugovor ne može pristati da se mijenjaju.

– Svi potencijalni predmeti o kojima se spekulira u javnosti su poznati, a mislim da je krajnje neodgovorno pristati na to da se bilo koji zakon modelira prema bilo kojoj osobi ili bilo kojem slučaju. To je vrlo opasno, to je Pandorina kutija, kad je jedanput otvorite, onda je ne možete zatvoriti. O slučaju na kojem se najviše špekulira sve je poznato već godinama, pa je bilo znano i 2010. i nikakvog razloga nije bilo da recimo tadašnja oporba ili bilo tko iz tadašnje vlasti ne ukaže na taj slučaj, na tu mogućnost, a dodatno opterećenje jest, kada govorimo baš o tom slučaju, što je to slučaj za koji je zainteresirana Njemačka, koja je čekala do posljednjeg trenutka da završi proces ratifikacije i to bi na neki način mogla biti poruka o izigravanju povjerenja – nastavlja Kosor kojoj nije jasna ni premijerova izjava da se ovaj zakon donesen zbog branitelja jer to je, dodaje, riješeno Deklaracijom o ništetnosti donesenom nakon što su u Hrvatsku stigle 44 optužnice protiv hrvatskih građana iz Republike Srbije.

Vukšić: Radi se šteta Hrvatskoj

Laburist Branko Vukšić, koji tijekom saborske rasprave nije dobio odgovor na pitanje koje to nacionalne interese štitimo ograničenjima vezanim za europski uhidbeni nalog, smatra da se zakonom nikako ne štite hrvatski nacionalni interesi.

– Štitimo interese moćnika, grupacija, štitimo interese zločinaca, štitimo interese nekih ljudi koji su obavljali prljave poslove. Htio sam da ministar kaže o pozadini. Naravno da nisam tako naivan, znao sam da neću dobiti pitanje koji je nacionalni interes zaštićen ovim zakonom. Jedino mi je drago što je Vlada povukla i vjerojatno glasovanje neće biti danas, međutim nemojte se iznenaditi ako i bude. Ovo što se radi, radi se šteta Hrvatskoj, jer ako smo mogli izručiti generale i mnoge druge ljude, sada uzimamo jedan datum koji je vrlo sumnjiv zbog toga što je pet članica EU uz nas, mi bismo bili šesta, to učinilo, ali ne znamo zbog kojih interesa su oni to učinili. Ali ovo je sasvim sigurno jedan skandalozan prijedlog – oštar je Vukšić koji smatra da se ovim zakonom, ali i drugima, iz dana u dan blamiramo u očima EU.

– Donosimo ovdje u Saboru skandalozne stvari. Ne znam što Europa misli o nama, ali meni je važno da se ja sramim zbog takvih stvari i što je meni neugodno. Ne znam kako će Nijemci reagirati na ovu odluku koja je zapravo podmukla, to je zabijanje noža u leđa. Nakon što su ratificirali ulazak Hrvatske u EU, povukli smo potez kojeg se trebamo sramiti – kritizira Vukšić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije