Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Ministarstvo financija refinanciralo 1,5 mlrd eura duga

Financijskim institucijama na upis je bilo ponuđeno 1,5 milijardi eura trezorskih zapisa, dok su bankarske i ostale financijske ustanove podastrle ponude vrijedne 1,86 milijardi eura, priopćeno je iz tog ministarstva.
06. studenoga 2017. u 13:04 12 komentara 799 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Ministarstvo financija u ponedjeljak je na aukciji izdalo 1,5 milijardi eura novih trezorskih zapisa, refinanciravši dug koji dospijeva na naplatu po kamati od svega 0,1 posto.

Vlada Zvonimir Despot Na vremenskom horizontu Vlade mladih nema

Financijskim institucijama na upis je bilo ponuđeno 1,5 milijardi eura trezorskih zapisa, dok su bankarske i ostale financijske ustanove podastrle ponude vrijedne 1,86 milijardi eura, priopćeno je iz tog ministarstva.

Većina ponuda je prihvaćena, tako da je upisano 1,5 milijardi eura trezorskih zapisa na rok od 455 dana, uz prosječnu kamatnu stopu od 0,1 posto.

Prikupljena sredstava iskoristit će se za refinanciranje duga koji dospijeva na naplatu.

Naime, u veljači 2015. Ministtrezorarstvo financija izdalo je 1,23 milijardi eura trezorskih zapisa s rokom dospijeća 11. kolovoza 2016., po prosječnoj kamatnoj stopi od 1,95 posto. Potom je u kolovozu lani izdalo 1,5 milijardi eura trezorskih zapisa po kamatnoj stopi od 0,7 posto, na rok od 455 dana.

Zdravko Marić
1 / 11
Marijana Ivanov

S obzirom na to da sada taj iznos dospijeva na naplatu, Ministarstvo izdaje nove trezorce u vrijednosti 1,5 milijardi eura, po kamati od 0,1 posto, pa tako nakon današnje aukcije ukupni dug po trezorcima ostaje na 1,5 milijardi eura.

Zdravko Marić Matej Bule i Ivan Majić Jačanje fiskalnih pravila otežalo bi proračunski populizam Zagreb: Ministar Marić na sjednici Vlade predstavio proračun za 2018. Proračun za 2018. Nema reformi ni rezova, Plenković je izabrao status quo Vlada Lidija Kiseljak Svi nas prestižu, a Vlada poručuje: Bit će bolje
uživa sa Željanom
Farmerica Samanta progovorila o bolesti koju ima već 15 godina: 'Dugo mi je trebalo da je prihvatim'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Pikacu:

    Sav visak novaca bi trebao ici za otplate kredita ili PAMETNOG ulaganja uz EU novac financiranja od 85% SAMO EKONOMIJA I GOSPODARSTVO DOSTA POLITIKE.

  • prajdali100:

    Pričajte što god hocete Maric je pametan dečko i zna !!! U ovoj zemlji to se ne prašta.

  • Muncimir:

    Odlično. Biti će za plaće neradnički uhljeba. Samo zato država i postoji.