Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis

Prosječna zagrebačka neto plaća za svibanj 7.546 kuna

Po podacima zagrebačke statistike, prosječna je neto plaća za svibanj u zagrebačkom gospodarstvu iznosila 7.460 kuna, a u izvangospodarskim djelatnostima 7.720 kuna.
20. kolovoza 2019. u 09:12 2 komentara 400 prikaza
Novčanik i novac
Foto: Getty Images
Pogledajte galeriju 1/3

Prosječna neto plaća zaposlenih u Zagrebu za svibanj ove godine iznosila je 7.546 kuna, što je nominalno za 0,99 posto više nego za travanj, a 2,96 posto više nego za svibanj prošle godine, podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba. 

Novčanik i novac DZS Prosječna neto plaća za lipanj 6.470 kuna

Prosječna je zagrebačka plaća za svibanj, naime, za 74 kune veća nego za travanj, a 217 kuna veća nego za svibanj prošle godine.

U odnosu na prosječnu mjesečnu plaću za svibanj na razini Hrvatske, koja je iznosila 6.476 kuna, prosječna zagrebačka neto plaća isplaćena za svibanj bila je viša za 1.070 kuna.

kune | Autor : Ilustracija/Davor Javorović/PIXSELL Foto: Ilustracija/Davor Javorović/PIXSELL

Po podacima zagrebačke statistike, prosječna je neto plaća za svibanj u zagrebačkom gospodarstvu iznosila 7.460 kuna, a u izvangospodarskim djelatnostima 7.720 kuna.

Najviša je prosječna neto plaća za svibanj u Zagrebu bila u vađenju sirove nafte i prirodnog plina, 22.170 kuna, zatim u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, 18.759 kuna, a s prosječnih 15.802 kune slijede plaće u pomoćnim uslužnim djelatnostima u rudarstvu.

Te tri djelatnosti bilježe i veći rast prosječnih neto plaća u odnosu na prosjek prošle godine, što se vjerojatno može pripisati isplatama regresa ili drugih nagrada.

Zagrebačka skupština TRAŽE KOREKCIJE Arhitekti i urbanisti traže novu javnu raspravu o zagrebačkom GUP-u

Naime, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća obuhvaća plaće zaposlenih za obavljene poslove po osnovi radnog odnosa, naknade za godišnji odmor, plaćeni dopust, blagdane i neradne dane određene zakonom, bolovanja do 42 dana, odsutnost zbog stručnog obrazovanja, zastoje na poslu bez krivnje zaposlenog i primitke prema osnovi naknada, potpora i nagrada u iznosima na koje se plaćaju doprinosi, porezi i prirezi.

kune | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

Zagrebačka statistika je neto plaće veće od 10 tisuća kuna registrirala i u djelatnosti proizvodnje računala te elektroničkih i optičkih proizvoda (11.420 kuna), proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka iznosila (11.158 kuna), u financijskim uslužnim djelatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova (10.871 kunu), računalnom programiranju (10.366 kuna), te promidžbi i istraživanju tržišta (10.079 kuna).

Nasuprot tomu, najniža je prosječna neto plaća za svibanj u Zagrebu bila u proizvodnji metala, 4.182 kune, u proizvodnji odjeće iznosila je pet kuna više, 4.187 kuna, s prosječnih 4.308 kuna slijede plaće u segmentu ostalih osobnih uslužnih djelatnosti, dok su prosječne plaće u proizvodnji kože i srodnih proizvoda iznosile 4.323 kune.

Prosječnu neto plaću manju od pet tisuća kuna zagrebačka je statistika zabilježila i u djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića, 4.409 kuna, proizvodnji tekstila, 4.423 kune, u zaštitnim i istražnim djelatnostima prosječna plaća iznosila je 4.491 kunu, u uslugama u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te djelatnosti uređenja i održavanja krajolika 4.603 kune, te ostaloj prerađivačkoj industriji 4.954 kune.

Novčanik BERNARD KARAKAŠ Jesi li u Hrvatskoj bogataš s plaćom od 12.000 kuna?

Po podacima Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, prosječna je bruto plaća za svibanj u Zagrebu iznosila 10.636 kuna, što je na mjesečnoj razini više za 1,07 posto, dok na godišnjoj rast iznosi 2,98 posto.

TARIK ČESTITAO
Odustao na pitanju za pola milijuna kuna: Biste li vi znali odgovor?
Borba protiv raka
BORBA ZA ZDRAVLJE
Čak 90% dijagnosticiranih s rakom pluća u Hrvatskoj umire jer se otkriva prekasno
  • zoransa:

    Najvažnije, kolika je modalna plaća?

  • dvorskaluda:

    O Bože; tko, od kuda? A da, ako prosjek čine ljudi u crnom onda je tako. Oni imaju plaće koje im omogućuju da dostojanstveno žive od plaće do plaće. Mi ostali imamo trgovine u kojima kupujemo, a i to pažljivo ... prikaži još!ivo i malo. U prosjeku, sarma (filana paprika ne, jer je i paprika tak skupa da je rijetko na stolu)