Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrej Plenković:

'Odbijamo insinuaciju oporbe o državnoj intervenciji, nisu dobro proučili zakon'

Sjednica Vlade 9. 11. 2017.
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/4
Autori: Bojan Arežina, Hina
09.11.2017.
u 10:40

Vrlo jasna poruka u našem opširnom i detaljno elaboriranom očitavanju je da odbijamo sve navode prijedloga o izglasavanju nepovjerenja, rekao je premijer

Vlada je na današnjoj sjednici odbacila zahtjev oporbenih zastupnika da joj se izglasa nepovjerenje zbog djelovanja vezanih uz krizu koncerna Agrokor.

- Ovo je već četvrta inicijativa u ovoj kalendarskoj godini. Vrlo jasna poruka u našem opširnom i detaljno elaboriranom očitavanju je da odbijamo sve navode prijedloga. Ovaj zahtjev koji je uputila oporba čak je i u svom jezičnom pogledu sročen na jedan vrlo specifičan, u ponekim dijelovima i osebujan način, no kada je riječ o konkretnim točkama, najprije smo pojasnili oporbi sve što je Vlada učinila u rješavanju krize koja je nastala poteškoćama u Agrokoru, pojasnili smo naše zakonito djelovanje, i ono što je najvažnije, naše razmjerno djelovanje u ovom slučaju - rekao je premijer Andrej Plenković, dodajući da je Zakon o izvanrednoj upravi spriječio krah Agrokora i gubitak radnih mjesta. 

- Odbijamo insinuaciju oporbe o državnoj intervenciji, očito je da kolege nisu dobro proučile zakon, njegovu logiku i pristup - dodao je Plenković.

Sjednica Vlade 9. 11. 2017.
1/19

- Najvažnije je da kompanija i sva društva u okviru nje nastave funkcionirati, da se zadrže radna mjesta, da nema negativnih efekata na hrvatsko gospodarstvo, da se postigne rješenje koje će biti prihvaćeno od strane vjerovnika, a njih ima doista puno. Očekujem da sutra u Saboru vrlo otvoreno i temeljito, a na tragu očitovanja, pojasnimo i Saboru i javnosti sve što radimo u ovom kontekstu i sve što se napravilo u cilju općeg interesa, bez populizma, vrlo odgovorno i vrlo jasno za zaštitu ekonomskih i financijskih interesa zemlje i zaštitu radni mjesta u RH - rekao je Plenković. Također je poručio da "brojni akteri" nastoje naštetiti procesu restrukturiranja te da neki ne samo da ne nude rješenja, već imaju razinu rasprave ispod one koju Hrvatska u ovoj situaciji zaslužuje.

Dalić: Popunjena je pravna praznina

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić rekla je da je zakonom popunjena pravna praznina uočena tijekom krize u Agrokoru.

- Ovim zakonom zaštićena je vrijednost za vjerovnike jer poslovanje, radni rezultati sustava, najveća su i najznačajnija vrijednost iz koje se vjerovnici mogu naplatiti. Zakon na jedan vrlo kvalitetan način uravnotežuje ova dva interesa - rekla je Dalić.

- Vjerovnici su ti koji u naravi upravljaju aktivnostima u Agrokoru s obzirom na to da niti jednu bitnu odluku izvanredni povjerenik ne može donijeti bez njihove suglasnosti, što je, naravno, ispravno, jer oni su ti koji su Agrokoru posudili novac - rekla je Dalić.

I ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da nije riječ o državnom intervencionizmu jer je, kako je rekao, zakon omogućio da sama tvrtka podnese zahtjev za uvođenje izvanredne uprave.

Premijer Plenković osvrnuo se uvodno na sinoćnju raspravu o povjerenju ministrici demografije Nadi Murganić u Saboru koja je trajala do 3 sata.

- Mislim da su argumenti koje smo iznijeli pokazali da je možda ova inicijativa dijela oporbe bila malo disproporcionalna s obzirom na samu temu - rekao je Plenković.

Plenković je također za idući tjedan najavio sastanak s Gospodarsko-socijalnim vijećem poručujući da se fokusiraju na radna mjesta i bitne teme hrvatskoga društva.

Na dnevnom redu sjednice Vlade našao se i prijedlog novog zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske kojim se predlaže da se prepolovi kriterij vrijednosti ulaganja, pa bi strateškom investicijom Vlada mogla proglasiti projekt čija je vrijednost minimalno 75 milijuna kuna, umjesto sadašnjih 150 milijuna kuna. Za otoke bi se kriterij smanjio s postojećih 20 na 10 milijuna kuna.

