Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada objavila dokumente kojima planira riješiti probleme blokiranih

Zakonom koji se jednokratno primjenjuje na sve dugove s kraja prošle godine utvrđuje se skupina vjerovnika grupe 1, koji su obvezni otpisati do 10.000 kuna glavnice po dužniku.
21. lipnja 2018. u 12:49 20 komentara 1829 prikaza
Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila paket zakona kojima se, kako je istaknuo premijer Andrej Plenković, nastoji olakšati položaj blokiranih građana – to su prijedlozi zakona o otpisu dugova fizičkim osobama, o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima, te o izmjenama Zakona o stečaju potrošača.

Dražen Bošnjaković MINISTAR DRAŽEN BOŠNJAKOVIĆ Problem oko 100.000 blokiranih riješit će se ubrzanim stečajnim postupkom

Obrazlažući prijedlog zakona o otpisu dugova fizičkim osobama, ministar financija Zdravko Marić rekao je da je krajem ožujka u Hrvatskoj bilo 325.000 blokiranih građana s ukupnim iznosom blokade većim od 42 milijarde kuna, uz više od 21 milijarde kune kamata.

Obavezan otpis 10.000 kuna glavnice

Vlada želi dati obol početku rješavanju toga problema, kaže Marić, uz poruku da se dugovi i obveze moraju podmirivati. Najavio je kako se tom mjerom očekuje momentalna deblokada oko 7000 građana.

Zakonom, koji se jednokratno primjenjuje na sve dugove s kraja prošle godine, utvrđuje se skupina vjerovnika grupe 1, koji su obvezni otpisati do 10.000 kuna glavnice po dužniku.

Dražen Bošnjaković ovršni zakon Baki i djedu uzmu 300 kuna, a Fina od toga naplati 182

U tu skupinu vjerovnika spadaju država, proračunski i izvanproračunski korisnici, trgovačka društva u isključivom vlasništvu države, pravne osobe kojima je osnivač Hrvatska te druge pravne osobe sukladno objavi Ministarstva financija.

Jedinice lokalne uprave i samouprave u prvom koraku ne otpisuju dug automatizmom, već kao i ostali vjerovnici iz grupe 2, poput teleoperatera i dr., same odlučuju o iznosu otpisa.

Marić je pritom pojasnio da im se otpisani dug do 10.000 kuna priznaje kao porezni rashod, a to im je stimulans da slijede primjer države.

Za ostali dio duga predviđena je obročna otplata, odnosno reprogram do 60 mjeseci za dugove veće od 500.000 kuna.

Ukupno su 97 posto iznosa blokada dugovi od preko godinu dana kojima je obuhvaćeno oko 80 posto građana, a najveći iznos predstavljaju dugotrajne blokade – rekao je Marić.  

hzzo Nastavlja borbu HZZO joj zaprijetio ovrhom zbog svoje pogreške, a sada joj se ne javljaju cijeli dan

Fina automatizmom prestaje s ovrhom

U vezi s prijedlogom zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, Marić je rekao kako se ograničava trajanje ovrhe na novčanim sredstvima samo za fizičke osobe, dok se za pravne pokreće stečajni postupak.

Ako se tražbina vjerovnika ne naplati u cijelosti od fizičke osobe u roku tri godine od primitka u Finu, a nije bilo pokušaja naplate u zadnjih šest mjeseci, Fina automatizmom prestaje s ovrhom. Međutim, time ne prestaje dugovanje, već samo ovrha koja je neprovediva, naglasio je Marić.

Uspješnost naplate ovrhe starije od tri godine je samo 1,19 posto, pa i niža. Mijenja se način naplate, očekuje se smanjenje iznosa naplate, a ovrhovoditelj će procijeniti isplativost pokretanja ovrhe na novčanim sredstvima, dodao je Marić.

Ovrha Bizaran slučaj Platio sve račune i odavno prodao stan, a onda mu došla ovrha za 'dug' iz 1999.

