Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vozači polome 500 branika na pružnim prijelazima

HŽ Infrastrukura će do 2022. u ŽCP-ove uložiti 250 milijuna kn.
08. lipnja 2018. u 21:50 0 komentara 324 prikaza
Marko Zdravko Zubrinić
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

U 95 posto slučajeva uzrok nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima (ŽCP) je nesmotrenost sudionika u cestovnom prometu odnosno njihovo nepoštivanje signalizacije i prometnih propisa, rečeno je na 10. Međunarodnoj konferenciji ILCAD (International Level Crossing Awareness Day – Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima) koja se jučer u suorganizaciji HŽ Infrastrukture održala u Zagrebu. Konferencija je okupila stručnjake iz gotovo 30 zemalja svijeta. Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na ŽCP-ovima već se 10 godina za redom obilježava u više od 40 zemalja svijeta i to u organizaciji Međunarodne željezničke unije (UIC).

Oleg Butković Fokus na željeznicu Deset inženjera iz HAC-a prelazi u HŽ, radit će na projektiranju pruge

Glavna tema ovogodišnje Konferencije ILCAD usmjerena je na sigurnost mladih na željezničko-cestovnim prijelazima. Koliko vozači u Hrvatskoj nesavjesno prelaze prugu pokazuje podatak da godišnje u prosjeku polome više od 500 branika i polubranika na prijelazima. Glavni naglasak konferencije je stoga bio na edukaciji kako bi se spriječile nesreće na ŽCP-ovima. HŽ Infrastruktura već gotovo 20 godina provodi edukativno-preventivnu akciju “Vlak je uvijek brži”. U Hrvatskoj postoji 1512 ŽCP-ova, a član Uprave HŽ Infrastrukture Marko Žubrinić kazao je da od 2018. do 2020. ta tvrtka planira uložiti 250 milijuna kuna, od čega su 80 milijuna kuna sredstva Svjetske banke za osiguranje 50 prijelaza dok će za dodatno planiranih 114 prijelaza financiranje biti osigurano iz kredita komercijalnih i razvojnih banaka.

HŽI ove godine planira iz vlastitih sredstava modernizaciju još 15-ak prijelaza, a u planu je do 2023. modernizirati dodatnih 100 ŽCP-ova putem fondova EU za oko 150 milijuna kuna. Od početka ove godine u promet je pušteno 17 moderniziranih ŽCP-ova, a za još četiri se čekaju dozvole.

Marko Zdravko Zubrinić
1 / 3
HŽ Infrastruktura
Butković potpisao dva ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava od gotovo 700 mil. kn REKONSTRUKCIJA I ELEKTRIFIKACIJA Gotovo 700 milijuna kuna za modernizaciju pruge Vinkovci-Vukovar Željezničko-cestovni prijelaz Tema ovogodišnje konferencije - sigurnost mladih na željezničko-cestovnim prijelazima
VIŠE PUTA ZABRANJENI
Masoni su u Hrvatsku došli u 18. stoljeću, a trenutno ih je 800
Valamar
Dobar posao u Valamaru
Ako volite ljude, kao animator u hotelu uopće nemate osjećaj da radite. To je posao mojeg života
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.