Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković predstavio nove blagdane, evo što se mijenja

18. studenoga trebao bi se obilježavati Dan sjećanja na žrtve domovinskog rata (na sve žrtve, napomenuo je Plenković), kao i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje
10. listopada 2019. u 10:29 176 komentara 26680 prikaza
Novi blagdani i spomendani
Foto: Vlada
Pogledajte galeriju 1/11

Premijer Andrej Plenković danas je predstavio prijedlog promjena prema kojima bi se Dan državnosti obilježavao 30. svibnja, Dan neovisnosti 25. lipnja, a Dan Hrvatskog sabora 8. listopada.

Andrej Plenković i ostali članovi Vlade na sjednici U zadnjim tjednima mandata Plenković: Imamo čvrsta jamstva Junckera da ćemo dobiti pozitivnu ocjenu za Schengen

Plenković je na početku sjednice Vlade rekao da je ovogodišnji Dan neovisnosti vjerojatno posljednji obilježen na ovaj način.

Predstavio je popis predloženih novih blagdana prema kojem bi Dan državnosti bio 30. svibnja, a ne 25. lipnja kao dosad. Tog datuma 1990. godine bilo je konstituiranje prvog višestranačkog demokratskog Sabora, napomenuo je Andrej Plenković.

Time se Dan državnosti vraća na datum na koji se obilježavao do 2001. godine.

- Taj dan je svojevrsni početak donošenja niza ključnih akata koji su nas u jednom procesu doveli do osamostaljenja, suverenosti, stjecanja neovisnosti i u konačnici međunarodnog priznanja RH. Upravo je ovaj 30. svibnja, svojevrsni dan demokracije, možemo ga slobodno tako nazvati, najreferentniji i najrelevantniji, a ujedno je bio jako dobro prihvaćen u hrvatskom narodu - rekao je Plenković.

Novi blagdani i spomendani | Autor : Vlada Foto: Vlada

Druga promjena je 18. studenoga, kad bi se trebao obilježavati Dan sjećanja na žrtve domovinskog rata (na sve žrtve, napomenuo je Plenković), kao i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Novi blagdani i spomendani | Autor : Vlada Foto: Vlada

Plenković je dodao da će u prijedlogu zakona modificirati nekoliko spomendana i uvesti promjene. Tako će 15. siječnja uz Dan međunarodnog priznanja postati i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. 9. svibnja obilježavat će se kao Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom. Dan neovisnosti bi se prema njihovom prijedlogu obilježavao 25. lipnja, na dan na koji se danas slavi Dan državnosti, a 8. listopad postao bi Dan Hrvatskog sabora. Napomenuo je kako spomendani nisu neradni dani.

novi praznici Predsjednica podržala novu shemu praznika premijera Plenkovića, SDP i Milanović protiv 30. svibnja

Premijer Andrej Plenković uvodno je izrazio žaljenje zbog današnjeg štrajka u školama.

- Po mom dubokom uvjerenju nije postojao nikakav opravdani, racionalan razlog da danas imamo štrajk u školama. To govorim iz poštivanja prema učiteljima, profesorima, učenicima, roditeljima. To govorim stoga što je naša Vlada u mandatu provela jednu od bitnih i strukturnih reformi, obrazovnu reformu - rekao je Plenković.

Dodao je da mu je nedokučiv razlog zašto predstavnici sindikata nisu prihvatili njihove prijedloge te da je takva reakcija malo pretjerana.

Rekao je da Vlada ima dobru volju i rješava sve što može.

- Apeliram na sindikate, profesore, učitelje, da budu razumni i racionalni, da se vratimo dijalogu - rekao je Plenković, dodajući da se nada da će razum prevladati.

Šibenik: Premijer Andrej Plenković i ostali na Danima regionalnog razvoja i fondova EU CRO Demoskop Plenković najpozitivniji političar, Živi zid najveći gubitnik

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade između ostalog su izmjene Zakona o radu i još pet pripadajućih zakona (Zakona o državnim službenicima, Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju) koji definiraju dob u kojoj je moguće zadržati se u svijetu rada,​ kao i izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju kojima se vraća​ granica​ za starosnu mirovinu sa 67 na 65 godina te smanjuje penalizacija s 0,3 na 0,2 posto za svaki mjesec ranijeg umirovljenja. 

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao je da uvažavaju volju hrvatskih građana i činjenicu da je neosporno prikupljen neophodan broj vjerodostojnih potpisa za referendum, ali i da Vlada ne odustaje od poticaja dužeg ostajanja u svijetu rada. Rekao je da se tako uspostavlja svojevrsni balans između zahtjeva građanske inicijative s jedne strane i osiguranja dugoročne održivosti mirovinskog sustava i adekvatnosti mirovina s druge.

Između ostalog na Vladi je prihvaćen i Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izjave o suradnji kojom se uspostavlja Europsko partnerstvo za tehnologiju lanca blokova (blockchain).

Plenković je na kraju sjednice rekao kako su Vlada i naša diplomatska služba u Francuskoj cijelo vrijeme u kontaktu s tamošnjim vlastima te da čine sve napore kako bi dobili bilo kakve nove informacije u vezi nestalog kapetana Dine Miškića.

SNAGA PRIRODE
VIDEO Pješčana oluja progutala grad u Kini: Pogledajte nadrealne prizore
One Minute Sculptures
Cijenjeni umjetnik
Erwin Wurm u Laubi: Budite dio uzbudljivog umjetničkog događaja u Zagrebu
  • tovaravot:

    drzava i ekipa koja u 30 godina nije uspjela dogovoriti svoje praznike.. lutanje bez cilja

  • Deleted user:

    Nema razloga ni da vas tako skupo plaćamo,da se stranke financiraju iz proračuna pa svejedno to radimo.

  • slaven.zadravec:

    Državnost počinje u trenutku kada Hrvatska postaje legitimna međunarodo priznata država, dakle priznanjem od ostalih država. Ako bi se priznavalo samoproglašenje tada bi svaka regija, krajina ... bilo što bili legitimni čim to sami objave. Što se tiče uspostave teritorijalne ... prikaži još! cjelovitosti / oslobođenja ono je postignuto provedbom erdutskog sporazuma dok obilježavanje ranijih ratnih pobjeda govori o preferiranju ratnog rješenja tj samog rata.