Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Plenković: 154 tisuće djece obuhvatit će dječji doplatak

Sjednica Vlade
Patrik Macek/PIXSELL
14.06.2018.
u 14:15

Sjednica Vlade RH na čijem je dnevnom redu, između ostaloga, Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doplatku za djecu.

Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila izmjene Zakona o doplatku za djecu kojim se proširuju prava na dječji doplatak pa će izmjenama dohodovnog cenzusa pravo na dječji doplatak dobiti još 94.000 obitelji, odnosno 154.000 djece.

Tijek događaja:

14:25 - Pojednostavnit će se postupci izdavanja i korištenja podataka iz katastara i zemljišnih knjiga. Digitalnom arhivom će se ubrzati i pojednostaviti pristup podatcima. 

14:20 - Produljuje se rok subvencije s četiri na 5 godina. Uvodimo indeks razvijenosti kako bi ga mogli koristiti oni iz manje razvijenih područja Hrvatske. Stope će biti manje, neke banke su davale i kamatnu stopu od 3 posto. Ovo je ujedno i jačanje demografskih mjera. Namjera je dati mladim ljudima da trajno riješe svoje stambeno pitanje. Do sada je odobreno 2200 zahtjeva za subvencioniranje kredita. Ove izmjene koje će pomoći velikom broju građana upućujemo u Sabor.

14:15 - Proširivanjem dohodovnog cenzusa za obitelji koje primaju dječji doplatak s 50 na 70 posto proračunske osnovice, od 1. srpnja bi se za oko 50 posto proširio krug potencijalnih korisnika doplatka. Time će pravo na dječji doplatak dobiti sve obitelji čiji je ukupni mjesečni dohodak po članu kućanstva niži od 2328 kuna, kaže Nada Murganić.

Po procjenama resornog ministarstva, tim promjenama pravo na dječji doplatak dobit će još 94.000 obitelji, odnosno još 154.000 djece, a iznosi doplataka za pojedine razrede neće se mijenjati. Izmjenama se proširuje i krug potencijalnih korisnika pronatalitetnog dodatka od 500 kuna, koji ostvaruju korisnici doplatka u skladu s važećim zakonom, i to tako da će se on dobivati i za treće i četvrto dijete.

14:10 - Izmjenama zakona o doplatku za djecu, koje Vlada šalje u drugo saborsko čitanje, još 154.000 djece u Hrvatskoj dobivat će dječji doplatak, što će državni proračun do kraja ove godine stajati više od 150 milijuna kun, kaže premijer Plenković.

Demografskoj i populacijskoj politici posvećene su i  dopune zakona o subvencioniranju stambenih kredita, za što će se izdvojiti novih 40 milijuna kuna u ovoj godini.

- Riječ je o mjeri koja je dobre rezultate postigla već u prošloj godini, a  pokazuju cjelovitost aktivnosti koje Vlada želi učiniti na području demografske revitalizacije  s jednim međuresornim pristupom, rekao je Plenković

Na dnevnom redu su i Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o najmu stanova, Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima, Nacrt konačnog prijedloga zakona o državnom odvjetništvu, Nacrt konačnog prijedloga zakona o Državnoodvjetničkom vijeću, Nacrt prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o nasljeđivanju te Prijedlog odluke o stavljanju izvan snage Odluke o pokretanju postupka radi preoblikovanja trgovačkog društva Imunološki zavod d.d. u ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva Imunološki zavod

Komentara 14

JU
juma
20:00 14.06.2018.

Zar u Hrvatskoj nemaju sva djeca pravo na djecji doplatak? Civilizacijska sramota za jednu europsku drzavu, koja bi trebala biti socijalna i brinuti se jednako o svim svojim gradjanima?

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
18:31 14.06.2018.

Standard treba dici na razinu Zagreba i prestaje iseljavanje. Plenkovic je prvi koji radi na tome i investira , demografijom ga napadaju jer im je nestalo "municije. Da ga napadaju politikanti dokaz je da ni jedan od "strucnjaka" ne spominjee javni dug koji Plenkovic smanjuje inace bi imali bankrot i nastalo pravo iseljavanje.

Avatar Dalmacija
Dalmacija
08:23 15.06.2018.

Pa zar u praznoj, staroj i jalovoj Hrvatskoj ima toliko djece? Pa svi su pobjegli na zapad...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije