Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vrhovni sud odbio žalbu Josipa Perkovića i potvrdio prvostupanjsku presudu

Vrhovni sud smatra da kazna dosuđena Perkoviću odgovara kazni koja se izriče za teško ubojstvo. Uz to zamjerili su zagrebačkom Županijskom sudu što Perkoviću nisu izrekli maksimalnih 40 godina zatvora
29. svibnja 2019. u 16:42 64 komentara 6016 prikaza
Josip Perković
Foto: Reuters/ PIXSELL

Vrhovni sud odbio je kao neosnovanu žalbu Josipa Perkovića, bivšeg šefa jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi, potvrdivši presudu zagrebačkog Županijskog suda, kojom je Perković osuđen na 30 godina zatvora.

gordan jandroković,branko bvukšić,boro grubišić GORDAN JANDROKOVIĆ: 'Nema razgovora o Ustavu dok se ne promjeni lex Perković'

Riječ je o kazni koju je Hrvatska preuzela od Njemačke, gdje je Perković osuđen na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u likvidaciji Stjepana Đurekovića. Kada je ta kazna usklađena s hrvatskim zakonima, prevedena je na kaznu zatvora od 30 godina, na što je Perkovićeva obrana uložila žalbu.

Vrhovni sud smatra da kazna dosuđena Perkoviću odgovara kazni koja se izriče za teško ubojstvo. Uz to zamjerili su zagrebačkom Županijskom sudu što Perkoviću nisu izrekli maksimalnih 40 godina zatvora. No na koncu su naveli da u taj dio presude nisu mogli intervenirati jer nije bilo žalbe DORH-a. Za istu stvar, Zdravko Mustač je na sudu u Velikoj Gorici osuđen na 40 godina zatvora.

Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • Neo001:

    Hvala Njemačkoj koja je barem osudila dvojicu od tisuća titovih zločinaca koji zaslužuju doživotne kazne, jer UDBA čuva sve komunističkezločince od ruke pravde. Zato trebamo lustraciju, da istine o masovnim strašnim izločinima izađe na vidjelo.

  • dobar.d:

    Pravda je dostižna, barem u ponekim slučajevima. Kad pravda pobijedi u ovako važnom slučaju, onda čovjek osjeti istinsko olakšanje. S presudom Perkoviću presuđeno je hrvatskoj UDBI, a koliko je UDBA i danas naša sudba (i naše prokletstvo) najbolje vam govori ... prikaži još! Lex Perković i ona Milanovićeva : "Nemojte tjerati medvjeda jer biste mogli istjerati iz šume KING KONGA!" Personifikacija čega je Milanovićev prijeteći KING KONG, ako ne duboke države (odnosno udbaško-komunističko-nelustriranog kadra)??? Neispoštovane su čak 3 rezlolucije Vijeća Europe o obvezi suočavanja i djelotvornog obračuna sa svim totalitarističkim režimima i mi se pravimo kao da se ništa nije dogodilo!!! Kao što se pravimo da nismo svjesni monstruoznosti toga da RH ne radi dovoljno na tome da se osude zločinci s Ovčare, da Srbija plati ratnu odštetu i da zločinci i zločini koji su počinjeni diljem Križnog puta budu na SVAKI način i u SVAKOM smislu, UVIJEK i SVUGDJE jednako energično osuđeni u javnom prostoru RH kao što su davno osuđeni i zločini ustaškog režima te da se napokon utvrdi (forenzički, povijesno dokumentacijski i na svaki drugi način) istina o jasenovačkom logoru tj. stvarni broj žrtava istog! Ne zaboravimo niti istinu o pogubljenju čitave bojne hrvatskih pravaša koji su u prvim godinama Domovinskog rata poginuli svi redom u sumnjivim okolnostima. Prvoosumnjičeni je prema mnogima Perković. Što je s Pupovčevom nerazješnjenom ulogom u zločinačkom umorstvu dr Šretera??? PERKOVIĆ = vrh sante zločina!!!

  • crodux:

    zašto u naslovu ne piše; OSUĐEN ZA ZLOČIN....?!