Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bošnjaković u umagu

'Vlada je uz naše ljude, uz naše ribare i snosit će troškove kako smo i obećali'

Dražen Bošnjaković
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/2
01.02.2018.
u 22:48

Predsjednik Ceha ribara Istarske županije Robert Momić izrazio je zadovoljstvo razgovorom u Umagu istaknuvši kako je time nastavljena dobra suradnja s Vladom.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u četvrtak je u Umagu održao sastanak s tridesetak uglavnom savudrijskih ribara kojima je osigurana pravna pomoć i do ponedjeljka će odvjetnički ured iz Ljubljane u ime ribara podnijeti žalbe na kazne koje su do sada dobili, a najavio je i da će Hrvatska otvoriti i ustavno-pravni postupak vezan uz dio odluke kojom im se prijeti prelaskom preko granice.

"Mi smo konkretno razgovarali o svemu. Postoje određene prekršajne naloge u odnosu na određeni broj ribara u Savudriji kojima smo sukladno našim obećanjima osigurali pravnu pomoć. Prvi važni korak koji moramo napraviti je podnošenje žalbi na te prekršajne naloge", rekao je ministar Bošnjaković nakon sastanka koji je trajao nepunih sat vremena. Dodao je da ribarima ponuđen ljubljanski odvjetnik Miha Kozinc.

Neslužbeno se doznaje kako je riječ o bivšem ministru pravosuđa Republike Slovenije.

"Odvjetnik je bio na sastanku s ribarima, prezentirao i pojasnio im je cijelu proceduru i u kojem će smjeru ona ići. Potpisane su punomoći a rok u kojem treba podnijeti žalbe na dosad pristigle prekršajne naloge je utorak. Mi ćemo žalbe podnijeti već u petak, one su u pripremi, kako ne bi bilo spora jesu li podnesene u roku", istaknuo je ministar Bošnjaković dodavši kako će Ministarstvo i dalje biti u kontaktu s predstavnicima ribara te da će "imati punu podršku Vlade, kao i do sada".

 Po njegovim riječima, ovo je prvi konkretni korak jer postoji i konkretan dokument.

 "Vlada je uz naše ljude, uz naše ribare i naravno da će snositi troškove kako smo i obećali. Nesporazum se odnosi na jednostranu implementaciju arbitražnog sporazuma kojeg Hrvatska ne priznaje, a ono se reflektira na život ribara", poručio je Bošnjaković. 

Na pitanje novinara što se može očekivati dalje s obzirom na to da se radi o privremenom rješenju, ministar je odgovorio kako Hrvatska vjeruje u razgovor i u dogovor, što uostalom i cijelo vrijeme zagovara. "Idemo korak po korak, u fazi smo podnošenja žalbe", rekao je Bošnjaković.

Najavio je da će Hrvatska otvoriti i ustavno-pravni postupak vezan uz onaj dio odluke kojom se prijeti prelaskom preko granice.

 "Naš će odvjetnik poduzeti ustavno-pravno lijekove gdje se ukazuje da taj dio nije razmjeran i opravdan te nije u duhu Europske unije" - poručio je hrvatski ministar pravosuđa. Predsjednik Ceha ribara Istarske županije Robert Momić izrazio je zadovoljstvo razgovorom u Umagu istaknuvši kako je time nastavljena dobra suradnja s Vladom. 

 "Dodijeljen nam je odvjetnik, ribari su potpisali punomoć. Vjerujem da će Ministarstvo pravodobno odgovoriti na sve te kazne" - istaknuo je Momić potvrdivši kako je do sada pristiglo ukupno devetnaest kazni. Savudrijski ribar Dieego Makovac, koji je zajedno sa suprugom dobio 18 kazni, kazao je da su ribari zasad zadovoljni.

 "Angažiran je odvjetnički ured, mi nećemo to morati plaćati. Sve su žalbe proslijeđene. Par dana nećemo ići u sporno područje, uputit ćemo se do njihove crte pa ćemo vidjeti hoće li oni doći do same crte"- poručio je Makovac.

 

Komentara 8

Avatar Django
Django
23:11 01.02.2018.

Vlada će snositi troškove, znači da vlada prešutno priznaje arbitražnu odluku i daje Slovencima argument više. Ima li tamo itko zrno pameti? Ili bar jajca da kaže hrvatskoj javnosti da smo popušili.

MA
Machak
08:44 03.02.2018.

Znači još malo bespotrebnih troškova na teret poreznih obveznika....

PR
PraljakZločinac
06:29 02.02.2018.

napokon! vlada se opametila i priznaje međunarodno pravo! ali moramo zaštitit ne samo teran i kupus, već i naše tradicionalno domaće balkansko pravo, koje mora bit iznad međunarodnog!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije