Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANAK KOALICIJE

Vrdoljak: HNS će pokrenuti pitanje povećanja plaća prosvjetnih djelatnika

Ivan Vrdoljak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
21.08.2019.
u 21:14

Vrdoljak je zadovoljan kandidaturom Dubravke Šuice za hrvatsku predstavnicu u Europskoj komisiji jer, kaže, ima veliko iskustvo.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je nakon sastanka vladajuće koalicije u srijedu kako će HNS vrlo brzo pokrenuti i pitanje povećanja plaća prosvjetnih djelatnika koji su godinama u nepovoljnijem položaju naspram ostalih javnih službi.

"Početak školske godine je pred nama i nemamo želju ni potrebu odugovlačiti. Vrlo brzo će ta tema doći na stol. Poznat je stav HNS-a i ministrice Blaženke Divjak - s obzirom da su zbog koeficijenata godinama učitelji i profesori bili u nepovoljnom položaju naspram ostalih službi i s obzirom što se od njih očekuje, vrijeme je da im se dignu plaće", poručio je Vrdoljak.

Navodi kako "iznos nije u tolikoj mjeri opteretiv za proračun da se ljudima u resoru u kojem se događaju najveće reforme izađe u susret".

"U ovoj godini taj bi izdatak, tvrdi, iznosio oko 40 milijuna, a u idućoj 200 milijuna kuna.

Vrdoljak je zadovoljan kandidaturom Dubravke Šuice za hrvatsku predstavnicu u Europskoj komisiji jer, kaže, ima veliko iskustvo. 

Bit će veliki izazov dobiti većinu u Europskom parlamentu jer je i predsjednica komisije izabrana tankom većinom pa smatra kako to pitanje ne treba dodatno politizirati u Hrvatskoj nego iskoristiti šansu. 

Kosor: Neće biti opoziva ministra zdravstva Kujundžića

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor rekao je nakon koalicijskog sastanka na kojem je bilo govora i o jamstvima Brodogradilištu 3. maj, koje bi trebala sutra donijeti vlada, kako je optimističan jer je to brodogradilište u drugačijoj situaciji od Uljanika te će se, kaže, za njega naći rješenje.

"Neće to biti sutra ni preksutra, tamo će se brodovi i dalje graditi, a moguće je da se to završi i s pozitivnom privatizacijom. Izračuni su takvi da država jedne kune neće platiti za 3. maj. Kada se brodovi naprave u cijelosti će se svi dugovi riješiti, a paralelno se priprema i privatizacija i postoje investitori koji su zainteresirani za kupnju 3. maja" rekao je Kosor. dodao je i kako se radi o novim investitorima no i dodao da o njima treba više reći predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Kosor je izvijestio kako su koalicijski partneri razgovarali i o nastavku sjednice Sabora te poručio da opoziva ministra zdravstva Milana Kujundžića neće biti jer će većina glasati suprotno od oporbenog prijedloga za opoziv.

Kada je riječ o pregovorima oko povećanja plaća u zdravstvu, Kosor je rekao kako će na idućem sastanku dobiti izvješće o tome što su ministar zdravstva i financija ispregovarali sa sindikatima.

"Moj osobni stav i stav HSLS-a je da treba doći do povećanje plaća za liječnike i medicinske sestre. Mislim da je zdravstvo na prvom mjestu jer je to odnos ponude i potražnje. Nama fali jako puno liječnika i medicinskih sestara jer je trend njihovog odlaska. Za ostale službenike ne vidim da je takav trend odlaska i potražnje na europskom tržištu. Moramo to riješiti da nam liječnici i medicinske sestre ostanu", rekao je Kosor.

Komentara 4

KO
korektor1619
21:28 21.08.2019.

Politikantstvo strančice od 2 % koju obilježava mito, korupsija, kriminal. Sada traže glasove od prosvjetara koji 3 mjeseca ništa nisu radili i sada bi štrajkali. Naravno ipak je veći dio poštenih, koji su svjesni da su preplaćeni za svoj rad

DH
dalibor.hren
23:04 21.08.2019.

U školi radim 39 godina. Znam da smo potplaćeni, ali Vrdoljakovu milostinju ne želim!!!

Avatar nekakav
nekakav
08:25 22.08.2019.

najmanje tisuću kuna povišice, a do kraja iduće godine još tisuća. i povećati zaštitu učitelja od napada roditelja i učenika. omogućiti izbacivanje delikvenata iz razreda, s njim se nek bavi pedagog, koji ionak ne radi ništa u školi. i prestanimo za svaki problem u školi tražiti samo od učitelja da se oni još više potrude. za uspjeh djeteta u školi prvi i jedini koji se treba truditi jest samo dijete, učenik, pa roditelj da ga u tome podržava u prisiljava (nažalost). učitelji su tu da poučavaju, oni vaše dijete neće naučiti ni čitati, ni pisati, ni računati, ni razumijevati, ali će ih uputiti. roditelji se moraju početi baviti svojom djecom. a ne očekivati od škole da će ih ona odgajati, i naučiti. slabo plaćen učitelj kojeg svi napadaju baš i nije nešto produktivan. a kad njega napadne dijete, svi mu još krenu govoriti da nek šuti, nek nikud ne prijavljuje, da ser to bude smirilo. umjesto da huligana, delikventa se izbaci, sustav mu da još na važnosti, jer ga nitko ne smije pipnuti. kad bi ga izbacili iz škole, drugačije bi se većina njih ponašala kad bi morala pronaći drugu školu, i tamo doći sa kvalifikacijom delikventa. to je najvažnija mjera odgoja koju škola može pružiti. izbacivanjem loših, koji kvare druge. a ostalo, politiziranje. učitelj danas zarađuje manje od većine struka, bilo u privatnom bilo u javnom sektoru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije