Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković i ministri u dresovima: 'Fascinantan uspjeh za naš šport'

Ovaj uspjeh govori o snazi zemlje koja nije baš velika, ali ima veliko srce, hrabrost, entuzijazam i ove mladiće koji su otišli korak dalje od briljantne 1998. s Ćirom Blaževićem, poručio je premijer.
12. srpnja 2018. u 10:40 64 komentara 5670 prikaza
Ministri u kockicama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Premijer Andrej Plenković vratio se iz Moskve gdje je pratio polufinalni susret Hrvatske i Engleske, a na današnju sjednicu Vlade stigao je u hrvatskom dresu. Ministri su također odjenuli majice s kvadratićima te tako čestitali nogometašima na povijesnom uspjehu.

 

– Uime svih nas, cijele Hrvatske, svih navijača, još jednom iskrene čestitke hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, izborniku Zlatku Daliću, vodstvu HNS-a na fascinantnom uspjehu za hrvatski šport i našu zemlju. Uspjeh, srce, znanje, iskustvo, pobjednički mentalitet, snaga preokreta, inspirativno je sve što su naši nogometaši jučer demonstrirali – kazao je Plenković u uvodnom dijelu te dodao:

– Vidjeli smo lijep stadion u Rusiji pa u vezi s našim nacionalnim stadionom i mi moramo nešto učiniti. Kada, ako ne sada! Hrvatska reprezentacija to zaslužuje.

 

Ministri su potom zapljeskali uspjehu hrvatske reprezentacije.

Premijer je najavio da je ovo posljednja ovogodišnja sjednica u dvorani u kojoj se inače održava te da će renoviranje trajati šest mjeseci.

– Kreću radovi na renoviranju dvorane Ban Jelačić. Taj zahvat je nužan, uz poštivanje svega onoga što zaštićeni spomenik kulture nulte kategorije zavrjeđuje – kazao je.

Vlada PAKET ZAKONA Vlada objavila dokumente kojima planira riješiti probleme blokiranih

Plenković se osvrnuo i na kreditni rejting kojim je agencija Fitch Ratings ocijenila Hrvatsku.

– Poboljšani su izgledi Hrvatske. I dalje imamo kreditni rejting BB+, izgledi su sa stabilnih povećani na pozitivne, što znači da je i ova agencija jako dobro ocijenila sve što je napravljeno u 2017.

Vlada je sa sjednice uputila u saborsku proceduru Prijedlog novog zakona o djelatnosti socijalnog rada, kojim predviđa proširenje opsega djelatnosti socijalnog rada te prenašanje nadležnosti priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija na Hrvatsku komoru socijalnih radnika.

Novim bi se zakonom uredio sadržaj, uvjeti i način obavljanja djelatnosti socijalnog rada, standard obrazovanja, stručni nadzor nad obavljanjem djelatnosti socijalnog rada kao djelatnosti od interesa za državu. Njime se želi poboljšati kvalitetu djelatnosti socijalnog rada u Hrvatskoj, ističe ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

Ministri u kockicama
1 / 17
Premijer i ministri u hrvatskim dresovima

Uz do sada opisanu djelatnost  (informiranje, procjenjivanje, savjetovanje, socijalno mentorstvo, supervizija, psihosocijalno i psihoterapijsko savjetovanje, krizne intervencije itd.), tako se kao nove djelatnosti propisuje i vođenje slučaja, intervencije socijalnog rada, psihosocijalna podrška, rana intervencija, socijalno planiranje, profesionalna i organizacijska podrška te organiziranje i razvoj zajednice.

Jasnije se propisuju uvjeti za odobrenje za upis u imenike Hrvatske komore socijalnih radnika, odnosno postupak izdavanja odobrenja za samostalan rad (opća dopusnica), kao i uvjeti za prestanak prava na obavljanje djelatnosti socijalnog rada, a nadležnost priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija prenosi se na Hrvatsku komoru socijalnih radnika, rekla Murganić.

Dosadašnje odredbe vezane uz obavljanje privatne prakse i samostalnu profesionalnu djelatnost, objedinjuju se u odredbe vezane uz obavljanje djelatnosti socijalnog rada kao profesionalne djelatnosti te se jasnije uređuju uvjeti za obavljanje, privremenu obustavu i prestanak.

Sjednica Vlade SJEDNICA VLADE Plenković: 154 tisuće djece obuhvatit će dječji doplatak

Proširuju se odredbe vezane uz čuvanje profesionalne tajne tako da se odredbe proširuju i na instrumente socijalnog rada i zaključna mišljenja.

Radi jačanja kapaciteta i poboljšanja kvalitete rada Komore, navela je ministrica, mijenja se i sastav članova Upravnog odbora (UO) Hrvatske komore socijalnih radnika te se za dva člana smanjuje broj članova koje bira Skupština, a u UO se uvode predstavnici osnivača, odnosno ministarstva nadležnog za socijalnu skrb i Hrvatske udruge socijalnih radnika.

U Sabor je Vlada uputila i izmjene i dopune Zakona o edukacijsko-rehabilitacijskoj djelatnosti radi usklađivanja s odredbama Zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija u dijelu propisivanja uvjeta za obavljanje edukacijsko-rehabilitacije djelatnosti kao regulirane profesije, kao i u dijelu javnih ovlasti Hrvatske komore edukacijskih rehabilitatora koja bi trebala, kao nadležno tijelo, provoditi postupak priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija.

Vlada je donijela i odluku o provedbi programa za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina kojim će se kroz tri ministarstva s ukupno 30 milijuna kuna financirati projekti  prijavljeni temeljem javnog poziva, a radi ostvarenja nacionalne mjere ravnomjernog razvoja svih krajeva države u skladu s načelima održivog razvoja i socijalne uključenosti.

Crobarometar Crobarometar HDZ opet počeo rasti, a Živi zid prvi put počeo gubiti potporu!

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta financirat će tako u ovoj godini projekte na područjima jedinica lokalne samouprave koje ulaze u prve četiri skupine prema vrijednosti indeksa razvijenosti i s udjelom više od 5 posto u stanovništvu pripadnika nacionalnih manjina.

Novac će biti namijenjen za projekte kojima se osigurava minimalni standard komunalne i socijalne infrastrukture kao i za poduzetnike i obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Vlada je osnovala i Organizacijski odbor za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, 4. i 5. kolovoza u Kninu, koji program obilježavanja treba predložiti Odboru za obilježavanje obljetnica.

Filmushka
PROMO
Video: Ovo su filmovi koje ćete moći besplatno pogledati na Filmushki

A1 izdvaja za Vas

 • Hrvatska:

  Maric najboljiii! Pravi emotivac i navijac.

 • hrman:

  gdje god ovaj Plenkovic ide, pobjeduje? koji Vrag...

 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Najbolja vlada zadnjih 20 godina, sto Dalic u nogometu to Plenkovic i Kolinda u politici - zajednistvo i "smirivanje lopte. Ne dozvolite da nam cetnici, pocetnici iz ZZ, novoUstase , sdp komunjare i ostali sitnozubi marginalci pokvare veselje