Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon 14 godina u Čakovcu

Vlada u Međimurje stiže s 15-ak ugovora o predloženim projektima

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
24.07.2019.
u 23:20

Hrvatska Vlada sutra će nakon 14 godina zasjedati u Čakovcu i to u Tehnološko inovacijskom centru Međimurja koji je uređen kako bi se potaknuo razvoj gospodarstva

Čakovec će sutra, drugi put u 28 godina, biti domaćin sjednice Vlade Republike Hrvatske. Dolazak premijera Andreja Plenkovića i njegovih ministara u središte Međimurske županije planira se već duže vrijeme i od velikog je značaja, kako najavljuju, za cijelu sjevernu Hrvatsku.

– Vlada nakon 14 godina ponovno dolazi u Međimursku županiju, a ovakve ‘terenske’ sjednice sjajna su prilika za istaknuti projekte od lokalnog značaja – poručio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat koji je već ranije rekao da Vlada u Međimurje ne dolazi praznih ruku. Najavio je da će se u Čakovcu potpisati najmanje 15 važnih ugovora o izvedbi predloženih projekata.

Ukupno 119 projekata

Župan Međimurske županije Matija Posavec već je ranije ministru Horvatu uručio popis projekata značajnih za razvoj županije, a koje je prethodno dogovorio s gradonačelnicima i načelnicima. Vladi je iz Međimurja stiglo 119 ukupno projekata, od čega je 21 bio županijski, a ostalo su projekti gradova i općina. Na temelju tih dokumenata definiran je dnevni red za nadolazeću sjednicu Vlade u Čakovcu kako bi ona bila što produktivnija, a ministar Horvat je rekao kako neke od projekata već sada očekuje potpisivanje ugovora, ali i da neki zasad još uvijek nisu izvedivi.

Kada je riječ o već dodijeljenim europskim projektima u Međimurskoj županiji i gradu Čakovcu, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta kroz 17 je natječaja objavljenih od 2015. do danas, dodijelilo ukupno 132 potpore. Od toga je 125 potpora dodijeljeno poduzetnicima i obrtnicima, a ostale poduzetničkim potpornim institucijama. Ukupna vrijednost projekata koji su ostvarili pravo na potporu iznosi više od 408 milijuna kuna, dok ukupna vrijednost dodijeljenih bespovratnih sredstava iznosi više od 200 milijuna kuna.

Za same poduzetnike iz Čakovca od 2016. do danas dodijeljeno je 48 potpora bespovratnih sredstava za projekte ukupne vrijednosti više od 150 milijuna. Jedan od značajnih projekata realiziranih u posljednjem desetljeću je Tehnološko inovacijski centar Međimurja (TICM) stoga je i odlučeno da će tamo biti održana sutrašnja sjednica Vlade.

– To je prostor bivše vojarne koji je odlukom Vlade iz 2005. dodijeljen Međimurskoj županiji. Danas je taj prostor primjer centra izvrsnosti i načina na koji se državna imovina može kvalitetno iskoristiti, kroz dobru suradnju države i lokalne ili regionalne samouprave. To je model kakav želimo nastaviti primjenjivati i dalje – rekao je ministar Horvat.

Značaj Veleučilišta

Projekt osnivanja Tehnološko Inovacijskog Centra Međimurje (TICM) osmišljen je kako bi se dao dodatan poticaj razvoju na znanju utemeljenog gospodarstva u Međimurju i regiji, a projekt je pripremila Regionalna razvojna agencija Međimurje koja ga i provodi. TICM od 2010. ima cilj postati centar znanja u Međimurju, a u njemu je do danas više od 40 poduzeća. Tvrtke imaju priliku koristiti prostore i opremu, ali i dobiti savjete te edukaciju. Inkubator je trenutno u potpunosti popunjen s ukupno 28 poduzeća koja zapošljavaju više od stotinu osoba.

Na istoj je lokaciji uredbom Vlade iz 2007. osnovano Međimursko veleučilište, a danas na njemu studira tisuću ljudi. Prošle je godine otvoren i Studentski dom koji je izgrađen sredstvima Europske unije u sklopu projekta “Uključivo studiranje”, a u okviru Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.-2020. gradi se i Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra Čakovec. Bit će usmjeren na jačanje znanstvene izvrsnosti, stvaranje znanja te povećanje konkurentnosti metalske i povezanih industrija.

Ključne riječi

Komentara 2

AN
antonelić
06:55 25.07.2019.

može jedan ugovorčić i za mene ? ... miđimurec sam a kupio bih hotel na rabu ... ( btw. član sam hadezea ! ) ...

Avatar antoinette
antoinette
10:58 25.07.2019.

Veli ministar da “... sada očekuje potpisivanje ugovora, ali i da neki zasad još uvijek nisu izvedivi.” Bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije