Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Vlasnici doma tri godine robije jer je u požaru 2011. poginulo petero štićenika

Habdija je mjesec dana prije tragedije preselila 20 korisnika doma “Moj mir” u Šufflayevoj ulici u svoju obiteljsku kuću u Ulici Ozane Kotorske.
12. siječnja 2020. u 09:42 8 komentara 11886 prikaza
Suđenje Draženki Habdiji
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Petero štićenika Doma za stare i nemoćne “Moj mir” poginulo je u požaru koji je izazvao udar groma u metalni nosač antene u rujnu 2011. u bjelovarskom naselju Zvijerci. Požar se jako brzo proširio na potkrovlje kuće u kojem su bili nepokretni korisnici.

U požaru u staračkom domu u Andraševcu smrtno stradalo šest osoba Stradalo 6 štićenika U domu se nalazilo 26 korisnika, a imali su dozvolu za njih 13

Za tragediju je osuđena vlasnica doma Draženka Habdija (57), kojoj je Vrhovni sud u listopadu prošle godine potvrdio kaznu od tri godine zatvora jer je nemarom i svojim postupcima doprinijela tragediji, odnosno zbog kaznenog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine. O čemu je točno riječ? Habdija je mjesec dana prije tragedije preselila 20 korisnika doma “Moj mir” u Šufflayevoj ulici u svoju obiteljsku kuću u Ulici Ozane Kotorske. Njezina kuća nije u tom trenutku odgovarala propisanim uvjetima zaštite od požara, nije imala ni protupožarnu opremu, evakuacijske putove, gromobranske instalacije...

Uza sve to, Habdija nije tražila ni dopuštenje nadležnih službi da preseli štićenike u svoju kuću. U požaru kuće poginuli su Ivo Komljenović, Nikola Mihalić, Ana Karlović i Matija Pintarić, a Jana Dijanek izdahnula je nekoliko dana poslije od ozljeda koje je zadobila u požaru. Još 16 osoba ozlijeđeno je u požaru. Obitelji stradalih odštetnim su zahtjevima od vlasnice doma tražili oko 500.000 kuna za pretrpljenu bol i troškove pogreba. A zbog čega je Habdija odlučila preseliti 20 starih i većinom nemoćnih štićenika u svoju kuću?

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene Slasni zalogaji Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene

Vjerojatno je bila riječ o novcu, odnosno vlasnica doma upala je u financijske probleme pa je odlučila smanjiti troškove “pogona” tako da posao preseli u vlastitu kuću. Na samom suđenju nekoliko zaposlenika doma izjavilo je da je bilo problema s isplatom plaća, toplom vodom, koje navodno nije bilo, te da im je bio isključen plin.

Prema svemu sudeći, Draženka Habdija nije imala nikakve papire, odnosno radila je na crno kada je štićenike preselila u svoju kuću.

U požaru u staračkom domu smrtno stradalo šestero ljudi

Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
PROMO
Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
A1 Hrvatska
#OSTAJEMDOMA
Novi načini plaćanja: Što sve možete obaviti bez da napuštate svoj dom
 • dpd111:

  Nema nama napretka s ovakvim krivosuđem. Pobogu, samo tri godine za smrt petero ljudi. Nije čudo što se tako radi po domovima kada su kazne smiješne. Treba pod hitno mijenjati zakone, ovo više nema smisla. Za tri godine je vani ... prikaži još! i nastavlja po starom.

 • Avatar Jaguar_Paw
  Jaguar_Paw:

  Nakon 8 godina ona dobije 3 godine, te će nakon odslužene jedne i pol biti puštena van. Duže traje suđenje nego kazna o kakvoj mi pravdi pričamo? Vlasnica doma da je bila starija, prije bi umrla prirodnom smrću nego dočekala ... prikaži još! pravomoćnu presudu. Meni je najjače kad na tim nekim skupovima pravnici pričaju kako nije to baš tako crno, kako mediji i javnost prezentira pravosuđe, a što kaže milanović, kad god pitaš suca o drugim sumnjivim sucima, oni odgovore neću ništa ružno o kolegi. U postupcima gdje je sve jasno kao dan, gdje netko MORA snositi odgovornost za tragediju, oni to razvuku jedno desetljeće i još se ponose s time. Ovo je sramotno

 • Kokoiduhovi:

  Pravna država? Ma niti država...što rade inspekcije? Unaprijed ugovorene "kontrole" na način da se s "vrhom" firme sve dogovori, firma elektronski pošalje potrebne podatke, oni napišu zapisnik, nalaz..Npr. zaštita na radu; sve je uvijek odlično, ali radnici nikada nisu ni ... prikaži još! čuli ni vidjeli te inspektore a ipak su imena radnika, naziv radnog mjesta, opis posla - u zapisniku. Krasno, a plaća ide.