Prijave na samo jednom mjestu

- Postojeći zakon je već prethodno mijenjan dva puta, zbog čega su izmjene koje su učinjene ovdje iziskivale novi zakon - rekla je Martina Dalić, koja je naglasila da je cilj zakona osigurati podršku investitorima u fazi pripreme projekata kako bi ih što prije pripremili i doveli do faze provođenja.

- Prijave projekata dosad su se provodile na tri mjesta, odsad će se prijave svih privatnih projekata provoditi u Agenciji za investicije i konkurentnost, a javnih u Ministarstvu gospodarstva - rekla je Dalić.

Vlada je također prihvatila nacrt Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u kojem je kao osnovica plaće utvrđen iznos od 5421,54 kuna. U Banskim dvorima uslijedilo je potpisivanje Kolektivnog ugovora sa sindikatima državnih službenika i namještenika, a u njega je unesena i odredba kako će se u slučaju da Vlada sa sindikatima javnih službi ugovori materijalna prava povoljnija od onih za državne službe, povoljnija prava jednako primjenjivati i na državne službenike i namještenike.

Vlada je na sjednici donijela i odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama i za djelatnost socijalne skrbi, te imenovala pregovaračke odbore.

Misije potpore miru

Vlada također predlaže Hrvatskom saboru da hrvatski vojnici i tijekom iduće godine nastave sudjelovati u misijama potpore miru NATO-a, EU-a i UN-a.

Tako se predlaže da se u misiju potpore miru "RESOLUTE SUPPORT" u Afganistan uputi do 110 pripadnika Oružanih snaga (OS RH), a na Kosovo (KFOR) njih do 40, s dva helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

U Somaliju bi se, u sklopu operacije "EU NAVFOR Somalija – ATALANTA", trebalo uputiti do 25 pripadnika OS RH, u Libanon (UNIFIL) do 70, u Zapadnu Saharu (MINURSO) do osam, a u Indiju i Pakistan (UNMOGIP) do 10 pripadnika OS RH.

Vlada predlaže Saboru da donese odluku o upućivanju do 80 pripadnika OS RH na dužnostima u NATO zapovjednoj strukturi, NATO strukturi snaga i drugim nacionalnim (multinacionalnim) zapovjedništvima u operacije i druge aktivnosti u inozemstvu pod vodstvom NATO-a.

Odbijen je prijedlog zakona o prijenosu vlasništva na domovima umirovljenika koji je predložio SDP-ov klub zastupnika u Saboru.

Plenković je na kraju komentirao vijest da EK procjenjuje rast BDP-a na 3,2 posto s ranijih 2,9 posto.

- Vidimo da su dosta dobre procjene trendova - rekao je Plenković.

Komentara 19

KU
kupatilo
11:26 09.11.2017.

Najgore od svega sto je kod oporbe najvaznije dase pljuje po vladi i negleda se dase precesto tim drzavi nanosi steta.Kao takvi nikada nebi smjeli doci na vlast jer svi znamo koje i stoje radip Todoric i svibi trebali dase propnemo na zadnje noge dase privede pravdi a ne medusobnim svađama pomagat mu da idalje moze sa sigurnog danam se smije u lice.Jos nisam vidio nijedan konstruktivni prijedlog nikog iz oporbe nego samo objede na racun vlade ili nekog iz vlade.Juce Kujundzic objasnjava Jovanovicu daje covjek upravo obavio zahtjevnu operaciju a usto sto radi kao ministar on radi i kao lijecnik.Nek se pohvali takvim radom Jovanovic.Naravno nemoze ali moze odma napasti ministra da vise nemoze biti ministat jer valjda ko i on nebi trebo nista raditi.Nadamse dace samo gradjani sve to prepoznati.Vidise koje rusitelj svega vec dosta dugo al idalje misle naracun toga profitirati.Agrokor je dosta ukocio ozbiljniji pristup svim drugim problemima a onda i rusenje vlade od strane Mosta gdje smo tri mjeseca od ukupno godinu dana bili bez ikakve vlade.Dokse to sve uhodalo sa novom vladom na puno toga se kasni a taj grijeh Most treba uzeti na sebe.

DU
Deleted user
11:06 09.11.2017.

Vlada bi se trebala početi baviti strukturnim reformama i smanjenjem rashodovne strane proračuna. A za gubljenje vremena na oporbene inicijative delegirati nekoga tko nema što raditi.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
12:39 09.11.2017.

MoBstovi specijalci , Pernar , notorni Maras su sramota za parlament svake ozbiljne drzave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije