Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Vlada je uz naše ljude, uz naše ribare i snosit će troškove kako smo i obećali'

Predsjednik Ceha ribara Istarske županije Robert Momić izrazio je zadovoljstvo razgovorom u Umagu istaknuvši kako je time nastavljena dobra suradnja s Vladom.
01. veljače 2018. u 22:48 8 komentara 461 prikaza
Dražen Bošnjaković
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u četvrtak je u Umagu održao sastanak s tridesetak uglavnom savudrijskih ribara kojima je osigurana pravna pomoć i do ponedjeljka će odvjetnički ured iz Ljubljane u ime ribara podnijeti žalbe na kazne koje su do sada dobili, a najavio je i da će Hrvatska otvoriti i ustavno-pravni postupak vezan uz dio odluke kojom im se prijeti prelaskom preko granice.

Istarski ribari Ceh graničnog spora Slovenci savudrijskim ribarima poslali 7000 € kazni, preuzeo ih MUP

"Mi smo konkretno razgovarali o svemu. Postoje određene prekršajne naloge u odnosu na određeni broj ribara u Savudriji kojima smo sukladno našim obećanjima osigurali pravnu pomoć. Prvi važni korak koji moramo napraviti je podnošenje žalbi na te prekršajne naloge", rekao je ministar Bošnjaković nakon sastanka koji je trajao nepunih sat vremena. Dodao je da ribarima ponuđen ljubljanski odvjetnik Miha Kozinc.

Neslužbeno se doznaje kako je riječ o bivšem ministru pravosuđa Republike Slovenije.

"Odvjetnik je bio na sastanku s ribarima, prezentirao i pojasnio im je cijelu proceduru i u kojem će smjeru ona ići. Potpisane su punomoći a rok u kojem treba podnijeti žalbe na dosad pristigle prekršajne naloge je utorak. Mi ćemo žalbe podnijeti već u petak, one su u pripremi, kako ne bi bilo spora jesu li podnesene u roku", istaknuo je ministar Bošnjaković dodavši kako će Ministarstvo i dalje biti u kontaktu s predstavnicima ribara te da će "imati punu podršku Vlade, kao i do sada".

 Po njegovim riječima, ovo je prvi konkretni korak jer postoji i konkretan dokument.

 "Vlada je uz naše ljude, uz naše ribare i naravno da će snositi troškove kako smo i obećali. Nesporazum se odnosi na jednostranu implementaciju arbitražnog sporazuma kojeg Hrvatska ne priznaje, a ono se reflektira na život ribara", poručio je Bošnjaković. 

Na pitanje novinara što se može očekivati dalje s obzirom na to da se radi o privremenom rješenju, ministar je odgovorio kako Hrvatska vjeruje u razgovor i u dogovor, što uostalom i cijelo vrijeme zagovara. "Idemo korak po korak, u fazi smo podnošenja žalbe", rekao je Bošnjaković.

Savudrijska vala SAVUDRIJSKA VALA Slovenski ribari dobili prve platne naloge iz Hrvatske

Najavio je da će Hrvatska otvoriti i ustavno-pravni postupak vezan uz onaj dio odluke kojom se prijeti prelaskom preko granice.

 "Naš će odvjetnik poduzeti ustavno-pravno lijekove gdje se ukazuje da taj dio nije razmjeran i opravdan te nije u duhu Europske unije" - poručio je hrvatski ministar pravosuđa. Predsjednik Ceha ribara Istarske županije Robert Momić izrazio je zadovoljstvo razgovorom u Umagu istaknuvši kako je time nastavljena dobra suradnja s Vladom. 

 "Dodijeljen nam je odvjetnik, ribari su potpisali punomoć. Vjerujem da će Ministarstvo pravodobno odgovoriti na sve te kazne" - istaknuo je Momić potvrdivši kako je do sada pristiglo ukupno devetnaest kazni. Savudrijski ribar Dieego Makovac, koji je zajedno sa suprugom dobio 18 kazni, kazao je da su ribari zasad zadovoljni.

 "Angažiran je odvjetnički ured, mi nećemo to morati plaćati. Sve su žalbe proslijeđene. Par dana nećemo ići u sporno područje, uputit ćemo se do njihove crte pa ćemo vidjeti hoće li oni doći do same crte"- poručio je Makovac.

ovrhe Ovršni zakon Jedina smo zemlja u kojoj 100 kuna u ovrsi naraste na 1000 Karl Erjavec Savudrijska vala Erjavec: Nota je apsurdna, Pejčinović Burić: Hrvatski ribari se ne trebaju brinuti Savudrijska vala Savudrijska vala Stigle kazne iz Slovenije: Hrvatski heroj mora platiti tisuće eura

 

Eurovision Song Contest 2021
ALBINA NIJE PROŠLA
'Nikad više ne gledam Euroviziju': Pogledajte burne reakcije hrvatskih tviteraša
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
 • Avatar Django
  Django:

  Vlada će snositi troškove, znači da vlada prešutno priznaje arbitražnu odluku i daje Slovencima argument više. Ima li tamo itko zrno pameti? Ili bar jajca da kaže hrvatskoj javnosti da smo popušili.

 • Machak:

  Znači još malo bespotrebnih troškova na teret poreznih obveznika....

 • PraljakZločinac:

  napokon! vlada se opametila i priznaje međunarodno pravo! ali moramo zaštitit ne samo teran i kupus, već i naše tradicionalno domaće balkansko pravo, koje mora bit iznad međunarodnog!