Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZRUČENJE DRŽAVLJANA

Šeks Miljeniću: Razlog za 'Lex Perković' nije vam vjerodostojan

orsat miljenić,jadranka kosor,vladimir šeks,odbor za pravosuđe (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
19.06.2013.
u 11:11

Nikad nije, i nikad se neće u mom mandatu, pisati zakon po jednoj osobi, rekao je ministar Miljenić

Jedini razlog zašto se u zakon uvodi vremensko ograničenje kod prihvaćanja europskih uhidbenih naloga je da se spriječi navala i zagušenje pravosudnog sustava do kojeg bi moglo doći ako ograničenja ne bi bilo. Tim je riječima ministar pravosuđa Orsat Miljenić na sjednici Odbora za pravosuđe obrazložio ograničenje iz Zakona o suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU prema kojem će Hrvatska izručivati svoje državljane članicama EU samo ako su počinili kaznena djela nakon 7. kolovoza 2002.

Zbog toga što se spriječava izručivanje onih koji su kaznena djela počinili prije tog roka, u javnosti se zakon počelo nazivati \"Lex Perković\", jer da se krojio po bivšem visokom dužnosniku jugoslavenske obavještajne službe Josipu Perkoviću koji je u Njemačkoj optužen zbog organiziranja ubojstva disidenta Stjepana Đurekovića.

- Nikad nije, i nikad se neće u mom mandatu, pisati zakon po jednoj osobi - odgovorio je ministar Miljenić na pitanje predsjednika odbora Josipa Kregara.

SDP-ov Peđa Grbin istaknuo je da 22 članice EU nemaju nikakva ograničenja te da ih ima samo njih pet, a ministra je pitao koliko bi opterećenje bilo na pravosudni sustav, odnosno zna li se koliko bi uhidbenih naloga moglo doći ako bi se ukinulo ograničenje, na što ministar nije imao odgovor. Rekao je kako se samo zna za priljev za kaznena djela izvršena nakon 7. kolovoza 2002., a on iznosi oko 80 slučajeva. Za ukidanje ograničenja založio se i HDZ-ov Vladimir Šeks koji smatra da ne bi došlo do velikih zagušenja pravosudnog sustava s obzirom da je zakonom predviđeno disperziranje zahtjeva na sve županijske sudove.

- Razlog koji ste naveli je nedovoljno vjerodostojan. Ne treba se vezati za rok, nego biti kao i 22 članice EU koje nisu uvele ograničenja - poručio je Šeks ministru.

Na sjednicu je došla i nezavisna zastupnica Jadranka Kosor, koja iako nije članica odbora ima pravo dolaziti na sjednice svih odbora, kao i svi ostali zastupnici, te je predložila da se ograničenje zadrži u zakonu ali da se ono ne odnosi na počinitelje koji su najteža kaznena djela počinili prije roka ograničenja, ako u međuvremenu nije nastupila zastara. Na kraju je prijedlog zakona dobio podršku većine članova odbora, a trojica HDZ-ovaca, Šeks, Davorin Mlakar i Davor Miličević, bili su protiv prijedloga iako ga je njihova stranačka kolegica Đurđica Summrak dan prije na sjednici Odbora za zakonodavstvo podržala.

>> Grbin: Kako ćemo tražiti izručenja kad sami imamo ograničenja?

>> Ministarstvo pravosuđa: Zastara još nije nastupila za Perkovića

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije