Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vraća se topli obrok, dnevnica 
200 kuna, a tvrtke će djeci radnika moći plaćati punu cijenu vrtića

Ministar financija promijenio pravilnik o porezu na dohodak kojim se može udvostručiti neoporezivi iznos naknade koju tvrtke mogu isplatiti radnicima
30. kolovoza 2019. u 21:58 128 komentara 100150 prikaza
Zdravko Maric,
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Kao što je i najavio, ministar financija Zdravko Marić promijenio je Pravilnik o porezu na dohodak kako bi omogućio tvrtkama da od 1. rujna uvedu dodatne oblike plaćanja za svoje radnike. Prvi su put u Hrvatskoj tvrtke dobile mogućnost da plaćaju vrtiće za djecu svojih radnika, a vraća se i naknada za topli obrok svojedobno ukinuta kao nepotrebna ostavština iz socijalizma. Porezne olakšice za troškove prehrane radnika mogu se iskoristiti ili kao paušal do 5000 kuna godišnje ili do 12.000 kuna godišnje pod uvjetom da se pravdaju računima koji glase na poslodavca, a podmireni su bezgotovinskim putem.

zdravko marić: 'Za nekoliko dana će plaće u zdravstvu i školstvu porasti u skladu s mogućnostima'

Neoporeziva naknada za topli obrok priznavat će se za mjesec u kojem je usluga prehrane obavljena.

Troškovi smještaja radnika priznavat će se do visine stvarnih izdataka podmirenih bezgotovinskim putem, pod uvjetom da su potkrijepljeni vjerodostojnom dokumentacijom. U pravilniku piše da se troškom smještaja smatra ukupni iznos iskazan na ugovoru ili računu koji poslodavac ili sam radnik plaća trećoj osobi koja iznajmljuje prostor za stanovanje radnika.

U iznos troškova smještaja nisu uključeni korištenje garaže i režijski troškovi, “posebno plaćeni izdaci za korištenje telefona i interneta, posebna naplata utroška struje, vode, grijanja i slično”. Pravilnikom je određeno da je radnik obvezan obavijestiti poslodavca o prestanku najma, slično kao što ga mora obavijestiti i kada dijete prestane pohađati vrtić.

Zdravko Maric, | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Trošak smještaja djece u vrtić moći će se pravdati do visine stvarnih izdataka, i to za cijelu 2019. godinu, za razliku od troškova za smještaj i prehranu radnika koji su oslobođeni plaćanja poreza na dohodak tek od rujna. Prema objašnjenju iz pravilnika, tvrtke će moći plaćati vrtić svoj djeci zaposlenih radnika, bez obzira na to u koji vrtić djeca idu, a ne samo za vrtiće koji se nalaze u tvorničkom krugu.

Pravilnikom je propisano da u poreznu olakšicu ne ulaze izdaci za dodatne programe koje vrtići posebno naplaćuju. Jednako tako, radnik je dužan obavijestiti poslodavca ako dijete dobiva naknadu za vrtić od nekog drugog poslodavca. Od 1. rujna neoporezivo je i 200 kuna dnevnice za službeni put unutar Hrvatske koji je dulji od 12 sati (do sada je bilo 170 kuna), odnosno 100 kuna za službeni put koji traje više od osam, a manje od 12 sati (do sada 85 kuna).

zdravko marić: 'Stopa rasta na tragu očekivanja; evidentna poprilično visoka uvozna ovisnost'

Uvjete po kojima će tvrtke moći isplatiti 2500 kuna naknade po radniku za podmirivanje troškova ugostiteljskih, turističkih i drugih usluga namijenjenih odmoru radnika propisat će Ministarstvo turizma. Uz dosadašnjih 7500 tisuća kuna, koje tvrtke mogu isplatiti svakom radniku kao bonus ili božićnicu/regres/uskrsnicu, nove naknade otvaraju mogućnost da se ta isplata udvostruči. 

ŠTO JE SVE SNIMILA 'BUBA'
'Ante je rekao da kada ovo prođe sigurno imaš 500.000 kn, a ovo ti šalje da imaš za Uskrs'
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • Princeza:

  Marić najbolji ministar. ❤️❤️👍

 • Avatar DveriBG
  DveriBG:

  Da smo imakli ovu vladu umjesto Milanoviceve koja nas je odvela u bankrot , danas bi u Hrvatskoj minimalac bio iznad 1000€, i opet najvise galame njegovi! Psi laju karavane prolaze, naprijed Hrvatska!

 • prajdali100:

  Tooo Mariću ! 😉