Naslovnica Vijesti Hrvatska

Srpska premijerka povezala hrvatske strože mjere uvoza s obljetnicom 'Oluje'

Srbijanskoj premijerki se čini da svake godine, otprilike u vrijeme obilježavanja obljetnice akcije "Oluja", iz Hrvatske stižu negativni signali.
02. kolovoza 2017. u 15:13 49 komentara 13649 prikaza
Ana Brnabić
Foto: Srđan Ilić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Srbija je uputila notu Hrvatskoj i Europskoj komisiji zbog odluke Zagreba da uvede strože mjere kontrole uvoza poljoprivrednih proizvoda iz te zemlje, objavila je u srijedu srbijanska premijerka Ana Brnabić i ocijenila da se radi o "negativnom signalu" iz Hrvatske uoči obilježavanja "Oluje".

Kritizirali su me da sam fikus, ikebana, Mirko Cvetković, i čula sam i... Idemo dalje“, poručila je Brnabić gostujući na TV Pink Srbija Ana Brnabić: Govore mi da sam fikus, ikebana...

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim su uvodi kontrola većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego dosad, a naknada za inspekcijski nadzor povećava s 90 na 2000 kuna.

"Srbija će još jednom pokazati da je konstruktivna i tolerantna, ali nećemo ovo ignorirati i uspjet ćemo zaštititi i naše proizvođače i naše izvoznike", rekla je Brnabić novinarima u Podgorici gdje sudjeluje na regionalnom summitu Američko-jadranske povelje.

"Razgovaramo i sa ostalim zemljama na koje se ovo odnosi kako bismo imali zajednički nastup o tom pitanju", dodala je.

Po njezinim riječima, hrvatske mjere predstavljaju "jasno kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju" i ne pridonose ekonomskoj integraciji i regionalnoj suradnji.

Srbijanskoj premijerki se čini da svake godine, otprilike u vrijeme obilježavanja obljetnice akcije "Oluja", iz Hrvatske stižu negativni signali. "To nisu stvari koje bi se trebale događati u regiji", istaknula je Brnabić.

Obljetnica "Oluje" 5. kolovoza svake godine izaziva napetosti u odnosima dviju susjednih zemalja. Hrvatska je obilježava kao legitimnu vojnu akciju u kojoj su 1995. oslobođeni dijelovi teritorija pod okupacijom bivše JNA i lokalnih Srba, a u Beogradu drže da joj je cilj bio protjerati hrvatske Srbe.

Mediji u Srbiji i BiH prenose da će se u ponedjeljak u Sarajevu održati sastanak predstavnika Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore o strožim uvoznim mjerama vlasti u Zagrebu.

Visoki srbijanski dužnosnici upozorili su ranije da će se taj potez odraziti na regionalne zemlje koje nisu članice EU-a i najavili da će od Europske komisije tražiti da preispita odluku hrvatskog ministarstva, a nisu isključili ni protumjere.

Tomislav Tolušić KRITIKA NA FACEBOOKU Lidl i Kaufland odgovorili na prozivku ministra Tolušića Ana Brnabić Program mandatarke Anina Srbija za 21. stoljeće Ana Brnabić Srpska premijerka Djed Ane Brnabić spašavao je iz vojarni u Srbiji mladiće s Krka 1991.
Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • netstoper:

  Sjećam se da je u bivšoj zajedničkoj Jugoslaviji bila poznata poštapalica - "Lažeš k'o Srbin!"

 • EldersRealm:

  Inspekcijski nadzor je bio 90 kuna? Pa to ne pokrije ni trosak uzimanja uzoraka, a kamo li analizu istih... Zasto bi HR proracun placao uvoznicima kontrolu koju moramo obavljati jer to EU trazi? Neka ju plati uvoznik ili neka ne uvozi u Hrvatsku.

 • Avatar Borna Vitez
  Borna Vitez:

  "LEp' dečko ovaj ANA !