Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVESRPSKI DIJALOG

Vučić se odriče Kosova zbog EU, nudi se i 'ciparski model'

03.08.2017.
u 15:05

Potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić: Ako Nizozemska i Belgija mogu razmjenjivati teritorij, kao i mnogi drugi, mogu to i Srbija i Kosovo

Još prije samo nekoliko mjeseci tada aktualnu predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić jasno je poručivao kako se Srbija i Srbi nikada neće odreći Kosova koje je neotuđivi dio države i kolijevka srpstva. Međutim, prije samo nekoliko dana sada kao predsjednik Srbije Vučić je pozvao sve političke stranke kao i Srpsku pravoslavnu crkvu, SANU, ali i građane, na svesrpski dijalog o budućnosti Kosova.

– Želio bih da pokušamo da riješimo naše sukobe, jednom za svagda, ako je moguće, a ako ne, onda ništa. Bio bi to samo jedan od naših brojnih neuspjeha, zajedničkih, srpskih i albanskih – rekao je Vučić govoreći o svojoj inicijativi koja je uzburkala duhove u Srbiji.

Ubrzo nakon pokretanja inicijative sa srbijanske strane pojavili su se i prvi prijedlozi kako bi se pitanje Kosova moglo riješiti. Spominju se tako podjela Kosova, personalna i teritorijalna autonomija, podjela po „ciparskom modelu“, ekonomska suradnja i članstvo Kosova u međunarodnim institucijama… Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić predložio je podjelu po modelu „što je srpsko ostaje srpsko, a što je albansko ostaje albansko“. – U dogovoru Srba i Albanaca to je jedino moguće trajno kompromisno rješenje uz poseban status za naše crkve i manastire te uz zajednicu srpskih općina na jugu Kosova. Srbija nikad neće prihvatiti jednostrano proglašenu nezavisnost, ona hoće dijalog o trajnom rješenju. Ako Nizozemska i Belgija mogu razmjenjivati teritorij, ako to mogu Indija i Bangladeš, i mnogi drugi, zašto to ne bi smjeli Srbi i Albanci, ako je to rješenje koje garantira mir u ovom stoljeću – rekao je Dačić. Svoj prijedlog iznio je i akademik i profesor međunarodnog prava Tibor Varadi koji se zalaže za personalnu i teritorijalnu autonomiju Srba na Kosovu što je, kako je rekao, crta ispod koje se ne smiju spustiti srpski interesi.

– Da se Kosovo vrati i postane dio Srbije mislim da to u ovom času nije realno, ali da se srpske crkve, manastiri, kulturna i jezična prava zaštite putem personalne i teritorijalne autonomije, to je ostvarivo. To bi bilo pravedno i moguće. Ovo rješenje za Europu ne bilo sporno – rekao je Varadi.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije Rasim Ljajić rješenje kosovskog problema vidi kroz ekonomiju i položaj Srba u južnoj srpskoj pokrajini. Iznio je i tri faze pregovora prema kojoj prva podrazumijeva potpunu ekonomsku suradnju s Kosovom, druga otvaranje pitanja statusa Srba na Kosovu, dok bi treća faza bili pregovori o učlanjenju Kosova u međunarodne organizacije.

Svi ovi prijedlozi budno se prate i u Prištini, gdje se poziv Vučića na unutarnji dijalog o Kosovu tumači kao svojevrsna pobjeda, prihvaćanje realnosti.,ali i korak k priznavanju nezavisnosti.

– Dužnosnici u Srbiji trebaju se suzdržati od opasnih političkih izjava o podjeli Kosova. Priština podržava svaki interni dijalog s Beogradom koji bi se kretao u smjeru prihvaćanja realnosti na Kosovu – kaže Bekim Çollaku, koji je šef kabineta predsjednika Kosova Hashima Thaçija.

Komentara 21

GU
General_U
15:53 03.08.2017.

maske padaju otišlo je kosovo,prodao vas vučić za svoj raspalui asch,babetina ga trpa ka blesava!!!!

DU
Deleted user
16:23 03.08.2017.

Koja steta za onaj vlak koji su bili poslali za Kosovo u srpskim bojama. Predlazem da ga sad opituraju u bojama duge i da se Ana vozi snjim kroz Srbiju

KA
kacavenda
15:39 03.08.2017.

Republika e Kosovës

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije