Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada odbila proporcionalnu otplatu dugova

“Izmjena zakona mogla bi se odraziti i na Opći porezni zakon, što ne bi bilo dobro”
30. ožujka 2018. u 07:02 5 komentara 1343 prikaza
Arsen Bauk i Peđa Grbin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je jučer odbila SDP-ov prijedlog izmjene Zakona o obveznim odnosima prema kojem bi se pri naplati duga od jedne polovice iznosa koji se uplati otplaćivala glavnica, a od druge polovice prvo troškovi, zatim kamata pa na kraju glavnica.

Dražen Bošnjaković 'vrata su otvorena' Bošnjaković nakon pisma predsjednice: 'Itekako vodimo računa o blokiranima'

Prema aktualnom zakonu, glavnica je na kraju niza.

Objašnjenje “s onoga svijeta”

– Kamate imaju prednost pred glavnicom jer bi se djelomičnom isplatom glavnice smanjile i kamate, a isplatom glavnice prestale teći na iznos glavnice, dok bi se dužnik i dalje koristio novčanim sredstvima vjerovnika nepodmirenim na ime kamata. Dakle, dužnik koji je u zakašnjenju s plaćanjem glavnice i zbog toga mu teku zatezne kamate, plaćanjem dijela nepodmirenog iznosa smanjivao bi glavnicu čime bi se vjerovniku umanjilo pravilo na zatezne kamate, što je u suprotnosti sa svrhom i pravnom prirodom kamata – stoji u Vladinu obrazloženju odbijanja prijedloga.

Saborski zastupnik predlagatelja, SDP-ovac Peđa Grbin, prokomentirao je da takvo objašnjenje nije “od ovoga svijeta” te implicira da svrha financijskog sustava nije da se novac plasira i vrati, nego da se na njemu stalno zarađuje.

– Možda to i jest u osnovi liberalnog kapitalizma i “laissez-faire” politike slobodnog tržišta, no uređena društva 21. stoljeća vode računa i o jednoj i o drugoj strani – i o dužniku i o vjerovniku – smatra Grbin.

Josip Paladino MIslav Šimatović Paladino je potvrda da vlastodršci zaziru od sposobnih

Poticanje neplaćanja poreza?

SDP-ov se odbijeni prijedlog, koji predviđa proporcionalnu otplatu glavnice i troškova, razlikuje od “antiovršnog paketa” koji je prije nekoliko dana u saborsku proceduru uputila stranka Snaga: oni traže promjenu redoslijeda naplate dugovanja tako da se najprije naplaćuje glavnica pa tek potom troškovi i kamate.

– Načinom na koji se sad u ovrsi otplaćuju dugovi, glavnica neće biti vraćena nikada. Neće se ni početi otplaćivati – kaže Grbin i dodaje da bi promjena zakona omogućila da se namiri vjerovnik tako da se dužniku omogući da vrati posuđeno, a ne samo troškove i kamate. Vlada, međutim, u obrazloženju poentira i da bi se izmjena zakona u budućnosti mogla odraziti i na Opći porezni zakon, koji također ima isti redoslijed naplate pri kašnjenju, slabeći njegov položaj i potičući nepravodobnost u plaćanju poreza.

Prosvjed udruge Blokirani na Trgu svetog Marka pritisak večernjeg Ministar prisilio radnu skupinu da ubrzano predloži novi Ovršni zakon Glavašević: 'Fundamentalizam konzervativnih udruga jednak je islamističkom' Anka Mrak Taritaš i Davor Bernardić Sukob na oporbi Svađa Bernardića, GLAS-a i IDS-a: 'Došlo je vrijeme da se uozbilji'
Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
PROMO
Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
A1 Hrvatska
#OSTAJEMDOMA
Novi načini plaćanja: Što sve možete obaviti bez da napuštate svoj dom
 • Avatar gasparini.arte
  gasparini.arte:

  He he he nemožese tako zbaciti krvopije. Nisu oficijelni kamatari ludi da pustaju žrtvu dok imaju što sisati. Stežite stežite dok raja rogobori možete mirno spavati a što kad raja zašuti?

 • feel_the_coruption:

  Plenković i Macan štite kamatare...i još objašnjavaju zašto...pa ova hdz-pupovac-hns vlada je najmanje domoljubna i uopće najmanje Hrvatska vlada ikada. Plenki radi protiv nas da lakše pobjegne nateag u EU, pupovac mrzi hrvatsku a voli hrvatsku kunu a vrdolhak i ... prikaži još! ekipa iz hns...svih njih 27...lopov do lopova...i na kraju lopov saucha...Plenković je ubio hrvatsku...

 • marijaqwer:

  Zvijer ne pušta žrtvu, da se slučajno ne oslobodi.