Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Slovenci savudrijskim ribarima poslali 7000 € kazni, preuzeo ih MUP

Ministrica vanjskih poslova Pejčinović-Burić najavila da će MUP poslati prvih 11 prekršajnih prijava slovenskim ribarima
29. siječnja 2018. u 19:14 76 komentara 2341 prikaza
Istarski ribari
Foto: Duško Marušić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/7

Ja slušam našu vlast. Sve dok naša Vlada kaže da hrvatski ribari mogu ribariti do crte sredine, tako ću i raditi, bez obzira na kazne – kaže savudrijski ribar Diego Makovac, na čiju su adresu stigle prve kazne Slovenaca zbog, kako se tvrdi, neovlaštenog prelaska slovenske granice u Savudrijskoj vali.

Savudrijska vala Savudrijska vala Stigle kazne iz Slovenije: Hrvatski heroj mora platiti tisuće eura

Diegu i supruzi 13 kazni

Diego je dobio sedam kazni, supruga mu, zaposlenica na njegovu brodu, šest, a od ostalih ribara, kojima se ovih dana prijetilo kaznama, zasad još samo Ezio Kocijančić. Svaka je na 500 eura, ukupno 7000, tako da su očekivanja kako će sad i hrvatska strana, s obzirom na to da je naš MUP dokumentirao svaki prekršaj slovenskih ribara, uzvratiti kontramjerama.

Istarski ribari
1 / 20
Istarski ribari

S nedavnog sastanka ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i predstavnika drugih resornih ministarstava poručeno je kako hrvatski ribari imaju pravo loviti ribu kao i dosad te da će Vlada rješavati problem s kaznama, bude li trebalo. Tristo posto smo uz vas – poručio je tad Tolušić ribarima, tako da je jučer, slijedom obećanja, kazne od ribara pokupila područna služba MUP-a, a dalje će sve rješavati, rečeno im je, hrvatsko pravosuđe.

Diego priznaje kako se od slovenskih prijetnji smanjio broj hrvatskih ribarica u dijelu Savudrije koji svojataju Slovenci jer ne žele riskirati kazne. No on u tom dijelu mora, u kojemu oduvijek ribari, u tri mjeseca sezone ulovi i tri tone listova, koje proda po prosječnoj cijeni od 70-80 kn/kg. Tu poznaje teren, kako se riba kreće, a kad se ni kod Umaga ne može ribariti zbog juga, tu se može, kaže. Jedino što mu nije jasno na koji način Slovenci hrvatskim ribarima pišu kazne kad se za nijednu napisanu nitko od slovenske policije nije približio na manje od 10 metara brodu niti zatražio osobne isprave. On kao poslodavac nije ni morao biti na njemu, već je umjesto njega, s njegovom suprugom mogao biti neki drugi radnik.

– U svakom slučaju ne odustajem i nisu me obeshrabrili – poručuje.

Odgovor istom mjerom

– Smatramo da je Slovenija slanjem kazni prekršila dosadašnji dogovor o izbjegavanju incidenata i u zaštiti našeg teritorija prisiljeni smo odgovoriti istom mjerom – kazala je ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović-Burić te istaknula kako će tijekom dana hrvatska policija poslati prvih 11 prekršajnih prijava slovenskim ribarima.

– Naši se ribari ne trebaju brinuti. Sukladno dogovoru koji je postignut s našim institucijama, pružit ćemo svu potrebnu pravnu pomoć kako bismo iznašli rješenje za ovu situaciju u kojoj su se našli – dodala je.

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan nakon sastanka Vijeća EU za poljoprivredu i ribarstvo u Bruxellesu, na kojem je sudjelovao i hrvatski ministar Tomislav Tolušić, opravdavao je slanje slovenskih kazni hrvatskim ribarima u Savudriju, a najavu kontramjere prema slovenskim ribarima u Piran nazvao “iznimno teškom provokacijom”.

Po Židanu, to nije ista situacija jer Slovenija šalje kazne zbog “kršenja prava na moru koje je sukladno međunarodnom pravnom aktu slovensko”, dok “Hrvatska nema opravdanja da šalje kazne” slovenskim ribarima koji prelaze crtu sredine u Piranskom zaljevu. Hrvatski ministar Tomislav Tolušić hrvatskim novinarima u Bruxellesu nije dao nikakvu izjavu.

Istarski ribari
1 / 10
Ribari i policija u Savudriji
Kolinda Grabar-Kitarović grabar-kitarović 'Slovensko slanje kazni hrvatskim ribarima je neodgovorno ponašanje' savudrija REAKCIJA Hrvatska uvodi protumjere protiv slovenskih ribara, poslali i diplomatsku notu Savudrija: Ribari i policija na moru uz granicu sa Slovenijom NISU STIGLE Momić: Nijedan savudrijski ribar još nije dobio kaznu od Slovenije
Brojanje novaca
STIŽE ZABRANA NA RAZINI UNIJE
Nema više kupnje auta ili stana za keš, sve će ići preko računa
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Netko92:

    Pernar je najbolji Hrvatski politicar

  • Ivicazgb:

    Na kraju balade ce svi platit te kazne, jer ce ih hr političari izdat za par judinih škuda....

  • androandro:

    Ali mene zanima nesto drugo. Ribari i Hrvatska policija znaju, da su ih Slovenci fotografisali i obelezili tacku, gde se brod nalazi. Kome ce se dati za pravo, da kazni drugu stranu vidjet cemo. Vjerojatno ce biti odluka ista kao ... prikaži još!o kome ce se priznati njegovo tumacenje granice. O tome ni ne zelim da raspravljam. Ali danas sam cuo slovenske ribare, da Hrvatska nema osnovu da ih kazni, jer oni uopste nisu presli crtu na sredini zaljeva. Iako bi na osnovu arbitrazne odluke imali pravo na to. Kakve ima Hrvatska policija dokaze, da su slovenski ribari bili u navodno hrvatskim vodama, kad oni tvrde da nisu. Nazalost vise vjerujem slovenskom ribaru nego hrvatskoj politici ili policiji. Zar ce opet vanjska politika bazirati na lazima i falsifikatima? Nece biti prvi put. Sve to baca jako losu sliku na Hrvatsku. Zar se u potpunosti izgubilo tlo pod nogama?