Procjenjuje se da bi tom mjerom moglo biti deblokirano oko 71.000 građana s ukupnim iznosom blokada od 32 milijarde kuna. Marić naglašava kako se ne radi o prestanku dugova, nego se brišu iz Fine, a ovrhovoditelj može pokrenuti ovrhu tako što će morati predujmljivati troškove.

Smatramo da ćemo prevenirati pokretanje velikog broja ovrha nad novčanim sredstvima, kazao je Marić poručivši kako mjere ne trebaju biti poticaj da se dugovi ne plaćaju.  

Uvođenje ubrzanog i pojednostavljenog stečajnog postupka

Prijedlog izmjena Zakona o stečaju potrošača obrazložio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekavši kako se odnosi na građane koji su dužni do 20.000 kuna, a u blokadi su dulje od tri godine.

Izmjenama zakona uvodi se novi institut, ubrzani i pojednostavljeni stečajni postupak. Njime će se omogućiti građanima koji se nalaze u dugotrajnoj blokadi da u kraćem razdoblju dobiju još jednu priliku podmiriti dug vjerovnicima, a njima da ih naplate.

Slavica i Josip Kišur Jedinstven slučaj Stigla im ovrha na 100.000 kn zbog alimentacije za unuke

Odbacio je tvrdnje da se time građane gura u stečaj, pojasnivši kako Fina po službenoj dužnosti u prvom koraku obavještava građane koji ispunjavaju uvjete za stečaj, a oni će ga moći odbiti.

Ako se građanin ne odredi, nadležni općinski sud otvara stečaj i građanin opet može reći da ga ne želi, a ako se suglasi, postupak ide dalje, rekao je Bošnjaković.

Izrazio je uvjerenost da će tim zakonom biti obuhvaćeno oko 120.000 građana. Poruka je da nikome ništa ne opraštamo nego dajemo mogućnost još jednom vjerovnicima da naplate dugove, istaknuo je Bošnjaković.

Vlada je na svojim stranicama objavila mjere kojima želi pomoći blokiranim građanima:

blokirani Prijavili Vladu AZOP-u Blokirani: Obustavite slanje podataka utjerivačima dugova

Nacrt prijedloga zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstivma, s nacrtom konačnog prijedloga zakona 

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o stečaju potrošača, s konačnim prijedlogom zakona 

VIDEO
Zadrani veslali i snimali se dronom, ostali u šoku kada su vidjeli što je ispod njih
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
 • belimo:

  Jedini način koji bi mogao riješiti ovu situaciju je otpis lihvarskih kamata i troškova ovrhe te dati ljudima nekoliko mjeseci da plate glavnicu ili da si riješe novi kredit. Svi znamo da se dugovi moraju vraćati ali isto tako znamo ... prikaži još!mo da je najveći problem u ovršoj mafiji u sprezi sa finom i bankama i da su oni u dobrom djelu slučajeva osnovni dug u nekoliko godina nabili na deseterostruki iznos. Pa mi imamo preko 300.000 blokiranih + 15% poduzeća u blokadi. Otpis do 10.000 kn je kap u moru problema....

 • Avatar Autobusijada2018
  Autobusijada2018:

  Stotine tisuća blokiranih, nezaposlenih, onih koji rade za 300 ili 400 eur, umirovljenika koji žive od 200 ili 300 eur, nezadovoljnih, gladnih, siromašnih... A obećali su nam da ćemo biti mala Švicarska. Uopće nije čudno što bježanija Hrvata na bogati ... prikaži još! zapad poprima bibilijske razmjere. U Njemačkoj i Irskoj je već stotine tisuća Hrvatskih izbjeglica koji su pobjegli od svoje zemlje. I to je tek početak, autobusijada se tek zahuktava, svaki dan autobusi odvoze Hrvatsku mladost iz ove sve starije, praznije i jadnije zemlje. Brrrrm brm.

 • dirižabl:

  U ustavu RH piše da smo svi isti, zašto meni nitko ne otpisuje dugove