Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moguća promjena granica

Srbija i Kosovo po modelu Istočne i Zapadne Njemačke?

Kosovo
Foto: STR-1234/PIXSELL
02.08.2017.
u 18:55

Profesor Weindefel smatra da je moguće da se status Kosova promijeni.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je pokrenuo unutar-srpski dijalog o Kosovu. Mnogi smatraju da on time pokušava s čitavom nacijom podijeliti odgovornost za priznanje Kosova. Ali, čuju se i drugi prijedlozi, piše DW.

Prof. Dr. Werner Weidenfeld je profesor političkih sustava i europskog ujedinjenja na Sveučilištu u Münchenu i komentirao je svoje viđenje srpskog stava prema Kosovu.

Profesor je usporedio model sporazuma s mogućim modelom za Kosovo. 

- Radi se o sljedećem: situacija je takva da vjerojatno niti jedan od sudionika u sukobu ne želi potpuno popustiti. To je tako bilo u slučaju Savezne Republike Njemačke i NjDR-a: dva različita stava; nitko ne želi učiniti neki temeljni ustupak, ali postoji interes da se postigne praktičan napredak. To je riješeno tako što su sklapani sporazumi i ugovori u kojima nitko nije morao učiniti neki temeljni ustupak. Dakle, strane u konfliktu su mogle zadržati svoje osnovne pozicije. Ako želite da se praktične stvari poboljšaju, da se omoguće kontakti, ili da se uklone prepreke u putničkom prometu - to je dobar model rekao je Weidenfeld.

Takav model je za Kosovo još 2007. predložio Wolfgang Ischinger (njemački diplomat) i tada je Beograd odlučno odbio taj prijedlog. Kosovo se već 2008. proglasilo neovisnim i danas ga većina država takvim i priznaje.

Jedna od glavnih posljedica Sporazuma iz 1972. jest da su obje njemačke države postale članice UN-a. Kosovo, međutim, ne bi moglo postati član UN-a dok ga ne priznaju još neke zemlje, na primjer, Rusija.

Vodeći političari u Bruxellesu i Berlinu još nikad nisu rekli da Srbija mora priznati Kosovo ako želi pristupiti EU-u. Njihov stav je da je za tako nešto dovoljan i sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa, a tako misli i Weindefeld.

- Naravno! Ako dotle bude sklopljen sveobuhvatan sporazum o kooperaciji, nitko neće postavljati dodatne prepreke, rekao je.

Komentirao je da bi u slučaju Srbije i Kosova u Europsku uniju bio uvezen i jedan neriješen spor oko granica.

- To opet spada u pitanja koja se pri sklapanju takvih ugovora izuzimaju, kao što je to učinjeno pri sklapanju ugovora između dvije Njemačke. Ili Sporazuma o Berlinu. Važno je to što svih šest država Zapadnog Balkana ima dobru perspektivu prijema u EU. One žele jednog dana ući u EU. No one isto tako međusobno stalno stvaraju neku zategnutost, i ja bih prestao s takvim ponašanjem kada bih imao političku odgovornost i perspektivu pristupa EU, kazao je Weindefeld.

Srpski ministar vanjskih poslova Dačić je iznova iznio svoju staru ideju o podjeli Kosova. Tako bi Sjever Kosova trebao biti dio Srbije, a čuje se i mogućnost da Kosovo zauzvrat dobije preševsku regiju. Je li takvo novo povlačenje granica realno, odgovara Weindefeld.

- Jest. Sve je to sadržaj takvih razgovora. Ja bih to tretirao kao prijedlog, kao konstruktivnu mogućnost da se učini korak naprijed, proučio bih svaki takav prijedlog, jer o svemu treba govoriti. Već i samo vođenje razgovora tako da oni ne zapnu već na prvom temeljnom problemu, je veliki napredak. Najbolji bi bilo još i kada bi obje strane rekle da bi im dobro došao i netko treći kao moderator razgovora, a to bi mogla biti opunomoćenica EU za vanjske poslove.

Weindefel smatra da je moguće da se status Kosova promijeni.

- Ako europska integracija bude dalje napredovala zbog pritiska svjetske politike, sila događaja će biti takva da će Kosovo ostati samo mala tema koja je njima jednostavno zahvaćena. To ovisi i od snage SAD i Rusije, zaključio je profesor Werner Weindefeld.

Komentara 63

NE
Neonacionalist
19:29 02.08.2017.

Mjenjanje granica po etničkom principu bi otvorilo pandorinu kutiju odnosno postavilo opasan presedan i teško bi se to onda moglo zaustaviti samo na Kosovu a da se ne reflektira i na BIH pa i na Makedoniju i neke dr.zemlje .

DU
Deleted user
19:30 02.08.2017.

Kosovo je Sr Njemacka a Srbija DDR.

Avatar Idler 3
Idler 3
19:45 02.08.2017.

Berlin je već jenput poklonil Kosovo Srbiji mada to većina Srba ne zna. Ne bi se štel mešat al čim ti drugi slaže granice, sporazume....nebu dobro....mada to nas ništ ne dotikavle !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije